Mysterie Viktor Fischer: underground en depressie na Ajax-tijd

Foto: Mysterie Viktor Fischer: underground en depressie na Ajax-tijd

Viktor Fischer (29) heeft een memorabele carrière achter de rug. De Deense aanvaller speelde liefst 111 officiële duels voor Ajax en scoorde daarin 33 keer. De vijf jaar die hij in Amsterdam speelde waren gelijk ook de beste jaren uit zijn veelbewogen carrière. Na diverse tegenslagen besloot Fischer in mei 2023 zwijgend zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Sindsdien hoorde bijna niemand meer van hem.

Het mysterieuze huidige leven van oud-Ajacied Viktor Fischer

“Het is een moeilijke situatie. Hij is undergound gegaan”, vertelt Nicolaj Thomsen over zijn oud-teamgenoot bij FC Kopenhagen tegen het Zweedse Expressen. Ergens in de Kopenhaagse wijk Østerbro leidt Viktor Fischer zijn nieuwe leven in een wijk vol met trendy restaurants. Rond de jaarwisseling betrok Fischer een herenhuis in de omgeving voor een slordige 2,4 miljoen euro.

De laatste club waar Fischer voor speelde was het Zweedse AIK Solna. Sportief directeur van die club Thomas Berntsen noemde hem een voetbalinvalide. Hij was vaak geblesseerd, was soms onprofessioneel en speelde niet goed wanneer hij fit was. Het vertrek van Fischer uit het voetbal was luid, maar zelf kwam hij niet aan het woord. De Deen zwijgt. Geen posts op sociale media of interviews. “We hebben geen idee wat hij doet, we weten helemaal niets. Hij verdween zomaar van de ene op de andere dag”, zegt Michel Davidsen, hoofdredacteur van de Deense voetbalsite Bold.

Fischers goede vriend Thomsen heeft nog wel contact met hem maar weigert de gegevens van Fischer aan de media te geven. “Ik denk dat hij zal gaan praten als hij er klaar voor is. Tot die tijd denk ik dat hij de tijd neemt om zich goed te voelen. Hij was zo jong toen hij begon, ging op zijn vijftiende naar Ajax, een hele grote club. Als je zo lang deel uitmaakt van deze bubbel, denk ik dat het normaal is om het gevoel te hebben dat je een pauze moet nemen en je afstand houdt van alle chaos. Voor hem is het vooral dat hij te veel in de media is geweest, hij had behoefte aan een tijd weg van alles.”

Inkijkje in het leven van Fischer via voetbalvrienden

Bolt-hoofdredacteur Davidsen ziet Fischer toch nog regelmatig, maar op een andere manier. “Het grappige is dat hij nog steeds een aantal goede voetbalvrienden heeft. Je ziet hem verschijnen op hun sociale media en hij lijkt een goed leven te leiden en ervan te genieten.” Hij komt vooral op Instagram voorbij op de pagina van voormalig teamgenoten. Tijdens de winter mocht hij model staan ​​voor het kledingmerk van Thomsen, zijn lange haar werd kortgeknipt en blond geverfd. Davidsen herinnert zich de tijd dat zijn haar donkerder was en Fischer zijn eerste seizoen in het eerste elftal maakte bij Ajax. “Hij maakte indruk op iedereen met zijn kwaliteiten, zijn eerste balcontact, zijn doelpunten en ook zijn vertrouwen. Het vertrouwen buiten het veld bracht hij mee op het veld. Hij was een getalenteerde speler, hij had iets speciaals.”

Via Mainz en Middlesbrough (waar hij maar weinig tot spelen kwam) kwam Fischer in 2018 bij FC Kopenhagen terecht. “Je houdt van hem of je haat hem, zo iemand is hij. Een heel groot karakter”, vertelt Davidsen. “Dat geldt niet alleen voor de supporters, zelfs zijn teamgenoten hadden veel meningen over hem. Omdat hij een kleedkamer binnengaat, alle aandacht krijgt en zegt wat hij wil. Maar hij is ook heel gemakkelijk in de omgang, hij is cool. Hij heeft gewoon een vertrouwen waarvan ik denk dat niet iedereen dat aan kan.” Bij FC Kopenhagen kreeg Fischers carrière weer een boost. Hij leek zijn ‘Ajax-vorm’ weer terug te hebben. Hij was belangrijk voor het team en won diverse persoonlijke prijzen.

Fisher in actie tijdens een competitiewedstrijd met FC Kopenhagen.

Carriere Fischer raakt in het slop

Na drie jaar bij FCK vertrok Fischer naar het Belgische Royal Antwerp om in 2023 uitgeleend te worden aan AIK Solna. Toen de Deen in Solna (buitenwijk van Stockholm) arriveerde, sprak men van een superaanwinst. Echter, acht optredens later bleek het einde carrière voor Fischer. Zijn toenmalig manager Andreas Brännström, vertelt over zijn periode bij AIK. “Hij kwam met ontzettend veel energie bij AIK binnen, daarna werd hij helaas afgeremd. Het is te makkelijk om te zeggen dat het een rommelige tijd was. Ik kan met hem meevoelen. Af en toe moest je soms moeilijke beslissingen nemen, maar als persoon kan ik enorm met hem meevoelen. Omdat het duidelijk is dat het frustrerend is om te weten welk niveau je hebt behaald en dan geen volledige trainingsweken te kunnen trainen, krijg je hier en daar sensaties in de media. Ik heb gezien dat het bij meerdere spelers aan hen begint te knagen.”

Als Brännström in juli 2023 op het trainingscomplex van AIK staat en niet weet waar Fischer is, is hij niet verrast als kort daarna het antwoord komt. Fischer stopt ermee. “Ik kreeg al een beetje het gevoel dat het moment vrij dichtbij was.” Op 29-jarige leeftijd beëindigde Fischer zijn carrière. Brännström heeft geen contact gehad met Fischer, maar maakt zich geen zorgen over de toekomst van de oud-speler. “Hij is een enigszins ongewone voetballer, omdat hij als persoon een zeer slimme en brede man is. Hij weet iets meer dan wat er op een voetbalveld gebeurt, dus heel interessant als je met hem over cultuur of geschiedenis praat.”

Fischer verbreekt stilte in podcast priester

In februari verbrak Fischer de stilte in Denemarken. Hij stuurde een brief naar Sörine Gotfredsen, een Deense priester en journalist. Daarin schreef Fischer dat hij op een “kruispunt staat na een leven dat wordt gekenmerkt door een leven tussen geluk en ongeluk”. Sinds zijn afscheid gaf hij toen het eerste en tot nu toe enige interview in de podcast van de bekende Deense priester.

De 29-jarige Fischer vertelde over de beslissing om zijn carrière te beëindigen, hoe zijn liefde voor de sport begon te vervagen terwijl hij werkte om terug te komen van zijn voetblessure in 2021. Maar ook over de pijn op de borst en de angst in het lichaam. In 2019 kreeg hij antidepressiva voorgeschreven. “Ik heb mezelf als een mislukkeling gezien”, zegt Fischer in de podcast. “Dat gevoel heb ik mijn hele carrière al vijftien jaar, sinds ik mijn eerste profcontract tekende. Ik heb na wedstrijden op het toilet gezeten en wilde met mijn hoofd hard tegen de muur bonken.”

Fischer duikt op als ‘columnist economie’

Een paar weken later kreeg Fischer opeens een nieuwe baan: columnist voor de financiële krant Börsen. Maar hij schrijft daar niet over de Deense economie. In zijn eerste column beschreef hij het leven na het voetbal en wat hij overdag eigenlijk doet. “Ik ga naar de ochtendbioscoop in het Grand Teatret of Dagmar en ik drink waarschijnlijk elke dag minstens één kopje koffie te veel. Ik heb dagen dat ik op de bank lig en ineens is het zes uur later.”

“Hoe we onze vrijheid gebruiken, binnen de kaders van de wet, is aan ons, maar ik ben ervan overtuigd dat een deel van het verdriet en de angst die vooral jonge mensen ervaren, komt door de druk die we vandaag de dag op onszelf uitoefenen. Het is beter als je accepteert dat het leven eenzaam is, ongeacht hoeveel vrienden je hebt, maar dat eenzaamheid niet onze vijand is.” Wanneer Expressen aan Börsen vraagt of ze in contact kunnen komen met hun nieuwe medewerker, is de boodschap duidelijk: Fischer heeft de krant instructies gegeven om zijn contactgegevens niet prijs te geven en zelfs geen interviewverzoeken door te sturen.

Duikt Fischer straks op bij hipsterclub Boldklubben 1893?

Bij Boldklubben 1893, een Deense tweede divisieclub club uit Østerbro, zou Fischer binnenkort weleens op kunnen duiken. De club heeft van wedstrijdavonden een groot feest gemaakt en alle vrienden van Fischer zijn zeer betrokken. Premier League-verdediger Mathias “Zanka” Jørgensen is een van de eigenaren en Thomsen de grootste ster van het team. De houten staantribune staat vol met hipsters uit Kopenhagen.

Fisher op een Instagram-story van zijn vriend “Zanka”.

Thomsen werd het elitevoetbal beu en dacht erover om met pensioen te gaan. In plaats daarvan koos hij voor B.93. Hij heeft geprobeerd zijn vriend Fischer hetzelfde te laten doen. “We hebben er veel over gesproken, maar ik denk dat hij er nog niet helemaal klaar voor is, anders zal hij dat ook nooit worden. Deze reis was voor mij erg leuk en hij heeft hem vanaf het begin gevolgd. Op een dag kan ik hem misschien overtuigen om in ieder geval een training bij ons mee te doen, maar op dit moment denk ik niet dat het interessant voor hem is.”

Hoe belangrijk is mentale begeleiding in het hedendaagse profvoetbal?

  • Heel erg belangrijk
  • Is het overwegen waard
  • Onbelangrijk
265+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie