EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Nederland – Turkije: halen we de halve finales?

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Turkije: halen we de halve finales?

De verwachtingen rondom het Nederlands elftal zijn compleet omgeslagen. Veel mensen gingen uit van een vrij kansloos EK na de groepsfase, maar inmiddels lijkt dat flink te zijn veranderd. Na de ruime zege in de achtste finales mag Oranje het opnemen tegen Turkije in de kwartfinale. Lukt het de ploeg van Ronald Koeman om de laatst vier van dit toernooi te halen? Lees in deze voorbeschouwing alles over deze EK-wedstrijd.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Na de groepsfase leek het vertrouwen van het Nederlands elftal op een absoluut dieptepunt te liggen. De 2-3-nederlaag tegen Oostenrijk was een flinke knauw en dat was ook niet zo gek. Tactisch waren de Oostenrijkers de bovenliggende partij en er leek weinig verbetering in te komen gedurende de wedstrijd. Er leek een heleboel nodig te zijn om de kritische voetbalpers en de morrende supporters weer wat redenen te geven om te hopen op een mooie uitkomst van dit EK.

En die heleboel bleek vooral een goede prestatie in de achtste finale tegen Roemenië. Die kwam er ook; Nederland leek in het eerste kwartier nog wat aftastend voor de dag te komen, maar groeide in de wedstrijd en was uiteindelijk heer en meester. Er waren vijftig balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied, het hoogste aantal sinds databureau Opta dit bijhoudt. Ook werd 67 procent van de persoonlijke duels gewonnen, het hoogste op een eindtoernooi sinds 46 jaar geleden.

Roemenië liet echter zien een van de zwakkere broeders te zijn op dit toernooi, want achterin hoefde Oranje weinig hoogstaands te doen om de achtste finale zonder kleerscheuren te overleven. Cody Gakpo laat op dit EK opnieuw zien een uitstekende toernooivoetballer te zijn. Op het WK 2022 was hij al trefzeker in alle drie de groepsduels, nu scoorde hij tegen zowel Polen, Oostenrijk als Roemenië. De linkervleugelspeler maakte zes van zijn twaalf interlandgoals op eindtoernooien, waarop hij in totaal tien keer in actie kwam.

Blessures en schorsingen

De opstelling van bondscoach Ronald Koeman zal tegen Turkije weinig afwijken van die tegen de Roemenen, al is het de vraag of Steven Bergwijn opnieuw mag starten. Mogelijk kiest Koeman ervoor om Donyell Malen of Jeremie Frimpong op die flank te laten beginnen. Joey Veerman, Jerdy Schouten, Denzel Dumfries en Donyell Malen staan op scherp.

🇹🇷 Turkije: teaminfo en vorm

Turkije is het land dat je moet hebben als je op zoek bent naar een ploeg met leuke, enerverende wedstrijden. De eerste groepswedstrijd tegen Georgië leverde al een attractieve 3-1 overwinning op. Daarna volgden een 0-3 nederlaag tegen Portugal en een 1-2 overwinning op Tsjechië. Deze resultaten bleken goed genoeg voor een tweede plek in de poule achter de Portugezen. Zodoende mocht Turkije zich ook melden in de achtste finales.

Hierin werd Oostenrijk de tegenstander, nadat dat land verrassend boven Frankrijk en Nederland was geëindigd in de groepsfase. Merih Demiral groeide in dat duel uit de grote man aan Turkse zijde. De achtste finale was opnieuw een leuke wedstrijd met twee ploegen die aanvallend voetbal op de mat wilden leggen. Maar de goals kwamen vanuit hoekschoppen, waar Demiral tweemaal kopsterk genoeg was om Turkije op een ruime voorsprong te zetten. De goal van Michael Gregoritsch veranderde niets meer aan de plek in de volgende ronde voor Turkije.

Coach Vincenzo Montella moet het wel gaan stellen zonder Demiral, die een politiek getint symbool maakte na zijn doelpunt en hiermee een schorsing opliep. Maar daarnaast is het sowieso maar de vraag wat de Italiaan gaat doen; hij heeft er een handje van om zijn opstelling om te gooien, ook na een goede wedstrijd van zijn ploeg. Daarom kun je nooit precies voorspellen wie wel en niet in actie gaan komen. Turkije hoopt in elk geval op de eerste plek in de halve finales op een EK sinds de editie van 2008.

Blessures en schorsingen

De wedstrijd tegen Tsjechië ontaardde in een kaartenfestijn, waardoor Orkün Kökcü en Ismail Yüksek nu allebei geschorst zijn voor deze kwartfinale. Daarnaast mist dus ook Demiral. Mert Günok, Ugurcan Çakir, Kaan Ayhan, Zeki Çelik, Mert Müldür, Salih Özcan, Arda Güler en Kenan Yildiz staan allemaal op scherp.

Onderlinge ontmoetingen

Veertien keer eerder stonden de nationale ploegen van Nederland en Turkije tegenover elkaar. Van deze duels won Nederland er zes en Turkije vier. De laatste twee wedstrijden onderling waren enorm spectaculair. In maart 2021 waren de Turken met liefst 4-2 te sterk, waarna de rollen in september van dat jaar omgedraaid waren. Nederland won met 6-1. Drie van de Nederlandse goals werden gemaakt door Memphis Depay.

Conclusie

De stijgende lijn van het duel met Roemenië moet worden doorgetrokken door Ronald Koeman en zijn spelers. Maar ze moeten wel goed doorhebben dat deze tegenstander een stuk sterker oogt dan de Roemenen. Alleen een goed tactisch plan zal wellicht niet voldoende zijn; gezien de passie en inzet van Turkije moet er ook op dit gebied veel progressie geboekt worden om de laatste vier van het EK te halen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Nederland – Turkije.

Halen we de halve finales?

  • Jazeker!
  • Nee, helaas strandt Oranje hier.
190+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie