Alexis Mac Allister

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Alexis Mac Allister

Alexis Mac Allister is een Argentijnse middenvelder. De international van Argentinië maakte in de zomer van 2023 de overstap van Brighton & Hove Albion naar Liverpool.

  • Mac Allister speelt momenteel voor Liverpool
  • De middenvelder maakte furore bij Brighton & Hove Albion
  • In Argentinië kwam hij uit voor Argentinos Juniors
  • Mac Allister debuteerde in 2019 als international van Argentinië
  • Hij werd in 2022 wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Mac Allister werd op 24 december 1998 geboren in het Argentijnse La Pampa. Zijn achternaam is te herleiden naar zowel Ierland als Schotland. Hij is de zoon van drievoudig international Carlos MacAllister, die nog samenspeelde met Diego Maradona en in 2015 werd geïnstalleerd als minister van Sport. Ook zijn oudere broers Francis en Kevin hebben het profvoetbal bereikt.

Doorbraak in Argentinië

De voetbalcarrière van Mac Allister ging van start bij Social Parque. In 2011 stapte de aanvallende middenvelder over naar Argentinos Juniors, waar hij de rest van zijn jeugdopleiding doorliep. Hier debuteerde hij op 30 oktober 2016 in de Primera B Nacional-wedstrijd tegen Central Córdoba (0-0). Zijn eerste doelpunt voor Argentinos Juniors maakte hij op 10 maart 2017 in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Instituto Atlético Central Córdoba.

In zijn eerste seizoen mocht Mac Allister in totaal 24 keer opdraven voor Argentinos Juniors, waarvoor hij driemaal wist te scoren. Met zijn team behaalde hij het kampioenschap en dus promotie naar de Primera División van Argentinië. In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 speelde hij met Bichos Colorados in de hoogste afdeling van zijn geboorteland. Gedurende zijn verblijf speelde hij meermaals samen met zijn twee broers.

In januari 2019 tekende Mac Allister een contract bij Brighton & Hove Albion. De middenvelder mocht het seizoen wel afmaken bij Argentinos Juniors en werd in de daaropvolgende zomer voor een jaar uitgeleend aan Boca Juniors. Mac Allister speelde twintig officiële wedstrijden (twee doelpunten) voor de Argentijnse grootmacht en leverde daarmee een nuttige bijdrage aan het kampioenschap van 2020. Op dat moment was hij echter al teruggehaald door The Seagulls.

(Pro Shots)

Belangrijk voor Brighton

Waar Boca Juniors om het kampioenschap speelde, daar knokte Brighton & Hove Albion juist tegen degradatie. De Premier League-club besloot Mac Allister voortijdig terug te halen. Op 7 maart 2020 maakte hij zijn debuut in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers. Kort na deze wedstrijd ging het voetbal in Engeland op slot vanwege de uitbraak van de coronacrisis, waardoor de bal pas in juni 2020 weer rolde. Mac Allister kwam nadien nog achtmaal in actie en eindigde met zijn team op de vijftiende positie.

Gedurende de periode 2020-2021 tot en met 2022-2023 werd Mac Allister steeds belangrijker voor Brighton. Dat kwam vooral tot uiting in zijn laatste contractjaar: met twaalf doelpunten en drie assists had hij een groot aandeel in het succesvolle seizoen van The Seagulls. Zijn team eindigde op een fraaie zesde plaats in de Premier League en bereikte de halve finale van de FA Cup, waarin Manchester United pas na strafschoppen te sterk bleek. Mac Allister nam de eerste strafschop in deze serie en toonde zich bekwaam.

(Pro Shots)

Liverpool

In de zomer van 2023 nam Mac Allister afscheid van Brighton. De Argentijn werd voor circa veertig miljoen euro doorverkocht aan competitiegenoot Liverpool, waar hij een contract voor vier seizoenen ondertekende. Hij maakte zijn officiële debuut op 13 augustus 2023 in de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea (1-1). Mac Allister liep een week later tegen een rode kaart aan in het thuisduel met AFC Bournemouth (3-1 zege), maar de Engelse tuchtcommissie sprak hem in de daaropvolgende week vrij.


Interlandcarrière

Mac Allister werd op 6 september 2019 A-international van Argentinië. In de oefeninterland tegen Chili liet bondscoach Lionel Scaloni de middenvelder na zeventig minuten invallen voor Paulo Dybala. Vijf dagen later mocht hij tegen Mexico (4-0 zege) zelfs starten, maar daarna bleef een invitatie voor de nationale ploeg lange tijd uit. De gewonnen Copa América-editie van 2021 ging zodoende aan hem voorbij.

Pas in maart 2002 keerde Mac Allister terug in de Argentijnse ploeg. Hij mocht zeventig minuten aantreden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela (3-0 zege) alvorens Ángel Di María hem mocht aflossen. Mac Allister maakte een goede indruk. In de gewonnen Finalissima-wedstrijd tegen Italië moest hij nog vanaf de bank toekijken, maar gedurende het WK van 2022 veroverde de middenvelder een basisplaats. In de WK-finale tegen Frankrijk (winst na strafschoppen) leverde hij een assist op Di María en werd hij na 116 minuten vervangen.

Laatste update: 22 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie