Statistieken wijzen de beste Oranje-keeper aan voor EK

Foto: Statistieken wijzen de beste Oranje-keeper aan voor EK

De grote vraag bij Oranje voorafgaand aan een mondiaal toernooi is altijd: wie staat er in het doel? Voor het EK 2024 in Duitsland is die vraag misschien nog wel belangrijker dan ooit omdat bondscoach Ronald Koeman geen vaste nummer één heeft aangewezen, en de keepers niet veel voor elkaar onderdoen. En dan komen ook nog eens de statistieken om de hoek kijken die het Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks nog moeilijker gaan maken.

Statistieken kiezen niet voor Mark Flekken en Bart Verbruggen bij het Nederlands elftal

Laten we maar meteen in huis vallen: de statistieken gaan niet voor Mark Flekken en Bart Verbruggen. Als we alle stats op een rijtje zetten van zowel wedstrijden in Oranje en wedstrijden bij de club dan valt vooral op hoe Flekken onder doet voor de rest. Dat terwijl op dit moment de Brentford-keeper misschien wel de beste papieren heeft na zijn puike optreden tegen Schotland.

De keeperskwestie is relevanter dan ooit voor Oranje. Het Nederlands elftal had jarenlang duidelijke eerste keepers. Edwin van der Sar was ruim een decennium lang de eerste goalie onder de Oranje-lat. Daarna volgden Maarten Stekelenburg en Jasper Cillessen. Die laatste kwam echter steeds minder aan spelen toe bij eerst FC Barcelona en daarna Valencia. Louis van Gaal was de eerste bondscoach die opzien baarde met zijn keeperskeuze. Na een half jaar eerste keeper bij sc Heerenveen en slechts een handvol wedstrijden op het hoogste niveau, mocht Andries Noppert de Oranje-handschoenen aantrekken op het WK in Qatar. Dat pakte nog aardig uit ook, maar na de entree van Koeman als bondscoach en Lodewijks als keeperstrainer was de race voor eerste doelman weer open en die race is nog steeds niet gestreden.

Koeman hoopte met Bijlow op weer een vaste eerste Oranje-keeper

Noppert is inmiddels weg. De Toren van Joure heeft bij Heerenveen zelfs de concurrentiestrijd onder de lat verloren van Mickey van der Hart. Koeman dacht in eerste instantie om weer voor een echte eerste Oranje-keeper te kiezen en had daarvoor Justin Bijlow in gedachte. De keeper van glas van Feyenoord is echter zo blessuregevoelig dat hij niet kon rekenen op hem. Koeman en Lodewijks moesten daarom verder zoeken naar een eerste keeper en zullen de knoop pas doorhakken begin juni.

Noppert nemen we niet mee in deze vergelijking maar naast de drie huidige Oranje-keepers (Flekken, Verbruggen en Marco Bizot) is er ook plaats voor Bijlow. Veel mensen stellen namelijk dat als hij fit is en blijft de allerbeste doelman is die Nederland heeft. Ook Jasper Cillessen en Nick Olij voegen we toe. De ene vanwege zijn ellenlange staat van dienst voor het Nederlands elftal. De ander omdat-ie al eens bij de selectie zat en wekelijks uitblinkt in de Eredivisie.

Jasper Cillessen (midden) heeft een lange staat van dienst in Oranje, maar komt er niet goed van af in de statistieken.

Vergelijking keepers in Oranje lastig: Cillessen keepte drie keer zoveel dan de rest in totaal

We kunnen Olij alleen niet vergelijken als we naar de statistieken van de keepers kijken in Oranje. Toch hebben we die vergelijking wel even gemaakt. We zien al snel het keepersprobleem bij het Nederlands elftal. Niemand van de huidige doelmannen die in aanmerking komen heeft meer dan 10 interlands gespeeld. Bijlow komt er met 8 nog in de buurt. Cillessen is uiteraard de ervaren goalie, maar omdat hij tig meer wedstrijden heeft gekeept bij Oranje dan de rest maakt de vergelijking het ook wat oneerlijker. Bizot heeft slechts 1 keer 90 minuten gekeept in een oefenwedstrijd tegen Spanje (1-1).

Als we de Oranje-statistieken erbij pakken dan zien we dat Bizot in die ene wedstrijd zoveel gedaan heeft dat hij op drie gebieden erbovenuit springt. Hij had de meeste reddingen (3), beste passnauwkeurigheid (86,6 procent) en ook de beste nauwkeurigheid in lange passes (72,2 procent). Verbruggen heeft 4 interlands op zijn naam staat en heeft nog niet teleurgesteld. Zo noteerde hij 0.75 clean sheets per 90 minuten, was zijn reddingspercentage (80 procent) het hoogst en had hij ook de minste tegengoals per 90 minuten (0.50). Wat verder opvalt is dat Flekken en Bijlow, alhoewel ze worden geprezen als mogelijk beste keepers van Nederland, niet in de buurt komen van de Oranje-statistieken van Verbruggen, Bizot en ook Cillessen. Die laatste heeft over een langere periode ook aardig goede statistieken op het gebied van keepen (reddingen, reddingspercentage en tegengoals). Alleen is hij voetballend duidelijk minder dan de rest.

Statistieken keepers in Oranje

StatistiekMark FlekkenBart VerbruggenMarco BizotJustin BijlowJasper Cillessen
Interlands741864
Minuten630360907505774
Clean sheets per 90 minuten0.290.750.000.360.37
Reddingen per 90 minuten1.62.03.00.72.6
Reddingspercentage61.180.075.035.372.3
Tegengoals per 90 minuten1.000.501.001.320.98
Passnauwkeurigheid in percentage83.384.886.884.369.3
Passnauwkeurigheid lange passes in percentage55.748.472.254.642.3
Bron: Stats Perform/Opta.

Bizot doet het ook bij zijn club geweldig

Dan gaan we naar de clubprestaties van de Oranje-keepers. Als we naar het niveau van de clubs kijken waar onze keepers spelen hebben we niet zoveel te kiezen. Waar vroeger met bijvoorbeeld Van der Sar we een keeper hadden die in de absolute top speelt hebben we nu met Bijlow slechts één Nederlandse keeper in de Champions League (4 wedstrijden). Flekken en Verbruggen die nu de beste papieren hebben spelen wel in de Premier League.

Bizot en Verbruggen gaan aan kop in de statistiekenrace na de Oranje-stats en Bizot lijkt de strijd te gaan winnen. Mensen zullen zeggen dat Bizot ‘slechts’ bij Stade Brest speelt. Die moeten even opzoeken hoeveelste Brest staat in Ligue 1, inderdaad, tweede achter Paris Saint-Germain. In 26 duels heeft Brest slechts 20 tegentreffers hoeven incasseren. Dat is minder dan de 23 van PSG en Lille bijvoorbeeld. Bizot is met zijn reddingen mede-verantwoordelijk voor die geweldige positie van Brest.

Marco Bizot-PSG-Brest
Marco Bizot in actie namens Stade Brest tegen Paris Saint-Germain.

Bizot steekt op vier statistieken met kop en schouders er bovenuit

Want op vier statistieken wint Bizot het van zijn concurrentie in Oranje. Deze keer is Olij er ook bij, maar dat maakt voor Bizot niet uit. De 33-jarige goalie uit Hoorn staat bijvoorbeeld op 0.42 clean sheets per 90 minuten (veel meer dan de rest). Bovendien valt zijn reddingspercentage (79,2 procent) veel hoger uit dan zijn ‘concurrenten’ (ja, we kunnen het al met aanhalingstekens gaan schrijven). Ook als we kijken naar een andere mooie stat komt Bizot bovendrijven. Hij kreeg namelijk 0.83 tegengoals per 90 minuten (ook het minste van iedereen). Bij die tegentreffers worden overigens eigen doelpunten (van bijvoorbeeld verdedigers) waar de keeper niets aan kon doen niet meegeteld. Wel zo fair. Als we dan kijken naar het verwachte aantal tegentreffers per 90 minuten van Bizot (1.13) en even een snelle rekensom maken dan voorkomt hij persoonlijk 0.30 tegendoelpunt per wedstrijd. Als je dan nog een extra vermenigvuldiging op loslaat dan zie je dat 7.2 doelpunten bij Brest zijn voorkomen door Bizot. Een echte puntenpakker dus.

Statistieken keepers bij hun club in alle competities dit seizoen

StatistiekMark Flekken (Brentford)Bart Verbruggen (Brighton)Marco Bizot (Stade Brest)Justin Bijlow (Feyenoord)Nick Olij (Sparta)Jasper Cillessen (NEC)
Wedstrijden291924202824
Minuten256517102158174525202131
Clean sheets per 90 minuten0.140.260.420.310.210.17
Reddingen per 90 minuten3.32.83.21.93.73.0
Reddingspercentage63.571.279.262.371.866.7
Tegengoals (exclusief eigen goals) per 90 minuten1.861.050.830.931.391.52
Expected tegengoals per 90 minuten1.641.051.131.021.571.54
Doelpunten voorkomen-0.220.000.300.090.180.02
Passnauwkeurigheid in percentage68.489.870.384.666.064.6
Passnauwkeurigheid lange passes in percentage41.357.146.845.942.239.7
Bron: Stats Perform/Opta.

Bizot is puntenpakker en ballentegenhouder

En de slotconclusie is dan ook dat Bizot de puntenpakker is op basis van statistieken voor de keuze van eerste keeper op het EK. Zullen Koeman en Lodewijks het aandurven om net als Van Gaal en Frans Hoek een schokbesluit te nemen? Kijk nog even naar de statistieken zouden we bijna willen zeggen. Met Flekken onder de lat heeft Brentford bijvoorbeeld meer doelpunten tegen gekregen dan verwacht. Bij Brighton maakt het niet uit voor Verbruggen (0.00). Misschien is dat wel de reden dat coach Roberto De Zerbi voor een roulatiesysteem met Jason Steele koos. Wat wel voor Verbruggen spreekt is zijn meevoetballen. Daarin heeft hij veruit de beste statistieken. Maar wil je een bal tegenhouden dan moet je bij Bizot zijn en dat is toch altijd nog wel de hoofdtaak van een keeper, of niet?

Wie zie jij het liefst als eerste Oranje-keeper op het EK?

  • Justin Bijlow
  • Mark Flekken
  • Bart Verbruggen
  • Marco Bizot
  • Jasper Cillessen
  • Nick Olij
446+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie