Duitsland-uit voor Koeman en Oranje meer dan laatste test voor EK-selectie

Foto: Duitsland-uit voor Koeman en Oranje meer dan laatste test voor EK-selectie

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in Frankfurt tegen Duitsland de laatste test voordat Ronald Koeman zijn Oranje-selectie voor het EK moet bekendmaken. Na Duitsland-uit staan nog wel twee oefenpotjes in juni op het programma, maar die wil de bondscoach met zijn EK-selectie spelen. Nederland tegen Duitsland is altijd al meer dan een oefenwedstrijd en deze editie helemaal.

Voorbeschouwing Oranje: Nederlands elftal-spelers willen opvallen tegen Duitsland voor EK

De laatste keer dat Koeman wat gaat testen en enkele spelers kan zien die hij in de vorm van vandaag in een Oranje-shirt wil zien. De harde kern is wel duidelijk en spelers als Virgil van Dijk, Nathan Aké, Frenkie de Jong, Denzel Dumfries weten wel dat ze – mits fit – de koffer kunnen pakken en zich kunnen opmaken voor een basisplaats op het EK. Verder is het vooral puzzelen voor Koemans grote EK-selectiepuzzel.

Deze keer bestaat de selectie namelijk niet uit 26 man, zoals bijvoorbeeld op het WK en vorig EK, maar uit 23 spelers. Die eerdere verruiming naar 26 was vanwege de coronapandemie en de mogelijkheid om op het laatste moment nog wat te kunnen schuiven. Die maatregel is teruggedraaid en dus moet Koeman meer knopen gaan doorhakken, ook omdat de UEFA de verplichting heeft gesteld van minstens 3 keepers. De overige 20 zullen dus waarschijnlijk samen een dubbele bezetting op elke positie vormen.

Oranje schakelt weer terug naar 5-3-2

Dan is het de vraag hoe Koeman Oranje wil gaan laten spelen. Hij opteert voor het nieuwe 5-3-2, al zijn spelers als aanvoerder Van Dijk daarop tegen. Tegen Schotland liet de bondscoach al zien voorstander te zijn van terug te schakelen naar 4-3-3 als hij de tegenstander daar geschikt voor acht. Tegen het sterke Duitsland lijkt het daarom niet meer dan logisch dat Oranje kiest voor het defensief stabielere 5-3-2, waarbij je in de counter met snelheid voorin Duitsland pijn kan doen.

Winnen doet Oranje de laatste tijd weer volop, maar de tegenstanders echt pijn doen nog niet. Schotland-thuis van afgelopen vrijdag was daarop een uitzondering. Het Nederlands elftal leek weer te moeten wennen aan 4-3-3, was slordig, maar in de tweede helft liepen ze toch uit naar een ruime 4-0 overwinning. Dat deed pijn bij de Schotten, die het gevoel hadden dat er wat te halen viel. Oranje was echter dodelijk in de afronding. Iets wat het Nederlands elftal nog niet zo vaak eerder had getoond.

Nederland in topvorm, maar niet tegen sterke(re) tegenstanders

Wel heeft Nederland een winning streak te pakken. In de laatste EK-kwalificatiewedstrijden werd telkens gewonnen. Gibraltar (0-6) was een zekerheidje, maar ook de concurrenten Ierland (1-0) en Griekenland (0-1) werden verslagen. Zij werden eerder ook aan de kant gezet (Ierland 1-2 en Griekenland 3-0) waardoor Oranje zich nu voorbereidt op het EK.

Zodra Oranje echter een sterke(re) tegenstander trof, ging het de boot in. Nederland was kansloos tegen Frankrijk (1-2), Italië (2-3) en Kroatië (2-4 na verlenging), al deden de uitslagen anders vermoeden. Dat samen met de nipte overwinningen op de zwakker geachte Ieren en Grieken zorgt voor een beetje downstemming. Van Oranje-euforie is nog lang geen sprake in Nederland.

Toch tellen de resultaten, want met 7 keer 1-0 op het EK ben je Europees kampioen. Portugal maakte het in 2016 nog bonter door met uitsluitend gelijke spelen (binnen 90 minuten) zich te kronen tot de beste van Europa. Het Nederlands elftal moet zich dus vasthouden aan de winnende vorm en dan komt het goede spel vanzelf. Want Oranje heeft heel wat interessante spelers, die zich te hopen onderscheiden tegen Duitsland.

Ronald Koeman geeft instructies tegen de niet fitte Wout Weghorst. Donyell Malen (rechts) krijgt tegen Duitsland de kans in de basis.

Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Duitsland

Oranje heeft namelijk aardig wat spelers in vorm die schurken tegen een basisplaats. Wat te denken van Donyell Malen. Hij deed zijn oude club PSV al pijn met zijn Borussia Dortmund in de Champions League en had een uitstekende invalbeurt tegen Schotland. Met een heerlijke spitsengoal onderstreepte hij zijn sollicitatie voor een basisplek. Tegen Duitsland mag hij het gaan laten zien vanaf de start. Voor Joey Veerman geldt hoogstwaarschijnlijk hetzelfde. Dan zijn er nog meer spelers die in geweldige vorm zijn en Oranje kunnen laten dromen van Europees succes. Tijjani Reijnders (waarschijnlijk weer basis tegen Duitsland) is op dit moment de grote man, maar ook een Jerdy Schouten, Mats Wieffer en Xavi Simons doen hij bij hun clubs geweldig. Zij zullen waarschijnlijk niet gaan starten tegen Duitsland, al maakt Schouten een goede kans, mocht Koeman ervoor kiezen Reijnders rust te gunnen.

Vermoedelijke opstelling Oranje (5-3-2): Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké, Blind; Reijnders, Veerman, Malen; Depay, Gakpo.

Duitsland krijgt onverwachtse opsteker tegen Frankrijk

We vergeten het bijna in onze kritische houding, maar er zijn heel wat Europese (top)landen die in slechtere vorm zijn dan Nederland. Duitsland is daar zeker één van. Sinds vorig jaar speelden de Duitsers 12 oefenwedstrijden. De helft daarvan (6) ging verloren, 2 duels eindigden gelijk en 4 keer was er slechts een zege. Het zo slecht verlopen WK kreeg zo een nog slechter gevolg, met de consequentie dat Hansi Flick het veld moest ruimen en de jonge coach Julian Nagelsmann werd aangesteld.

Wat opvalt is dat Duitsland het in tegenstelling tot Oranje het wel uitstekend doet tegen sterke tegenstanders. Vice-wereldkampioen Frankrijk werd bijvoorbeeld twee keer verslagen. Oranje verloor in de kwalificatiereeks twee keer kansloos van de Fransen. De Duitsers wonnen in september vorig jaar met 2-1 en afgelopen zaterdag was Duitsland Frankrijk zelfs in Lyon de baas: 0-2. De andere oefenwedstrijden gingen heel wat minder. De Duitsers, die alleen maar oefenpotjes spelen omdat ze als gastheer automatisch zijn geplaatst voor het EK, verloren van Oostenrijk met 2-0. Diezelfde Oostenrijkers en Fransen spelen straks tegen Oranje in de groepsfase van het EK. Verder verloor Duitsland van Turkije (2-3), Japan (1-4), Colombia (0-2), Polen (1-0) en België (2-3).

Florian Wirtz zette Duitsland tegen Frankrijk al na 7 seconden op het goede spoor. Kan hij het ook tegen Oranje?

Vermoedelijke opstelling Duitsland tegen Nederland

Nagelsmann was in het begin zoekende, maar heeft Duitsland snel omgekregen. Dankzij Frankrijk-uit is de stemming omgedraaid en lijkt de bondscoach zijn gewenste opstelling en pionnetjes gevonden te hebben. Manuel Neuer is zijn eerste keeper voor het EK, maar die is onlangs geblesseerd geraakt. Met Marc-André ter Stegen heeft Duitsland de eerste keeper van FC Barcelona achter de hand. Na drie wedstrijden op rij zonder nederlaag pakten de Duitsers opeens verrassend uit tegen Frankrijk. In de 4-2-3-1-opstelling leek de Nagelsmann-puzzel plots in elkaar te passen. De verwachting is dat hij daarom hier ook aan vasthoudt. Het opnieuw gevonden vertrouwen moet niet teniet worden gedaan met weer een andere formatie en veel wisselingen. Wel denkt men dat Nagelsmann tegen Oranje met Füllkrug voor een echte spits gaat. Om die ook nog te zien voordat ook de Duitse bondscoach zijn EK-selectie moet bekendmaken.

Vermoedelijke opstelling Duitsland (4-2-3-1): Ter Stegen; Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstadt; Andrich, Kroos; Musiala, Gündogan, Wirtz; Füllkrug.

Oranje-feest of gaan de Duitse vlaggetjes uit?

Een Duitsland-Nederland is altijd een wedstrijd op zich en deze keer wordt er zeker meer verwacht dan slechts een oefenresultaat. Koeman wil de gretigheid van zijn invallers ook zien als ze in de basis staan en hoopt tegen Duitsland antwoorden te vinden op zijn laatste vragen. Nagelsmann hoopt dat zijn puzzel stevig blijft tegen Nederland en dat Frankrijk-uit geen incident was. Een flinke druk dus aan beide kanten, want gaat Oranje vol goede moed naar Duitsland toe en kan het Oranje-feest gaan losbarsten of krijgen de Duitsers de stijgende vormlijn en gaan de Duitse vlaggetjes uit op weg naar het EK in eigen land? Voor Koeman, Oranje, Nagelsmann en Duitsland staat er dus meer op het spel dan een laatste test.

Welk land gaat met het meeste vertrouwen naar het EK?

  • Nederland
  • Duitsland
194+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie