Wat is er gebeurd tussen Jude Bellingham en scheidsrechter Zwayer?

Foto: Wat is er gebeurd tussen Jude Bellingham en scheidsrechter Zwayer?

Woensdagavond nemen Nederland en Engeland het tegen elkaar op in de halve finale van het EK. Naar verluidt heeft Engeland bij de UEFA gevraagd om een andere scheidsrechter, in plaats van de aangestelde Felix Zwayer. Maar waarom eigenlijk? Wat is er gebeurd tussen Jude Bellingham en scheidsrechter Zwayer?

SN legt uit waarom Jude Bellingham en Felix Zwayer ruzie hebben

Scheidsrechter Felix Zwayer werd in 2005 veroordeeld tot betrokkenheid bij matchfixing. Drie jaar geleden haalde Jude Bellingham die kwestie aan na een 3-2 nederlaag van Borussia Dortmund bij Bayern München. “Je geeft de grootste wedstrijd in Duitsland aan een scheidsrechter die al eerder een wedstrijd heeft gefixed? Wat verwacht je dan?”, foeterde middenvelder destijds.

Tijdens de wedstrijd gaf Zwayer bij een 2-2 stand een penalty aan Bayern wegens vermeend hands. Bellingham reageerde na afloop: “De bal raakt Mats (Hummels, red.), maar Mats kijkt niet eens naar de bal. En kijk ook naar andere beslissingen van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd. Je geeft een scheidsrechter die in het verleden schuldig was aan matchfixing de grootste wedstrijd in Duitsland… Wat verwacht je dan?”

Omkoopschandaal Felix Zwayer, scheidsrechter bij Nederland – Engeland

Daarmee doelde Bellingham op een zaak van achttien jaar geleden, toen Zwayer erkende een steekpenning van 300 euro aan te hebben genomen om Wuppertaler SV te laten winnen in een wedstrijd tegen de amateurtak van SV Werder Bremen. Zwayer was toen overigens de grensrechter. De hoofdscheids was Robert Hoyzer, die later op grote schaal wedstrijden voor duizenden euro’s gemanipuleerd bleek te hebben.

De DFB veroordeelde Bellingham destijds tot een boete van veertigduizend euro. Zwayer werd op zijn beurt een aantal maanden in de wind gehouden. De scheidsrechter ging mentaal gebukt onder de bedreigingen aan zijn adres, maar nu treft hij de middenvelder dus opnieuw. Volgens The Daily Mail en The Times heeft de UEFA na overleg besloten om alsnog vast te houden aan dit besluit. Zwayer floot in de achtste finale al de wedstrijd tussen Nederland en Roemenië (3-0).

In een eerdere SN legt uit kon je al lezen waar je Nederland – Engeland kan kijken woensdagavond. De aftrap is om 21:00 uur.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Snap jij dat de UEFA aan Zwayer vast blijft houden voor Nederland – Engeland?

  • Ja
  • Nee
318+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie