Van Dijk en Gakpo belangrijk bij zege koploper Liverpool

Liverpool heeft woensdagavond tijdens het Premier League-duel met Luton Town de drie punten in eigen huis gehouden. De gehavende Reds werden al vroeg in de wedstrijd verrast, maar in de tweede helft wist het uiteindelijk nog ruim te winnen.

Van Dijk en Gakpo bezorgen Liverpool overwinning op Luton Town

De nieuwe Premier League-speelronde begon al op woensdagavond. Liverpool kampt met een waslijst aan blessures, waar belangrijke aanvallers Mohamed Salah en Darwin Núñez vlak voor de wedstrijd ook nog aan toegevoegd konden worden. De vele afwezigen bood de kans voor Ryan Gravenberch en Cody Gakpo, terwijl aanvoerder Virgil van Dijk een van de weinige fitte sterkhouders was. Midden in de kampioensrace met Manchester City en Arsenal komen zoveel blessures niet bepaald goed uit voor manager Jürgen Klopp. Desondanks moest er wel gewoon gewonnen worden van laagvlieger Luton Town.

Verrassende 0-1

De promovendus verraste echter door na twaalf minuten de score te openen. Tahith Chong had hierbij een groot aandeel. De Nederlandse vleugelspits zette aan de linkerkant een aanval op, en kreeg de bal terug. Zijn schot werd nog gekeerd door Caoimhín Kelleher, maar Chiedozie Ogbene stond op de goede plaats om de rebound binnen te koppen: 0-1.

Liverpool moest hierdoor al snel aan de bak. Gravenberch en Luis Díaz kregen een aantal schietmogelijkheden, maar konden het doel niet vinden. Luton kwam er ook nog een aantal keer gevaarlijk uit, een marge van twee was echter wat te veel van het goede.

Orde op zaken

De 0-1 tussenstand bleef een behoorlijke tijd op het scorebord staan, na rust stelde de topclub echter orde op zaken. Tien minuten na de pauze was Van Dijk daar zelf verantwoordelijk voor. De verdediger kwam goed voor zijn man bij een corner van Alexis MacAllister en knikte de 1-1 tegen de touwen.

Twee minuten later was het alweer raak, met opnieuw een assist van de Argentijnse middenvelder. De wereldkampioen slingerde dit keer hard voor vanuit de draai, waarna Gakpo zijn hoofd tegen de bal zette: 2-1.

Hiermee was de schade hersteld en kon Liverpool bouwen aan een grotere overwinning. Díaz werd twintig minuten voor tijd weggestuurd door Andy Robertson. De Colombiaanse aanvaller kapte nog een verdediger uit en schoot overtuigend raak: 3-1. Het slotakkoord was voor jubilaris Harvey Elliott, die zijn honderdste wedstrijd voor Liverpool speelde, daarmee is hij de vierde jongste speler ooit die daar in slaagde. Gakpo werd in een kansrijke situatie van de bal gegleden, waarna de Engelsman oppikte en de eindstand op 4-1 bepaalde.

Zo doet Liverpool wat het moet doen ondanks de vroege achterstand. De voorsprong op City en Arsenal wordt even vier en vijf punten, al kunnen deze Champions League-ploegen komende weekend dichterbij komen.

Scoreverloop: 0-1 (12′) C.Ogbene, 1-1 (56′) V.Van Dijk, 2-1 (58′) C.Gakpo, 3-1 (71′) L.Díaz, 4-1 (90′) H.Elliott