Grote teleurstelling achterin bij PSV

Foto: Grote teleurstelling achterin bij PSV

Op de valreep werd hij aan het begin van dit seizoen binnengehaald door het zeer ambitieuze PSV: Armel Bella-Kotchap. Nu, vele maanden later, is die samenwerking meer uitgedraaid op een grote teleurstelling dan op een innig huwelijk vol gelukzalige momenten.

Inside: het dramaseizoen voor Armel Bella-Kotchap

Meer dan content was Peter Bosz in de zomer van vorig jaar toen de huurconstructie met Bella-Kotchap aan de buitenwereld bekend werd gemaakt. De verdediger zou één van de belangrijke steunpilaren in de – op dat moment ook al – niet altijd even stabiele defensie van de Brabantse club gaan worden.

Bosz was in september vorig jaar, vlak na de start van de competitie, al direct tevreden over de manier van spelen van nieuwkomer Bella-Kotchap: “Hij maakt een goede indruk. Vaak zie je dat als spelers nieuw zijn bij een club en hun debuut maken, ze de supporters willen laten zien hoe goed ze kunnen voetballen”, legde de PSV-trainer uit.

Bella-Kotchap moet simpel spelen

“Ik heb Armel gevraagd om simpel te spelen en hem gezegd dat hij niet aan iedereen hoeft te laten zien dat hij een goede lange bal heeft. Al moet je als centrale verdediger ingetogen kunnen spelen. Omdat we zoveel goede voetballers voor de verdediging hebben staan. Geef die de bal maar. Dat heeft hij gedaan. Armel won zijn duels en hij heeft zijn snelheid getoond wanneer het nodig was. Hij stond daarnaast positioneel altijd goed, dat vind ik heel belangrijk”, aldus Bosz.

De naam van de verdediger deed overigens in het begin niet meteen bij iedereen belletje rinkelen. Wat zoekwerk verklapte dat Bella-Kotchap toch echt een heuse international van het grote Duitsland was. Weliswaar geboren in Parijs, maar in zijn paspoort staan twee nationaliteiten: die van onze oosterburen en die van Kameroen.

Jong PSV heeft Duitse international

Maar de twintiger was dus al twee keer in actie gekomen bij die Mannschaft. Dat is zeker geen sinecure. Anders gezegd: dan moet je als voetballer toch echt wel wat kunnen. De voorbereiding op het (succes)seizoen van de Eindhovense club begon voor hem dan ook nog veelbelovend en hoopvol.

Bella-Kotchap had het Engelse Southampton niet zomaar verruild voor een avontuur in de Nederlandse Eredivisie. Hij wilde gaan vlammen, met PSV mee gaan strijden voor de grote prijzen met bijbehorende overwinningen. Niet alleen in de vaderlandse competitie, maar ook op het Europese toneel.

Vier wedstrijden maakte PSV gebruik van hem

De rechtspoot valt echter eerder in een poel van persoonlijke ellende dan dat hij kan spreken over een grote successtory. Dat heeft er vooral mee te maken dat hij bijna alleen maar gekampt heeft met vervelende blessures. Bella-Kotchap kwam tot op heden in maar vier luttele wedstrijdjes voor PSV in actie.

Dik honderdvijftig speelminuten, niet meer en niet minder, omdat vooral een kwetsuur aan zijn schouder hem heel erg lang aan de kant gehouden heeft. De rechtspoot zal vanaf zijn vaste plek op de tribune vaker gezien hebben dat zijn extra kwaliteiten als verdediger zeker nodig waren geweest voor de Eindhovenaren.

Maar voor hem zat er vele maandenlang niets anders op dan rust houden, revalideren en herstellen. Van krachtoefeningen en het langzaam weer opbouwen van zijn lichaamsconditie, terwijl zijn ploegmaten werkten aan de stevige geplaveide weg richting de landstitel en ook in de Champions League bij tijd en wijle hoge ogen wisten te gooien.

Bella-kotchap beleeft het op afstand

Bella-Kotchap beleefde het allemaal niet echt, omdat je als hardnekkig blessuregeval altijd iets meer op afstand staat, dan wanneer je daadwerkelijk in de selectie zit. Dat kan logischerwijs tot frustraties leiden. De laatste weken is de verdediger weer aangesloten bij de wedstrijdselectie.

Blessurevrij, eindelijk voor hem. Feit is dat Bosz en zijn technische rechterhanden al een groot deel van het seizoen onderweg zijn met een bepaald basiselftal, waardoor het voor Bella-Kotchap moeilijk is om daar nog een plekje in te kunnen verwerven. Dat vergt geduld, veel geduld. Alleen de competitie is over niet al te lange tijd ten einde.

PSV zal het aanstaande kampioenschap van Nederland op de welbekende platte kar uitbundig gaan vieren. Voor Armel Bella-Kotchap zal dat een feest worden met een heel dubbel gevoel, zoveel is zeker.

Moet PSV Bella-Kotchap nog een seizoen huren?

  • Ja
  • Nee
1655+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie