PSV-overlever met een dikke neus in het kwadraat

Foto: PSV-overlever met een dikke neus in het kwadraat

Wie over de succesformatie PSV op dit moment praat, heeft het doorgaans over de ‘echte’ sterren als Hirving Lozano, Noa Lang en Luuk de Jong. Maar stiekem heeft zich hier nóg een speler tussen weten te wurmen die heel erg belangrijk geworden is: Guus Til, de survivor van Eindhoven.

Guus Til heeft zich stilletjes opgewerkt tot een heel belangrijke speler in aanvalsformule van Peter Bosz

Een echte Hollandse kop. Met blosjes op de wangen en krullen in zijn haardos. De 25-jarige aanvallende middenvelder is eigenlijk wars van sterallures, apart gedrag, vreemde uitspattingen op het veld of tenenkrommende tv-optredens in chique pak met bijbehorende stropdas. Guus(je) Til loopt op dit moment vooral op deze wereld rond voor maar één ding: doelpunten maken.

In dienst van PSV. Hij werd opgeleid in de jeugdopleiding van AZ, waar hij uiteindelijk ook een basisplek wist te verwerven in de hoofdmacht. Toen liet Til al zien van grote waarde te zijn voor een club die op zijn minst hoge ogen kan gooien in de subtop van de Eredivisie en soms zelfs een stapje hoger.

Til liet in de Zaanstreek zien de gave te hebben om vaak op de juiste te plek te staan, waar hij dan de trekker overhaalde en zo behoorlijk wat doelpunten – 25 stuks in 96 wedstrijden en ook nog 12 assists – wist te produceren. Haalden de Alkmaarders weleens nieuwe aanvallende aanwinsten, Guussss kwam altijd weer bovendrijven. Als een echte overlever.

Mentaliteit

Puur omdat hij een heel goede mentaliteit heeft. In de zomer van 2019 verruilde hij AZ voor het grote Russische geld van Spartak Moskou. Hier wilde het echter niet allemaal zo vlotten, net zoals de volgende stap die hij maakte naar het Duitse SC Freiburg. Verkeerde keuzes van clubs, zo bleek achteraf.

Til liet zich verleiden tot een terugkeer naar Nederland, naar Feyenoord om precies te zijn. Voor de bank zal dat wel zijn, zo werd er hier en daar geroepen. Maar ook in Rotterdam maakte de twintiger in 49 wedstrijden speelminuten, had ook hier een neusje voor de ‘goeie plek’ voor het doel: 21 doelpunten en vijf assists. Een aardig moyenne.

Guus Berend Til was ook in de Kuip niet alleen maar een harde werker als aanvallende middenvelder die heel vaak opdook in de aanval, maar kon ook aan de bal hier en daar een goed potje mee voetballen. Na één seizoen in het shirt van Feyenoord, keerde hij echter toch terug naar Moskou. Maar zeker niet voor lang, want PSV was er als de kippen bij om hem in de zomer van vorig jaar binnen te halen.

Meer dan stand-in

Niet te vergeten was ook dat Til enkele jaren geleden ook nog vijf keer mocht opdraven in het Nederlands elftal, waarin hij één keer het net wist te vinden. In Eindhoven koos men om hem in dienst te nemen omdat hij aanvallend op meerdere plekken uit de voeten kan. Voornamelijk als stand-in, zo was ook nu weer de gedachte bij menigeen.

Ondanks dat de Eindhovense club met Noa Lang, Hirving Lozano, Johan Bakayoko en Ismael Saibari zeker één van de sterkste voorhoedes heeft van de Nederlandse Eredivisie, wist Til zich hier toch weer knap tussen te wringen. De zogenoemde overlever is inmiddels weer opgestaan. Omdat hij ook in Brabant heeft laten zien over een neus (nummer één) voor de goal te beschikken.

Van trainer Peter Bosz mocht hij tot op heden in twaalf competitiewedstrijden speelminuten maken, scoorde daarin maar liefst zes keer en leverde ook nog drie voorzetten af waar medespelers uit wisten te scoren. Waardoor hij tot nu toe een heel belangrijke rol heeft gespeeld in het aanvalsspel van ongeslagen koploper in de Eredivisie PSV.

En daarmee ook heel knap een dikke neus heeft gemaakt naar de critici die er altijd zijn als Guus Til bij een nieuwe club een contract heeft getekend. In Brabant heeft het daar op dit moment echter helemaal niemand over bij de buitenwacht. De Bosz-motor loopt gesmeerd en dus als een tierelier. Als publiekslieveling Noa Lang teruggekeerd is van zijn blessure, zal Til heus nog weleens op de bank moeten gaan plaatsnemen.

Loeren

Maar de verwachting is dat hij ook dán weer in zijn koppie heeft besloten om keihard terug te vechten. Een karaktertrek die hem sterk heeft gemaakt. En uiteindelijk altijd weer brengt waar Guus Til zo graag staat: in het strafschopgebied van de tegenstander. Te loeren op het maken van doelpunten, met zijn hoofd of voeten.

Til is langzaam onmisbaar geworden voor PSV

  • Eens
  • Oneens
253+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:30
0+
‘Van Persie akkoord met Heerenveen’
10:28
1+
Van der Vaart adviseert Twente: “Als je het mij vraagt…”
10:12
37+
‘Dumfries-rel krijgt staartje’
10:00
29+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
09:54
20+
Studio Voetbal velt oordeel over ‘EK-misser’ Dumfries
09:39
27+
Hélène Hendriks en Noa Vahle doen boekje open over ‘Oranje-boycot’
09:24
116+
Feyenoord getipt: “Zou heel stom zijn om hem niet te polsen”
09:09
267+
’30 miljoen-toptransfer voor Geertruida’
08:50
116+
Studio Voetbal-gasten tippen Ajax: “Iets meer geduld, brengt Ajax terug naar de top”
08:33
75+
Van Hanegem tipt Sparta-sensatie bij Nederlandse topclubs
08:17
1047+
‘Ajax-explosie op transfermarkt’
08:00
583+
‘Transferwending voor Van Persie’
07:00
82+
PSV dankzij monsterscore dé hofleverancier | SN Team van de Week 31
23:44
135+
Room vreest voor Vitesse: “Niet helemaal voorbij”
23:31
127+
Oosting praat met Weghorst: “Zie hem graag komen”
23:24
342+
Slot op drempel van Anfield: “Mooi bedrag”
23:13
109+
Van der Vaart: “Bosz een trainer naar mijn hart”
23:01
152+
“Feyenoord heeft niet gepolst”
22:49
239+
PSV krijgt transfertip: “Daar staat hij altijd”
22:36
567+
Perez verrast door Ajax-nieuws: “Gek van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie