Raphaël Varane

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Raphaël Varane

Raphaël Varane is een Franse centrale verdediger. De inmiddels oud-international van Frankrijk speelt sinds 2021 voor de Engelse topclub Manchester United.

  • Varane speelt momenteel voor Manchester United
  • De verdediger won in 2023 de Carabao Cup
  • Hij speelde eerder voor RC Lens en Real Madrid
  • In Madrid won hij vier keer de Champions League en driemaal de Spaanse titel
  • Varane werd in 2018 wereldkampioen met Frankrijk

Clubcarrière

Varane werd op 25 april 1993 geboren in het Franse Rijsel. Hij is de zoon van een Martinikaanse vader en een Franse moeder. Op zevenjarige leeftijd werd hij aangemeld bij het plaatselijke AS Hellemmes en daar speelde hij zich in de kijker bij verschillende clubs. In de zomer van 2002 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van RC Lens, waar hij tot een lichting behoorde met spelers als Thorgan Hazard en Geoffrey Kondogbia.

RC Lens

Bij RC Lens doorliep Varane de gehele jeugdopleiding. In 2010 verdiende hij zijn eerste profcontract bij Les Artésiens en nog datzelfde jaar, op 6 november, mocht de verdediger zijn officiële debuut maken in de thuiswedstrijd tegen Montpellier (2-0 overwinning). Gedurende het seizoen 2010-2011 werd hij een vaste waarde en dat resulteerde in een eindbalans van 24 gespeelde wedstrijden, waarin hij twee keer wist te scoren. Ondanks de goede prestaties van Varane degradeerde Lens uit de Ligue 1.

Real Madrid

Varane maakte naam in zijn debuutseizoen bij RC Lens en dat leidde ertoe dat Real Madrid in de zomer van 2011 voor hem op de stoep stond. De Koninklijke betaalde zo’n negen miljoen euro voor de Fransman, die een zesjarig contract ondertekende in het Bernabéu. Zijn officiële debuut voor de Spaanse voetbalgrootmacht maakte de centrumverdediger op 21 september 2011 in de uitwedstrijd tegen Racing Santander (0-0). Een week later maakte Varane zijn eerste doelpunt in Real-shirt, in de met 6-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano.

In zijn eerste seizoen bleef Varane steken op vijftien officiële wedstrijden en twee doelpunten. De Fransman kreeg de tijd om te wennen in de Spaanse hoofdstad, waar hij in zijn tweede en derde contractjaar al vaker werd ingezet door de technische staf van Real Madrid. Varane veroverde gedurende het seizoen 2014-2015 een vaste basisplaats onder de Italiaanse trainer Carlo Ancelotti. Die status behield hij tot zijn vertrek in de zomer van 2021. In totaal mocht hij 360 keer opdraven voor de Madrilenen (zeventien doelpunten).

Varane wist gedurende zijn tienjarige verblijf bij Real Madrid een waanzinnige erelijst op te bouwen. De Koninklijke veroverde de landstitel driemaal (2012, 2017 en 2020) en won daarnaast de bekerfinale van 2014 door aartsrivaal FC Barcelona met 1-2 te verslaan. Ook de Spaanse Supercup werd driemaal een prooi voor de sterrenformatie uit Madrid (2013, 2018 en 2020).

De grootste successen als speler van Real Madrid boekte Varane in de Champions League. In 2014 (de historische tiende in de clubgeschiedenis), 2016, 2017 én 2018 kroonde de Spaanse topclub zich telkens tot de nummer één van Europa. Al deze successen werden opgevolgd door het winnen van het WK voor clubteams, waar de Europese Supercup driemaal aan de prijzenkast werd toegevoegd.

(Pro Shots)

Manchester United

Varane besloot na tien jaar trouwe dienst afscheid te nemen bij Real Madrid. De Fransman maakte voor veertig miljoen euro de overstap naar Manchester United. Op Old Trafford beleefde hij een desastreus seizoen. Niet alleen speelde hij door blessureleed ‘slechts’ 29 officiële wedstrijden (één doelpunt), maar The Red Devils eindigden ook nog eens op een zeer teleurstellende zesde plaats in de Engelse Premier League. Met Erik ten Hag begon hij in zijn tweede contractjaar al aan zijn derde United-manager.

Onder Ten Hag wist Manchester United zich na een beroerde competitiestart te herpakken. Varane won in februari 2023 zijn eerste trofee in Engelse dienst: de Carabao Cup. Ook had hij een belangrijk aandeel in de Europa League-uitschakeling van FC Barcelona door in de returnwedstrijd een inzet van de Poolse spits Robert Lewandowski van de lijn te halen. Varane speelde in het seizoen 2022-2023 in totaliteit 34 officiële wedstrijden, waaronder de verloren FA Cup-finale tegen Manchester City (2-1).


Interlandcarrière

Varane speelde voor verschillende jeugdelftallen van Frankrijk. Op 22 maart 2013 debuteerde de verdediger voor de nationale ploeg van Frankrijk, dat in de WK-kwalificatiefase een 3-1 overwinning behaalde op Georgië. Bondscoach Didier Deschamps raakte gecharmeerd van de sterkhouder van Real Madrid en besloot hem op te nemen in de definitieve selectie voor het WK 2014 in Brazilië. Met Varane als basisspeler werden Les Bleus in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnaar Duitsland (0-1).

Door een blessure moest Varane het EK 2016 in eigen land aan zich voorbij laten gaan. Frankrijk verloor de EK-finale door toedoen van Portugal (0-1 na verlenging), maar tijdens het WK 2018 in Rusland fungeerde hij weer als sterkhouder. De verdediger kopte in de met 0-2 gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Uruguay de openingstreffer tegen de touwen en behoorde ook tot het basisteam dat op 15 juli 2018 de WK-finale tegen Kroatië in eigen voordeel besliste (4-2).

Varane werd na Christian Karembeu (1998), Roberto Carlos (2002) en Sami Khedira (2014) de vierde voetballer die in één jaar de Champions League én de wereldtitel veroverde. Zij waren op dat moment allemaal speler van Real Madrid. Tellen we Europacup I ook mee, dan groeit de lijst met ‘slechts’ zes namen: Sepp Maier, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Gerd Müller en Uli Hoeness. Zij wonnen in 1974 de Europacup I met Bayern München en de wereldbeker met West-Duitsland.

Abrupt afscheid

Varane behoorde ook tot de selectie van Frankrijk voor het EK van 2021 (achtste finale) en het WK van 2022 (verliezend finalist). Na de verloren WK-finale tegen Argentinië besloot de verdediger zijn afscheid aan te kondigen. De 93-voudig international verklaarde meer tijd te willen doorbrengen met zijn familie. “Je speelt altijd maar weer en het stopt nooit. De schema’s zijn overvol. Om eerlijk te zijn voelt het nu alsof ik stik en dat de speler Varane het mens Varane opslokt”, zo verklaarde Varane tegenover Canal Plus.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie