De dubbele Hoogma-invloed bij circus Heracles

Foto: De dubbele Hoogma-invloed bij circus Heracles

Erwin van de Looi is de nieuwe grote man die John Lammers opvolgt als hoofdtrainer om Heracles Almelo in de Eredivisie te houden. Hoe zit het met de lijntjes vanuit de spelersgroep naar technische baas Nico-Jan Hoogma? En hoe gezond en transparant is deze situatie?

Hoe groot is de invloed van vader én zoon bij panikerende club uit Almelo?

De belangrijkste technische man bij de KNVB: dát was Hoogma, die als voetballer een prachtige loopbaan had die hem zelfs tot bij de roemruchte Duitse traditieclub Hamburger SV had gevoerd, tot nog niet zo heel lang geleden. De oud-verdediger keerde echter medio vorig jaar terug naar zijn oude liefde Heracles Almelo. Daar waar hij al eens jarenlang in de top had gezeten. De vijftiger ging in het oosten des lands aan de spreekwoordelijke voetbalknoppen draaien.

In een bepalende en besluitvormende functie welteverstaan. Vanuit de directiekamer. Twee seizoenen geleden degradeerden de Heraclieden uit de Eredivisie en vorig seizoen volgde meteen weer de promotie toen de hoofdmacht kampioen werd in de Keuken Kampioen Divisie. NJ Hoogma, altijd keurig gesoigneerd, kon zijn tranen meteen niet meer bedwingen nadat deze titel was binnengesleept.

Kampioenschap

Het team van hoofdtrainer John Lammers had dit toch maar mooi geflikt. Almelo was in opperbeste stemming, op de burelen klonken ook juichkreten omdat er qua banen ook weer meer mogelijk was en er meer geld in de clubkas zou gaan rollen. De naam van Lammers was genoemd. In het verre verleden was hij een begenadigd goalgetter, vooral bij provincieclubs, waar menig verdediger voor vreesde.

En juist in diezelfde provincie presteerde hij het als trainer om promotie te bewerkstelligen. Dit was in mei dit jaar. De schouderklopjes die de voormalig spits kreeg, deden hem bijkans pijn aan zijn schouder. Geen échte pijn natuurlijk. Lammers was immers hoofdverantwoordelijk voor zo gewilde terugkeer in de Nederlandse Eredivisie. Nu, nauwelijks zeven maanden later, zit de grijzende zestiger thuis.

Circus van de bus

Bij de kerstboom, maar vooral: zónder werk. Hij werd onlangs op de keien gezet door Heracles, door td Nico-Jan Hoogma dus, omdat die het sportief gezien niet meer zag zitten, terwijl Heracles op een veertiende plaats bivakkeert. Niets om meteen in paniek te raken, zou je zo denken. Maar dus wel. Nadat de zwart-witten onlangs hadden verloren bij Vitesse (2-0), uitte een groep supporters haar onvrede over de resultaten van de laatste weken door de spelersbus op te wachten.

Daarbij riepen zij om het vertrek van Lammers. Eén groot circus. Prompt ging de clubleiding, met technisch directeur Hoogma als hoofdverantwoordelijk voorop, ook daadwerkelijk over tot ontslag. “We hebben deze beslissing met pijn in ons hart genomen”, zegt Hoogma. “Wij hebben helaas niet meer het vertrouwen dat we de negatieve spiraal waarin we zijn beland met John kunnen omdraaien. We hebben uit de laatste zes duels drie punten gehaald, dan komt onze doelstelling (handhaving in de Eredivisie, red.) onder druk.”

Loze kreet

Een op zijn minst zeer opmerkelijke reactie van deze beleidsbepaler die zeker tijdens zijn tijd in zijn topfunctie bij de KNVB in Zeist geleerd had moeten hebben dat je niet zomaar wat panikerende beslissingen moet nemen, maar dat je vaker verder moet kijken dan je neus lang is. En dan was er nog Justin Hoogma, zoon van de van de technisch directeur én tevens aanvoerder van het vlaggenschip van Heracles: “De negatieve spiraal is echt niet alleen de schuld van de trainer, ook van de spelers. Die verantwoordelijkheid voelen we.”

Vader en zoon met belangrijke technische functies binnen de Almelose eredivsionist. De één in de top, de ander op het veld. Intern en extern wordt er met argusogen hiernaar gekeken. Hoe groot is de invloed op het gevoerde technisch beleid eigenlijk van deze twee bloedverwanten? Hoe groot is de directe invloed geweest van Justin Hoogma op het congé van zijn trainer?

Privé

Privé zal dit familiaire duo immers ook praten over het wel en wee binnen het stadion Erve Asito en wat er zich zoal in de spelersgroep afspeelt. Zolang de prestaties goed zijn en er dus punten gepakt worden, zal je hier niemand over horen. Maar als het zoals nu bij Heracles even iets minder gaat, duiken die geluiden dus wél op.

Aan troubleshooter Van de Looi de taak om de teugels strak te trekken en duidelijke afspraken te maken met zijn spelers over wat er wel en niet de kleedkamer mag verlaten. Anders breekt, mocht Heracles bijvoorbeeld na de winterstop drie keer verliezen in korte tijd, weer de pleuris uit.

Heracles heeft een fout gemaakt door John Lammers te ontslaan

  • Eens
  • Oneens
780+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie