Heung-Min Son

Age: 30
Speler nieuws Speler info

Laatste nieuws over Heung-Min Son

Heung-Min Son is een voetballer van Zuid-Koreaanse afkomst. Sinds de zomer van 2015 draagt de aanvaller het shirt van het Engelse Tottenhan Hotspur, waar hij samen met Harry Kane een veelgeprezen duo vormt.

Son werd op 8 juli 1992 geboren in het Zuid-Koreaanse Chuncheon, ten noordoosten van Seoel. Zijn vader Woong-Jung Son was eveneens profvoetballer, maar reikte niet verder dan een aantal teams in eigen land en één optreden voor de B-ploeg van Zuid-Korea. Zijn zoon bleek over meer potentie te beschikken. Via Hupyeong MS en Yukminkwan MS speelde Son zich in de kijker bij FC Seoel, waar hij tot en met 2008 actief was.

Overstap naar HSV

Son speelde zelf nooit in de Zuid-Koreaanse competitie. In 2008 maakte hij als jeugdspeler van FC Seoel de overstap naar Hamburger SV, op slechts zestienjarige leeftijd. De Aziatische aanvaller werd hierbij geholpen door zijn zaakwaarnemer Thies Bliemeister, die hem vloeiend Duits liet spreken middels afleveringen van het ook in Nederland welbekende SpongeBob. In Hamburg kwam Son uit voor verschillende jeugdteams voordat hij werd gepromoveerd naar de hoofdmacht.

Son debuteerde in oktober 2010 namens HSV in de met 5-2 verloren bekerwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt, nadat hij herstelde van een vervelende voetbreuk. Enkele dagen later maakte de Zuid-Koreaan ook meteen zijn competitiedebuut tegen 1. FC Köln. Ook nu verloor de formatie uit Hamburg (3-2), maar met zijn goal in de 24ste minuut schreef hij wel geschiedenis. Son werd de jongste doelpuntenmaker ooit voor HSV in de Bundesliga en schoot daarmee het 39 jaar oude record van Manfred Kaltz uit de boeken.

In het seizoen 2010-2011 kwam Son uiteindelijk in veertien officiële duels in actie, waarin hij driemaal doel wist te treffen. Het daaropvolgende seizoen werd de Zuid-Koreaan een vaste waarde met dertig officiële optredens (vijf goals, één assist) om in het seizoen 2012-2013 zijn beste seizoen in HSV-shirt te noteren (34 duels, twaalf goals en twee assists). Als beloning transfereerde Son in de zomer van 2013 voor tien miljoen euro naar competitiegenoot Bayer Leverkusen.

Twee jaar in Leverkusen

Son bekroonde zijn competitiedebuut voor Leverkusen meteen door een doelpunt mee te pikken tegen SC Freiburg (3-1). De daaropvolgende maanden wist de Zuid-Koreaan dat niet door te trekken, maar uitgerekend het weerzien met HSV bleek de ommekeer. Met drie goals en één assist had de aanvaller een enorm aandeel in de 5-3 overwinning. Daarna bleef hij regelmatig scoren voor Leverkusen, waar hij zijn eerste seizoen afsloot met twaalf doelpunten en zeven assists in 43 optredens.

Leverkusen reikte in zijn eerste seizoen tot de achtste finales van de Champions League. In zijn tweede seizoen wist de Duitse club de voorrondes niet eens te overleven, maar Son kon desondanks terugkijken op een prachtig vervolg. Met zeventien goals en vier assists in 42 duels trok hij de goede lijn door. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt en uiteindelijk wist Tottenham Hotspur zijn handtekening te bemachtigen voor een slordige dertig miljoen euro als transfersom.

Lieveling in Londen

Son maakte zijn eerste doelpunten in Spurs-tenue ten koste van FK Qarabag in de Europa League (3-1 zege). In het daaropvolgende duel met Crystal Palace (1-0) maakte de aanvaller zijn eerste treffer in de Premier League. Uiteindelijk sloot hij het seizoen af met acht goals en vijf assists in veertig wedstrijden. Tottenham deed lang mee in de strijd om de landstitel, maar moest uiteindelijk met lede ogen toezien hoe Leicester United een sprookjesverhaal realiseerde. Aartsrivaal Arsenal ging de ploeg tot overmaat van ramp ook nog voorbij op de ranglijst.

Son begon bij Tottenham Hotspur steeds beter te klikken met goalgetter Harry Kane. In zijn tweede seizoen was dat terug te zien in diens cijfers: 21 goals en negen assists. Het bleek een voorbode voor meer. In de daaropvolgende seizoenen produceerde hij achtereenvolgens achttien, twintig, achttien, 22 en 24 doelpunten voor zijn Londense broodheer. Ook qua assists eindigde Son steevast in de dubbele cijfers, met zelfs zeventien stuks in het seizoen 2020-2021.

Dienstplicht in eigen land

Gedurende zijn Tottenham-periode vervulde Son de dienstplicht in Zuid-Korea. Vanwege de uitbraak van het coronavirus ging de aanvaller twee weken in quarantaine om vervolgens drie weken uit te komen voor het marinekorps. Eigenlijk had hij zelfs 21 tot 24 maanden dienstplicht moeten vervullen, maar door de gouden medaille van Zuid-Korea op de Aziatische Spelen van 2018 werd hij daarvan vrijgesteld. Wel moet Son later nog bijna 550 uur aan maatschappelijke dienstverlenging vervullen.

Interlandcarrière

Na een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen te hebben doorlopen maakte Son op 30 december 2010 zijn debuut als A-international voor Zuid-Korea. De toenmalig aanvaller van HSV mocht een helft opdraven in de oefeninterland tegen Syrië (1-0 zege) en mocht in de weken daarna zelfs al zijn eerste eindtoernooi spelen. Mede dankzij diens treffer in de groepsfase tegen India bereikte Zuid-Korea de kwartfinale, waarna het uiteindelijk als derde eindigde door de troostfinale tegen Oezbekistan te winnen (2-3).

In 2014 speelde Son met Zuid-Korea op het WK, met uitschakeling in de groepsfase als resultaat. Het daaropvolgende seizoen verloor diens ploeg de finale van de Azië Cup ten koste van Australië (1-2), hoewel hij een doelpunt wist mee te pikken. Nadien speelde Son op het WK van 2018 en de Azië Cup van 2019, met beide keren voortijdige uitschakeling als resultaat.

Son won in 2018 wel de Aziatische Spelen. De aanvaller geldt als een grote meneer in Azië. In 2013, 2014, 2017, 2019, 2020 en 2021 werd Son verkozen tot Koreaans voetballer van het jaar, waar hij ook meermaals werd uitgeroepen tot beste speler van Azië. Overigens is Son sinds 2020 ook in het bezit van de FIFA Puskás Award, de prijs voor de mooiste goal van het jaar. Die prijs won de aanvaller voor zijn Tottenham-goal tegen Burnley.

Laatste update: 15 augustus 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie