Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Frankrijk
21 juni 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Oranje-klanten Premier League op rapport: wie is wél klaar voor EK?

Foto: Oranje-klanten Premier League op rapport: wie is wél klaar voor EK?

Dertig Oranje-internationals mogen hopen op het EK in Duitsland deze zomer, zeven daarvan spelen in de Premier League. De ene met een heel ander perspectief bij het Nederlands elftal dan de ander. Hoe zag hun seizoen eruit? De Oranje-klanten van de Premier League gaan op rapport bij SoccerNews.

Inside: prestaties van de Nederlanders in dit Premier League-seizoen richting het EK



Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) – 21 duels
Cijfer: 7

Afgelopen zomer was Brighton er als de kippen bij om Bart Verbruggen vast te leggen, ook al kostte dat 20 miljoen euro. De eigenzinnige Roberto de Zerbi vond direct een heel Premier League-seizoen in de basis iets te veel van het goede voor Verbruggen, en besloot te rouleren tussen hem en de ervaren Jason Steele. Met 21 tegenover 17 duels kreeg de Nederlander net wat meer wedstrijden. Desondanks kreeg hij minder tegengoals en deed het vooral beter in de statistieken wat betreft het meevoetballen. Het is een van de kwaliteiten van Verbruggen, iets dat perfect past in de visie van de Italiaanse manager. De nodige aanvallen, die uiteindelijk uitmondden in kansen aan de overkant, begonnen bij de keeper. In de Premier League scoorden wat dat betreft enkel Ederson en Alisson Becker beter. De andere kant van de medaille zijn een aantal fouten in het meevoetballen, waar de tegenstander van kon profiteren. Desondanks beleefde Verbruggen een goed debuutseizoen. Het leverde hem een 7 op, als hij volgende jaargang een vaste basisplaats heeft zit er zeker nog meer in het vat.

Perspectief bij Oranje?

Ronald Koeman selecteerde vier keepers, naast Verbruggen zijn dat Mark Flekken, Justin Bijlow en Nick Olij. De verwachting is dat laatstgenoemde gaat afvallen richting het EK. Bijlow wordt al jaren naar voren geschoven als permanente nummer 1 in de goal van Oranje, maar zijn blessuregevoeligheid speelt elke keer weer op. Nu dateert diens laatste interland van een klein jaar geleden. De vorige interlands werden verdeeld tussen Verbruggen en Flekken, die daardoor een streepje voor lijken te hebben op de Feyenoorder. Het is een spannende strijd tussen Verbruggen en Flekken, vanuit de Premier League denken we dat Verbruggen een lichte voorsprong heeft. Hij is de jongste en talentvolste van de twee.

Bart Verbruggen favoriet om EK in de basis te starten.

Mark Flekken (Brentford) – 37 duels
Cijfer: 6

In tegenstelling tot Verbruggen is Mark Flekken wel de onbetwiste basisdoelman bij zijn club Brentford. Waar The Bees vorig seizoen nog keurig in het linkerrijtje eindigden, hadden ze nu een moeilijker jaar. Tot degradatiestress leidde dat niet, maar de 16e plek op de ranglijst viel toch flink tegen. Flekken moest zeer geregeld vissen en kreeg in de Engelse competitie 65 tegengoals te verwerken. Brentford nam de Limburger over van SC Freiburg voor 13 miljoen euro, maar het eerste seizoen viel van beide kanten toch wat tegen. Als de club de weg omhoog weer in zet, kan Flekken zich hopelijk meer onderscheiden. We maken er met een 6 een nipte voldoende van.

Perspectief bij Oranje?

De strijd onder de lat bij Oranje richting het EK lijkt dus vooral tussen Flekken en Verbruggen te gaan. Eerstgenoemde werd in 2021 voor het eerst bij de nationale ploeg gehaald. Een grote verrassing die uit de hoge hoed kwam van toenmalig bondscoach Louis van Gaal en diens keeperstrainer Frans Hoek. Flekken was voor het Nederlandse publiek een grote onbekende, die zijn wedstrijden in de anonimiteit bij Freiburg afwerkte. In de jaren erna bewees hij een blijvertje te zijn in Oranje. Desondanks moet hij het statistisch afleggen tegen de meeste van zijn concurrenten, in het SoccerNews-artikel van twee maanden geleden staat dit uitgebreid uitgelegd.

Mark Flekken in actie voor Oranje.

Virgil van Dijk (Liverpool) – 36 duels
Cijfer: 8

Virgil van Dijk is al jaren de onbetwiste verdedigingsleider van Liverpool, maar na het vertrek van Jordan Henderson kreeg de verdediger dan ook daadwerkelijk de aanvoerdersband bij de grootmacht. De extra verantwoordelijkheden leken Van Dijk precies de juiste boost te geven die hij nodig had. In het seizoen ervoor was er geregeld kritiek op de Bredanaar, die na zijn zware blessure moeite had zijn oude niveau weer te halen. Omringd door jonge verdedigers haalde onze landgenoot dit seizoen het beste in zichzelf naar boven. Dat ervaren kompanen in de defensie als Andy Robertson en Trent Alexander-Arnold lang ontbraken, leek Van Dijk niet te deren. Hij nam in het centrum Jarell Quansah met verve onder zijn hoede. Dat de rots in de branding vooral in de lucht niet was te kloppen bleek wel uit een bizarre statistiek: zo won Van Dijk dit voorjaar in zes wedstrijden achter elkaar al zijn luchtduels (25). Het ontbreken van een grote prijs, enkel de League Cup werd gewonnen, is een smetje op het seizoen voor Van Dijk, die wel een dikke 8 verdiende.

Perspectief bij Oranje?

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: aanvoerder Van Dijk is de grote leider van dit Nederlands elftal. Er zijn natuurlijk meerdere steunpilaren binnen de ploeg van Koeman zoals Denzel Dumfries, Frenkie de Jong en Memphis Depay, maar geen van hen bezit de leidinggevende kwaliteiten van Van Dijk. Met zijn 32 jaar lijkt dit het moment voor de Brabander om te pieken tijdens een eindronde, het is afwachten hoe hij er over twee jaar richting het WK voorstaat.

Aanvoerder Virgil van Dijk neemt leidersrol weer op zich.

Nathan Aké (Manchester City) – 29 duels
Cijfer: 7,5

Nathan Aké is van de Oranje-selectie de speler die de afgelopen jaren zijn prijzenkast het meest wist uit te breiden. De veelwinnaar veroverde met Manchester City, na een zinderende titelstrijd, voor de vierde keer op rij de Engelse landstitel. De verdediger kwam wederom tot heel wat speelminuten, maar door het roulatiesysteem van Pep Guardiola bleven de echt lange reeksen van 90 minuten uit. Daarin switchte Aké veel van positie als linksback en linker centrale verdediger. Hij moest de concurrentiestrijd aangaan met de dure aankoop Josko Gvardiol. Aké kwam tot 24 basisplaatsen in de Premier League, waar hij wederom een uitstekende indruk achterliet. Als dat aantal hoger had gelegen zat er zeker een 8 in, nu scoort hij met een 7,5 ook nog altijd zeer behoorlijk.

Perspectief bij Oranje?

Door de jaren heen heeft de inmiddels 29-jarige Hagenaar een vaste basisplaats afgedwongen in Oranje. In het systeem met drie verdedigers kan Aké prima uit de voeten als meest linker van het drietal. Wanneer Koeman kiest voor een defensie met vier spelers zal Aké de rol van linksback op zich nemen. Weet hij naast de talloze trofeeën bij zijn club er dit keer één met de nationale ploeg te scoren?

Nathan Aké nu op jacht naar prijzen met Oranje.

Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) – 27 duels
Cijfer: 7,5

Dat Micky van de Ven internationaal is doorgebroken zonder ooit maar een Eredivisie-duel te hebben gespeeld, is een nederlaag voor de Nederlandse voetballiefhebber. Het toptalent koos na FC Volendam niet voor een topclub in eigen land, maar verkaste naar VfL Wolfsburg. In Duitsland verdiende de Noord-Hollander zijn eerste sporen op het hoogste niveau, waarna zijn spectaculaire ontwikkeling door zette. Het deed Tottenham Hotspur vorige zomer de knip trekken en 40 miljoen euro betalen voor Van de Ven. Wie dacht dat hij rustig gebracht zou worden in de Premier League-top zat er helemaal naast. Onze landgenoot veroverde direct een basisplaats en groeide uit tot een van de revelaties van het frisse Spurs. In november liep Van de Ven een hamstringblessure op, wat hem twee maanden aan de kant hield. Hij keerde terug in de ploeg, waar richting het eind van het seizoen het beste van af was. Het doet niets af aan de prestaties van Van de Ven, die werd verkozen tot Player of the Season in Noord-Londen.

Perspectief bij Oranje?

Een doorbraak bij het Nederlands elftal zat er echter nog niet in voor Van de Ven. Hij kwam vooralsnog tot twee korte invalbeurten. Hij heeft de grote pech Virgil van Dijk als concurrent te hebben, en de aanvoerder speel je er niet zo maar even uit. De verdediger uit Wormer kan ook als linksback fungeren, iets dat hij de laatste periode bij Spurs steeds vaker doet. Deze veelzijdigheid kan handig zijn bij het samenstellen van de EK-selectie, maar de meer ervaren Nathan Aké kan ook precies op deze twee posities uit de voeten. Kan Van de Ven af vallen uit de voorselectie?

Zien we Micky van de Ven in actie op het EK?

Ryan Gravenberch (Liverpool) – 26 duels
Cijfer: 6

Een aantal jaar geleden zou men de naam van Ryan Gravenberch voor het EK 2024 al met grote letters noteren. De middenvelder ging als een komeet bij Ajax en de wereld lag aan zijn voeten. Een jaar bankzitten bij Bayern München zorgde er voor dat de Amsterdammer ritme ontbeerde en zijn ontwikkeling stagneerde. Gravenberch vond het na één seizoen wel welletjes en trok naar Liverpool. Daar kreeg hij al snel meer kansen dan in Beieren, al slaagde hij er niet in een vaste plek te veroveren op het middenveld. De 22-jarige stylist kwam tot een zeer respectabel aantal duels, al viel het aantal Premier League-basisplaatsen met 12 wat tegen. Onder de nieuwe coach Arne Slot lonken er voor Gravenberch wellicht nieuwe kansen; hij moet er voor zorgen dat men op Anfield niet meer om hem heen kan. Een van de grootste ploegen ter wereld op sleeptouw nemen lijkt nog iets te hoog gegrepen voor de middenvelder, maar dat hij over kwaliteiten beschikt om zich in de absolute top te meten staat als een paal boven water.

Perspectief bij Oranje?

Door zijn rol bij Liverpool kwam de plaats in de Oranje-voorselectie voor menigeen als een verrassing. Daarnaast kwam Gravenberch in de laatste tweeënhalf jaar tot welgeteld één speelminuut in de nationale ploeg. Koeman stipte aan dat hij er ook bij zat omdat collega-middenvelders Frenkie de Jong en Marten de Roon met fysieke problemen richting het EK toewerken. Zo lijkt Gravenberch vooral afhankelijk van anderen of hij een belletje krijgt om af te reizen naar Duitsland.

Ryan Gravenberch hoopt een rol bij het Nederlands elftal te kunnen spelen.

Cody Gakpo (Liverpool) – 35 duels
Cijfer: 6,5

Cody Gakpo begon zijn eerste volledige Premier League-seizoen met hoge verwachtingen. Uiteindelijk werd het een jaargang waar de Eindhovenaar pendelde tussen bank en basis. De aanvaller kon zich moeilijk focussen op één positie: Jürgen Klopp stelde zijn pupil op als linksbuiten en spits, maar experimenteerde ook met Gakpo op de nummer 10-positie. Het gewenste resultaat bleef uit en de afscheid nemende Duitse manager stak zijn hand in eigen boezem. Gakpo profiteerde nog van blessures van concurrenten, maar toen alle aanvallers fit waren, had hij vaker een reserverol dan basisplaats. Het laatste half jaar verbeterde Gakpo, terwijl hij de voorbije duels de voorkeur in de spits kreeg boven Darwin Núñez. In deze wedstrijden maakte de ex-PSV’er een goede indruk, wat hem vertrouwen zal geven richting het EK. Onder Arne Slot heeft Gakpo een duidelijk doel: een vaste basisplaats afdwingen bij The Reds.

Perspectief bij Oranje?

Tijdens het WK in Qatar was de verrassende Gakpo de uitblinker van Oranje. Of een dergelijke rol er op het EK weer inzit zal moeten blijken. Waarschijnlijk zal hij in de basis starten al heeft dat wellicht ook te maken met de gesteldheid van Memphis Depay. Met onder meer Donyell Malen en Xavi Simons zijn er meerdere concurrenten voor de aanvallende posities, aan Gakpo de taak om te tonen dat hij aan de aftrap hoort te staan.

WK-uitblinker Cody Gakpo gaat nu voor glansrol op EK.

Wie vond jij de beste dit seizoen van dit rijtje?

  • Verbruggen
  • Flekken
  • Van Dijk
  • Aké
  • Van de Ven
  • Gravenberch
  • Gakpo
315+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie