Davinson Sánchez

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Davinson Sánchez

Davinson Sánchez is een Colombiaanse centrale verdediger. De international van Colombia verruilde Tottenham Hotspur in de zomer van 2023 voor Galatasaray.

  • Sánchez speelt momenteel voor Galatasaray
  • Met Tottenham Hotspur bereikte hij de finale van de Champions League
  • De verdediger maakte in het seizoen 2016-2017 furore met Ajax
  • Sánchez won in 2016 de Copa Libertadores met Atlético Nacional
  • Hij debuteerde in 2016 als international van Colombia

Clubcarrière

Davinson Sánchez Mina werd op 12 juni 1996 op de wereld gezet in het Colombiaanse Caloto. Zijn voetbalcarrière ging van start bij América de Cali, maar de verhuizing van zijn ouders zorgde voor een overstap naar Atlético Nacional. De boomlange verdediger doorliep hier de laatste fase van zijn jeugdopleiding.

Doorbraak bij Atlético Nacional

Sánchez debuteerde op 27 oktober 2013 in de hoofdmacht van Atlético Nacional, dat met 0-1 verloor van Boyacá Chicó. In de daaropvolgende maanden mocht hij nog tweemaal opdraven voor de Colombiaanse club. Ook in 2014 en 2015 kwam de verdediger nog niet veel in actie voor de A-selectie, maar in het eerste deel van 2016 wist Sánchez een prominente rol af te dwingen in het team. Hij pikte zelfs een doelpunt mee in de Copa Libertadores.

Al na 44 officiële wedstrijden (één doelpunt) verdiende Sánchez een transfer naar Europa. Ook FC Barcelona toonde interesse, maar Ajax wist de strijd te winnen door circa vijf miljoen euro op tafel te leggen. De Amsterdamse club liet de zomeraanwinst nog wel het Copa Libertadores-avontuur afmaken. Sánchez won de Zuid-Amerikaanse eindronde door in de finale te winnen van Independiente de Valle (1-1 uit, 1-0 thuis).

Steunpilaar in Amsterdam

Na de Copa Libertadores-triomf sloot Sánchez zich aan bij Ajax. Op 8 augustus 2016 debuteerde de verdediger in de Eerste Divisie-wedstrijd van Jong Ajax tegen FC Emmen (1-1). Vijf dagen later maakte hij zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht tegen Roda JC Kerkrade (2-2). Trainer Peter Bosz zag veel potentieel in de Colombiaan en besloot om hem te laten staan in de laatste linie. Gaandeweg het seizoen ontstond een koppel met Matthijs de Ligt.

Sánchez beleefde een uitstekend debuutseizoen bij Ajax. Hij speelde 47 officiële wedstrijden, waarin hij zeven doelpunten liet aantekenen. Een prijs leverde dat echter niet op. Feyenoord bleek in de titelstrijd nipt te sterk voor de Amsterdammers en in de Europa League-finale ging het elftal van Bosz met 2-0 ten onder tegen het Manchester United van manager José Mourinho. Wel kreeg Ajax veel complimenten voor het aanvalsvoetbal en de ontwikkeling van spelers, waaronder Sánchez.

(Pro Shots)

Transfer naar Tottenham Hotspur

Ajax wilde doorbouwen op het Europese succes, maar in de zomer van 2017 maakte Sánchez al de overstap naar Tottenham Hotspur. Beide clubs kwamen een transfersom van maximaal 42 miljoen euro overeen, inclusief bonussen. Dat had enige voeten in de aarde. Ajax weigerde het openingsbod van de Londenaren, maar de Colombiaanse sterkhouder liet omwille van de transferperikelen verstek gaan in verschillende duels.

Sánchez debuteerde in Spurs-tenue op 27 augustus 2017 in de competitiewedstrijd tegen Burnley (1-1). In Londen werd hij teamgenoot van twee voormalig Ajax-verdedigers: Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Sánchez werd in zijn debuutseizoen meteen 43 officiële wedstrijden ingezet door manager Mauricio Pochettino. Dat hadden er zelfs meer kunnen zijn, ware het niet dat hij drie wedstrijden moest toekijken na zijn rode kaart tegen Watford (1-1).

In het seizoen 2018-2019 werd er in 37 officiële wedstrijden een beroep gedaan op Sánchez. De oud-Ajacied speelde afwisselend wel en niet voor Tottenham Hotspur. Zo mocht hij negentig minuten opdraven in de eerste Champions League-wedstrijd tegen zijn oude club Ajax (0-1), maar de returnwedstrijd in Amsterdam ging aan hem voorbij. Tottenham won dankzij een hattrick met Lucas Moura met 2-3 en bereikte daarmee de finale van het miljoenenbal. Sánchez moest als bankzitter toekijken hoe Liverpool met 2-0 zegevierde.

(Pro Shots)

Gaandeweg verloor Sánchez zijn uitzicht op een basisplaats. In het seizoen 2022-2023 doorbrak hij nog wel de magische grens van tweehonderd wedstrijden in Tottenham-shirt, maar hij speelde vaker niet dan wel. In de zomer van 2023 werd zijn naam dan ook gelinkt aan verschillende clubs, waaronder PSV en Galatasaray. Op 4 september werd zijn overstap naar de Turkse topclub een feit.

Galatasaray

Sánchez debuteerde op 23 september 2023 voor Galatasaray, dat op bezoek bij Basaksehir FK met 1-2 triomfeerde. De rechtspoot veroverde een vaste basisplaats en maakte op 7 oktober zijn eerste doelpunt tegen Antalyaspor (0-2 zege).


Interlandcarrière

Sánchez zal 2016 niet snel meer vergeten. Niet alleen won hij de Copa Libertadores en verdiende hij een transfer naar Ajax, maar bovendien mocht de verdediger op 16 november 2016 zijn debuut maken in de nationale ploeg van Colombia. Bondscoach José Pékerman gunde hem negentig minuten speeltijd in de met 3-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Argentinië.

Sánchez behoorde in 2018 tot de selectie van Colombia op het WK. In Rusland overleefde zijn team de groepsfase, maar Engeland bleek in de achtste finale na strafschoppen te sterk. De verdediger zat eveneens bij de selectie tijdens de Copa América-edities van 2019 en 2021. Tijdens het laatste toernooi behaalde Sánchez met de Colombiaanse voetbalploeg een bronzen medaille door Peru in de troostfinale met 3-2 te kloppen.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie