Zuid-Afrika schakelt favoriet Marokko uit na knotsgek duel

Tegen alle verwachtingen in heeft Zuid-Afrika dinsdagavond de kwartfinale van de Afrika Cup bereikt. De Zuid-Afrikanen versloegen een teleurstellend Marokko in San Pédro met 2-0, mede doordat Achraf Hakimi een strafschop miste. Ook Sofyan Amrabat eiste een negatieve hoofdrol op.

De tweede goal van Zuid-Afrika was er een van grote klasse

Zuid-Afrika hield de favoriet in de eerste helft goed onder controle en kreeg zelfs de beste kans via Teboho Mokoena, maar doelman Yassine Bounou wist deze te pareren. De Marokkanen brachten niet veel gevaar in, wat resulteerde in een terechte 0-0 ruststand. Direct na rust begon Marokko, waar Hakim Ziyech afwezig was maar Noussair Mazraoui voor het eerst in dit toernooi meedeed, eindelijk gevaar te tonen.

Azzedine Ounahi combineerde met Youssef En-Nesyri, maar de poging van Ounahi ging net over het doel. In die poging had meer gezeten. Na bijna een uur spelen zorgde Zuid-Afrika voor een sensatie met een schot in de lange hoek van Evidence Makgopa. Marokko leek nerveus, maar kreeg tien minuten voor tijd een uitgelezen kans op een gelijkmaker.

Mothobi Mvala kreeg de bal tegen zijn arm geschoten, en na overleg bij het VAR-scherm wees de Soedanese scheidsrechter Mahmood Ismail naar de strafschop stip. Hakimi nam de verantwoordelijkheid op zich, maar zelfs bij de sterspeler van het team waren de zenuwen aanwezig. Hakimi schoot wild en de bal ging via de bovenkant van de lat over het doel.

Natuurlijk zette de nummer vier van het laatste WK in het resterende deel van de wedstrijd alles op alles, maar ze kregen geen betere kans dan die vanaf de strafschopstip. In blessuretijd viel het doek definitief voor Marokko, en dit laatste deel van de wedstrijd belichtte de essentie van de Afrika Cup op drie bijzondere manieren. Allereerst was er wat chaos: Sofyan Amrabat kreeg aanvankelijk zijn tweede gele kaart voor een overtreding. Nadat hij al van het veld was gelopen, werd hij echter na een VAR-interventie teruggeroepen en kreeg hij direct rood.

Na het VAR-moment nam de wedstrijd nog één bizarre wending: Mokoena schoot de toegekende vrije trap op prachtige wijze binnen. Het doelpunt werd uitbundig gevierd, want Marokko kon nu écht niets meer doen tegen Bafana Bafana. Niemand zag het aankomen, maar het lukte de Zuid-Afrikanen toch. Oók dat is de Afrika Cup; voetbal in zijn puurste vorm.