Eloy Room

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Eloy Room

Eloy Room is een Curaçaose doelman van Nederlandse afkomst. De international van Curaçao mspeelt sinds de zomer van 2023 opnieuw voor Vitesse.

  • Room speelt momenteel voor Vitesse
  • De doelman kwam eerder uit voor Go Ahead Eagles, PSV en Columbus Crew
  • Hij won in 2017 de KNVB Beker met Vitesse
  • Room werd landskampioen in Nederland (2018) en de Verenigde Staten (2020)
  • Hij is international van Curaçao

Clubcarrière

Eloy Victor Room werd op 6 februari 1989 geboren in Nijmegen. In 1996 sloot hij zich aan bij amateurclub SCE, waar de doelman na twee jaar werd ontdekt door NEC. Na drie seizoenen vertrok hij bij de club uit zijn geboortestad, maar dat betekende geenszins het einde van zijn droom om profvoetballer te worden. Dankzij diens prestaties bij VV Union werd Room opgenomen in een regioselectie van de KNVB en daar keepte hij zich in de kijker bij talentscouts van Vitesse. In Arnhem doorliep hij in zes jaar tijd het resterende traject.

Debuut voor Vitesse

Room debuteerde op 8 maart 2009 in het betaald voetbal. Door een blessure van concurrent Piet Velthuizen mocht de doelman na dertien minuten invallen. Op bezoek bij FC Volendam incasseerde hij in de 33ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd door toedoen van Jack Tuijp. De Nijmegenaar stond in het seizoen 2008-2009 eveneens onder de lat in de uitwedstrijden tegen FC Groningen (2-3 overwinning) en AZ (1-2 overwinning). Vooral de zege in Alkmaar maakte indruk, aangezien het kampioensfeest van AZ daarmee werd uitgesteld.

Velthuizen fungeerde in het seizoen 2009-2010 als nummer één van Vitesse. Room bleef daardoor steken op drie Eredivisie-wedstrijden, maar hij profiteerde vervolgens van de Spaanse overstap van zijn concurrent. De Arnhemmers ontsnapte in het seizoen 2010-2011 ternauwernood aan degradatie door als vijftiende te eindigen in de Eredivisie. Room begon het daaropvolgende seizoen als eerste doelman, maar de terugkeer van Velthuizen betekende opnieuw een rol als stand-in.

Verhuur aan Go Ahead Eagles

Room bleef in het seizoen 2012-2013 de tweede doelman van Vitesse. De sluitpost besloot eieren voor zijn geld te kiezen door zich in de zomer van 2013 te laten verhuren aan Go Ahead Eagles. Hij debuteerde op 4 augustus 2013 in het keeperstenue van de Deventenaren, die een 1-1 gelijkspel uit het vuur sleepten bij FC Utrecht. Room won in december van datzelfde jaar de IJsselderby ten koste van aartsrivaal PEC Zwolle (4-1).

Bekerwinnaar met Vitesse

In januari 2013 keerde Room alweer terug naar Vitesse. De Arnhemse club zat door de blessure van Marko Meerits dun in de keepers, waardoor zijn verhuurperiode werd beëindigd. In de tweede helft van het seizoen moest hij opnieuw plaatsnemen op de reservebank. Zijn perspectief veranderde tijdens de zomerse voorbereiding. Room won de concurrentiestrijd ten koste van Velthuizen en fungeerde zijn tot vertrek in de zomer van 2017 als eerste doelman van Vitesse.

Room benutte in mei 2016 een strafschop in de oefenwedstrijd tegen amateurclub AVW’66 (2-9 overwinning). Bijna een jaar later stond hij onder de lat tijdens de bekerfinale tussen Vitesse en AZ. De Arnhemse club won voor het eerst in de clubgeschiedenis een hoofdprijs door de Alkmaarders met 2-0 opzij te schuiven.

Kampioen met PSV

Na de bekerwinst van 2017 vertrok Room bij Vitesse. Hij kreeg de kans om Remko Pasveer op te volgen als reservedoelman van PSV. Op 15 april 2018 maakte de doelman zijn debuut in de kampioenswedstrijd tegen Ajax (3-0 overwinning) door Jeroen Zoet na 89 minuten af te lossen. In de resterende Eredivisie-wedstrijden tegen Roda JC Kerkrade (2-2) en ADO Den Haag (3-3) verscheen Room eveneens onder de lat bij de Eindhovenaren.

In het seizoen 2018-2019 mocht Room alleen opdraven in de KNVB Beker. In de eerste ronde hield hij de nul tegen amateurclub Excelsior Maassluis (0-4 zege), maar in de tweede ronde werd PSV verrassend uitgeschakeld door RKC Waalwijk (2-3 na verlenging). “De goals die we hebben weggegeven zijn niet PSV-waardig”, concludeerde de doelman na afloop. Door de snelle bekeruitschakeling bleef zijn aandeel in Eindhoven beperkt tot vijf officiële optredens.

Amerikaans avontuur

Na twee seizoenen vertrok Room transfervrij bij PSV. De doelman accepteerde een aanbieding van het Amerikaanse Columbus Crew, waar hij op 21 juli 2019 debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Montreal Impact (2-1 overwinning). Als nummer acht van de Eastern Conference kwalificeerde het team zich dat jaar niet voor de play-offs van de Major League Soccer (MLS).

In 2020 presteerde Columbus Crew aanzienlijk beter met Columbus Crew. Als nummer drie van de Eastern Conference plaatste zijn werkgever zich ditmaal wel voor de play-offs van de MLS. Ten koste van New York Red Bulls, Nashville SC en New England Revolution werd zelfs de finale bereikt. Seattle Sounders werd in de allesbeslissende wedstrijd met 3-0 opzij gezet. De wedstrijd werd gespeeld in het stadion van Columbus Crew, maar vanwege de coronamaatregelen in de Verenigde Staten mochten slechts 1.500 fans plaatsnemen op de tribune.

(Pro Shots)

Terugkeer bij Vitesse

Na 102 officiële wedstrijden en 28 clean sheets zwaaide Room af bij Columbus Crew, waar hij zijn contract liet ontbinden. In de zomer van 2023 streek de doelman opnieuw neer bij Vitesse.


Interlandcarrière

Room speelde voor verschillende vertegenwoordigende elftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. De stap naar het Nederlands elftal bleek echter te groot. Om die reden koos hij voor een interlandcarrière namens Curaçao. Op 6 juni 2015 debuteerde de doelman in de oefeninterland tegen Trinidad & Tobago (1-0 overwinning) voor het nationale team. Room werd meteen verkozen tot Man of the Match.

In actie voor Curaçao (Pro Shots)

Curaçao plaatste zich niet voor de WK’s van 2018 en 2022. In 2017 won hij de Carribean Cup dankzij een 2-1 overwinning op Jaimaica, waar de doelman eveneens actief was op de Gold Cup van 2017 (exit in de groepsfase) en 2019 (kwartfinale).

Laatste update: 4 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie