John van ‘t Schip

John van ‘t Schip is een Nederlandse voetbaltrainer van Canadese afkomst. In oktober 2023 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Ajax, waar hij ook een groot deel van zijn eigen voetbalcarrière actief was.

  • Van ‘t Schip is momenteel hoofdtrainer van Ajax
  • De in Canada geboren Nederlander was eerder bondscoach van Griekenland
  • Hij leidde naast enkele buitenlandse clubs ook FC Twente en PEC Zwolle
  • Van ‘t Schip won als Ajax-speler onder meer vier landstitels, de Europacup II en de KNVB Beker
  • De 41-voudig international werd in 1988 Europees kampioen

Voetbalcarrière

Johannes Nicolaas (John) van ‘t Schip werd op 30 december 1963 geboren in het Canadese Fort St. John. In zijn geboorteland was ijshockey de populaire sport, maar zelf voelde hij meer bij het voetbal. Van ‘t Schip verhuisde in april 1972 op achtjarige leeftijd naar Nederland. In dat jaar sloot hij zich meteen aan bij amateurvereniging NFC uit Amstelveen, waar hij tot 1976 actief bleef.

Smaakmaker bij Ajax

Van ‘t Schip verdiende in 1976 een kans bij Ajax, waar hij na een succesvolle stage in de jeugdopleiding werd opgenomen. Als aanvaller doorliep hij het volledige traject in Amsterdam. Van ‘t Schip, die de bijnaam De Tulp verdiende, debuteerde op 6 december 1981 in de thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem (4-1) in de A-selectie van de club. Trainer Kurt Linder deed in diezelfde wedstrijd ook een beroep op spelers als Piet Schrijvers, Frank Rijkaard, Johan Cruijff, Søren Lerby, Gerald Vanenburg, Wim Jansen, Wim Kieft en Tscheu La Ling.

In zijn debuutseizoen 1981-1982 speelde Van ‘t Schip zes wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. De aanvaller ontwikkelde zich prima en veroverde in zijn derde seizoen een vaste basisplaats in Amsterdam. De rechtspoot bleef tot en met het seizoen 1991-1992 een gewaardeerde schakel bij de hoofdstedelingen. Van ‘t Schip speelde in totaal 347 wedstrijden voor Ajax. Met 33 doelpunten was hij allerminst een makkelijk scorende voetballer, maar met zijn individuele actie plus voorzet stond hij desondanks aan de basis van menig doelpunt.

Van ‘t Schip won als speler van Ajax vier landstitels en drie KNVB Bekers. Ook internationaal boekte hij successen door zowel de Europacup II als de UEFA Cup te winnen, respectievelijk door 1. FC Lokomotive Leipzig (1-0) en Torino (2-2, op basis van uitdoelpunten) te verslaan in de finale.

Italiaans avontuur

Na de UEFA Cup-triomf van 1992 nam Van ‘t Schip afscheid van Ajax. De aanvaller liet Nederland achter zich en sloot zich aan bij het Italiaanse Genoa, waar hij de laatste vier seizoenen uit zijn carrière speelde. Namens de formatie uit Genua kwam hij tot 119 wedstrijden (elf doelpunten).


Interlandcarrière

Circa 14.500 toeschouwers zagen Van ‘t Schip op dinsdag 29 april 1986 debuteren voor het Nederlands elftal. De toenmalig Ajax-aanvaller mocht in het Philips Stadion meteen de volle negentig minuten aantreden tegen Schotland, maar hij kon niet verhinderen dat het keurkorps van bondscoach Rinus Michels bleef steken op een doelpuntloos gelijkspel. Zijn eerste interlanddoelpunt maakte hij op 14 mei 1986 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen West-Duitsland (3-1 nederlaag).

Het Nederlands elftal plaatste zich voor het EK van 1988 in West-Duitsland. Michels stelde hem op in de eerste groepswedstrijd tegen de Sovjet-Unie, dat met 0-1 aan het langste eind trok. Ajax-collega Marco van Basten viel in deze wedstrijd in. De spits ontpopte zich in 1988 tot de held van Nederland met belangrijke doelpunten, waaronder zijn wereldgoal in de met 2-0 gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie. Van ‘t Schip maakte in het restant van het toernooi geen minuten meer.

Van ‘t Schip was eveneens actief op het WK van 1990 en het EK van 1992. Het Nederlands elftal werd in 1990 al in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland, waar in 1992 de halve finale het eindstation bleek door toedoen van Denemarken. Tegen de Denen mocht Van ‘t Schip na 115 minuten invallen voor Bryan Roy, maar hij behoorde niet tot de penaltynemers van Oranje. Uitgerekend Van Basten werd de schlemiel van de avond door als enige speler een strafschop te missen.

In 1992 vertrok Van ‘t Schip bij Ajax om aan de slag te gaan bij Genoa. In september van dat jaar kwam hij nog in actie voor Oranje, maar pas op 7 juni 1995 mocht de aanvaller nogmaals opdraven in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (1-0 nederlaag). Het zou zijn 41ste en laatste interland blijken te zijn. De aanvaller scoorde tweemaal in Oranje-shirt.


Trainerscarrière

Van ‘t Schip beëindigde zijn voetbalcarrière in 1996. Een jaar later keerde hij terug naar Nederland, waar hij als jeugdtrainer terugkeerde binnen de voetbalacademie van Ajax. In de periode 2000-2001 fungeerde de voormalig vleugelaanvaller als assistent-trainer van het eerste elftal.

Op eigen benen bij FC Twente

In de zomer van 2001 werd Van ‘t Schip aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente. Zijn debuutseizoen als hoofdtrainer verliep moeizaam. De Tukkers vochten onder zijn leiding tegen degradatie en ontworstelden zich met moeite aan de gevreesde nacompetitie. Dat leidde tot onvrede bij de aanhang van Twente, dat zich gedurende het seizoen 2001-2002 meermaals roerde.

FC Twente en Van ‘t Schip voerden na het seizoen een grondige evaluatie. Zonder de steun van technisch directeur John Uilenberg, inmiddels overgestapt naar de KNVB, groeide de twijfel bij de oefenmeester. In juli 2002 besloot de oud-international zijn afscheid aan te kondigen ‘in het belang van de club’.

Rechterhand van Van Basten

Van ‘t Schip keerde na zijn periode bij FC Twente terug naar Ajax. In Amsterdam werd hij de assistent-trainer van Jong Ajax, waaronder een seizoen onder Marco van Basten. Zijn voormalig teamgenoot vertrok in de zomer van 2004 naar de KNVB om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. Van ‘t Schip volgde San Marco naar Zeist. Onder dit bewind kwalificeerde Oranje zich voor het WK van 2006 en het EK van 2008, maar groot succes bleef uit. Het team werd in respectievelijk de achtste finale en de kwartfinale uitgeschakeld.

Van Basten keerde na vier jaar als bondscoach terug naar Ajax om hoofdtrainer te worden. De voormalig topspits had het moeilijk als eindverantwoordelijke in Amsterdam en stapte nog voor het einde van het seizoen 2008-2009 op. Van ‘t Schip bleef wel actief in de hoofdstad, waar hij het seizoen afmaakte als interim-trainer. In het seizoen 2009-2010 fungeerde de geboren Canadees weer als assistent van de nieuwe trainer Martin Jol.

Australisch avontuur

Van ‘t Schip verliet Ajax in de zomer van 2010 om hoofdtrainer te worden van het Australische Melbourne Heart. De club uit de A-League stond 57 wedstrijden onder diens leiding. Na twee jaar vertrok hij naar Mexico om trainer te worden van Chivas Guadalajara, dat hem aanstelde op verzoek van topadviseur Johan Cruijff. Het team uit de Liga MX stond 23 officiële wedstrijden onder leiding van Van ‘t Schip.

In de zomer van 2013 keerde Van ‘t Schip alweer terug naar Australië. Hij werd aangesteld als technisch directeur van Melbourne City, maar na het ontslag van John Aloisi werd de Canadese Nederlander opnieuw aangesteld als hoofdtrainer. Van ‘t Schip leidde de zusterclub van Manchester City in 2016 naar de FFA Cup, maar stapte begin 2017 op vanwege privéomstandigheden.

(Pro Shots)

Anderhalf jaar PEC

Van ‘t Schip maakte in de zomer van 2017 zijn comeback als trainer. Hij werd bij PEC Zwolle aangesteld als opvolger van Ron Jans. De Blauwvingers maakten onder zijn leiding een vliegende start, maar gaandeweg het seizoen verslechterden de resultaten met een 6-0 nederlaag bij AZ als dieptepunt. De Zwollenaren eindigden met twee punten achterstand op sc Heerenveen als negende en grepen daardoor naast de play-offs om Europees voetbal.

In het seizoen 2018-2019 bleef PEC Zwolle teleurstellend presteren. Na de zestiende speelronde stond de teller pas op vier overwinningen en dat leidde ertoe dat de clubleiding het vertrouwen in hem verloor. In december 2019 werd Van ‘t Schip dan ook ontslagen.

Bondscoach van Griekenland

Van ‘t Schip werd in de zomer van 2019 aangesteld als bondscoach van Griekenland. Onder zijn leiding deed de Europees kampioen van 2004 een poging om de eindtoernooien van 2021 (EK) en 2022 (WK) te bereiken, maar in beide gevallen mislukte die missie. Van ‘t Schip besloot eind 2021 om zijn aflopende contract als bondscoach niet te verlengen.

Op sociale media verklaarde Van ‘t Schip zijn vertrek bij de Griekse bond als volgt: “Er zijn gesprekken gevoerd om door te gaan, maar de Griekse voetbalbond heeft zoveel tijd genomen om tot een beslissing te komen, dat ik voelde dat het tijd was om verder te gaan. Tevens denk ik dat onze visies over voetbal niet met elkaar stroken.”

(Pro Shots)

Terugkeer bij Ajax

Na zijn vertrek uit Griekenland bleef het lange tijd stil rond Van ‘t Schip. Dat had onder meer te maken met de ernstige ziekte van zijn vrouw Daniëlle Oonk, de dochter van zangeres Willeke Alberti. Zij overleed in oktober 2023 op slechts 55-jarige leeftijd. Op dat moment was Van ‘t Schip al benaderd om eventueel hoofdtrainer te worden van het sportief kwakkelende Ajax. Op 30 oktober 2023 werd hij voor de rest van het seizoen aangesteld als opvolger van Maurice Steijn.

Onder Van ‘t Schip won Ajax de eerste twee Eredivisie-wedstrijden, tegen FC Volendam (2-0) en sc Heerenveen (4-1).

Laatste update: 16 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie