Zomerse Ajax-terugkeer dichtbij na open sollicitatie

Foto: Zomerse Ajax-terugkeer dichtbij na open sollicitatie

Ajax staat na 25 speelronden op de vijfde positie in de Eredivisie en met de dubbele confrontatie met Aston Villa in het vooruitzicht lijkt een lang verblijf in de Conference League een lastig verhaal te worden. Binnenskamers moet de focus dan ook zo snel mogelijk richting volgend seizoen, waarbij Ajax scherp op de transfermarkt zal moeten zijn. De eerste gegadigde diende zich al aan: Anwar El Ghazi.

Inside: El Ghazi ideale buitenspeler voor Ajax

De aanvaller weet als geen ander hoe het is om bij Ajax te voetballen. Tussen 2014 en 2017 speelde hij namelijk jarenlang in de clubkleuren van de Amsterdamse vereniging. Frank de Boer maakte twee seizoenen lang veel gebruik van de kwaliteiten van El Ghazi, maar dat veranderde toen Peter Bosz voor de groep kwam te staan. In de voorronde van de Champions League kwamen de Amsterdammers tegenover FK Rostov te staan en dat resulteerde in uitschakeling. Bosz besloot aan de hand van de wedstrijd een aantal wijzigingen in het team aan te brengen en had onder meer slecht nieuws voor El Ghazi, die naar de reservebank werd verwezen.

Het resulteerde in het voetbaljaar waarin hij nauwelijks aan spelen toekwam, waarna hij richting het buitenland vertrok. Wat volgde waren avonturen bij Lille OSC, Aston Villa, Everton, PSV en Mainz 05. Vooral in Engeland deed hij veel ervaring op. Met Aston Villa begon hij het avontuur in de Championship, ontwikkelde hij zich razendsnel tot een bepalende speler in het team en dwong hij met zijn medespelers promotie af naar de Premier League. Vooral zijn snelheid en scorend vermogen vielen in deze seizoenen op, waarna hij een huurtransfer naar Everton maakte. In Liverpool kwam hij amper aan de bak: in de zomer van 2022 tekende hij dan ook een contract bij PSV.

Na een seizoen in Eindhoven te hebben gespeeld, vertrok hij naar Duitsland en sloot hij een verbintenis met Mainz 05. Zijn Duitse avontuur was slechts van korte tijd, en wel om een bijzondere reden. El Ghazi sprak zich op social media namelijk hard uit over de oorlog tussen Hamas en Israël, wat bij Mainz 05 negatief werd opgevat. Het clubbestuur eiste dan ook een rectificatie van de speler, maar El Ghazi besloot hier niet in mee te gaan. De Duitsers vonden daarom dat ze niets anders konden doen dan de Oranje-international te ontslaan. Sindsdien is de 28-jarige Nederlander clubloos en zet hij zijn mogelijkheden op een rij.

Terugkeer naar Nederland goed mogelijk

In een interview met Ajax Showtime gaf El Ghazi te kennen dat hij openstaat voor een terugkeer naar de Johan Cruijff ArenA. Niet alleen zal hij beseffen dat, gezien het recente verleden, zijn keuzes niet bijster groot zijn, ook kan Ajax een rechtsbuiten goed gebruiken. De vleugelaanvaller stelt dat hij zeker is dat hij met zijn kwaliteiten veel voor zijn voormalig werkgever kan betekenen. “Voor deze club sta ik altijd open. Ze zitten in mijn hart en ik zou het altijd leuk vinden om daar te werken”, zo vertelde El Ghazi in het interview, waarna hij een open sollicitatie deed. “Misschien volgend jaar een jaartje. Waarom niet? Zeker in de fase waar de club nu inzit.”

Het huidige Ajax kan een speler met de kwaliteiten van El Ghazi goed gebruiken. Zo speelde hij de afgelopen tien jaar bijna 100 wedstrijden in de Nederlandse competitie en was hij daarin goed voor 28 doelpunten en 15 assists. Daarnaast zette hij 39 wedstrijden in de Premier League op zijn naam en zorgde hij daarin voor 15 treffers en 5 assists. El Ghazi toonde bij Aston Villa aan dat hij vooral met zijn snelheid en techniek op het hoogste niveau voor dreiging kan zorgen en bovendien zeer doelgericht is. Waar hij afgelopen zomer al werd genoemd als mogelijke versterking, lijkt hij over een paar maanden opnieuw op het lijstje te staan.

Anwar El Ghazi in de clubkleuren van Mainz 05.

El Ghazi speler met een smetje

Eerlijk is eerlijk: El Ghazi is geen eenvoudige jongen binnen de selectie. Het heeft er in zijn leven al meermaals voor gezorgd dat hij zijn werkgever moest verlaten. Dat begon al in de jeugdafdeling van Feyenoord, toen de Rotterdammers besloten om afscheid van hem te nemen wegens gedragsproblemen. Ook aan het einde van zijn drie jaar bij Ajax kwam hij in de problemen terecht. Bosz besloot geen gebruik van hem te maken en liet hem vervolgens uit zijn wedstrijdselectie, waarna hij een woedende El Ghazi op zijn dak kreeg. Tot slot heeft het laatste incident bij Mainz 05 de algehele mening over El Ghazi eveneens niet goedgedaan.

Het maakt dat weinig clubs happig zullen zijn op het aantrekken van El Ghazi en ook Ajax tweemaal zal nadenken voordat het de keuze maakt om hem terug te halen. De harde realiteit is echter tegelijkertijd dat de huidige nummer 5 van de Eredivisie niet in de positie zit om een speler van het niveau El Ghazi zomaar af te wijzen. Wie ook de hoofdtrainer en technisch directeur van Ajax gaan worden: ze zullen tot de conclusie komen dat hij het niveau van de spelersgroep verder omhoog kan brengen, mits hij op de juiste wijze wordt gemotiveerd. Bovendien kan hij met zijn jarenlange ervaring van grote waarde zijn voor de jonge spelers.

Aan het enthousiasme van El Ghazi zal het in ieder geval niet liggen: hij sprak al meermaals zeer positief over een terugkeer naar Amsterdam. Het geeft hem de mogelijkheid om zijn carrière nieuw leven in te blazen en met Ajax om de landstitel te strijden, terwijl hij weer veel speelminuten kan opdoen in het eerste elftal. Voor Ajax biedt het een redelijk goedkope optie, omdat hij momenteel transfervrij is. Beide partijen kunnen elkaar vanaf aankomend seizoen daarom helpen om met een frisse blik naar de toekomst te kijken. Maar eerst zal El Ghazi de komende dagen met veel interesse naar de duels tussen Ajax en Aston Villa kijken, waarmee hij prachtige herinneringen heeft opgebouwd.

Moet El Ghazi terugkomen naar Ajax?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, absoluut niet
936+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:48
2+
Droom komt uit voor Teze: “Laten zien dat we de beste zijn”
14:27
3+
David Min hattrickheld bij ruime en cruciale zege RKC op Heracles
14:08
18+
PSV na enerverend duel met Sparta officieel landskampioen
13:45
9+
Dit zijn de opstellingen van FC Utrecht en Vitesse
13:26
56+
Opstellingen Volendam en Ajax: Amsterdammers zien spelers terugkeren
13:06
497+
Nederland laat niets heel van PSV-publiek bij kampioensduel
12:53
225+
Zo ziet het nieuwe thuisshirt van Ajax er uit
12:33
39+
Brutaal Sparta laat nerveus PSV bibberen en komt op voorsprong
12:21
19+
Bosz wil ‘enorme baggerwedstrijd’ voorkomen in kampioensduel
12:05
14+
Schaal gearriveerd in Eindhoven, trotse Van Breukelen
11:49
80+
Jansen over ontslag bij AZ: “Klein krasje”
11:26
3+
Dit zijn de opstellingen van Heracles Almelo en RKC Waalwijk
11:18
17+
Opstellingen PSV en Sparta: Geen verrassingen aan Eindhovense kant in kampioenswedstrijd
10:47
51+
‘Voormalig PSV’er moet worden geruild met Harry Maguire’
10:30
358+
Sutalo over transfer naar Ajax: “Ik had moeite met de aanpassing”
10:07
158+
Ten Hag over transfer Slot: “Ik ben heel blij voor hem”
09:49
77+
‘Chelsea wil Lukaku ruilen voor nieuwe superspits’
09:17
450+
‘Ajax spreidt de kansen in zoektocht naar nieuwe trainer’
09:04
56+
PSV maakt fans warm voor kampioenswedstrijd
08:46
313+
‘Barça-speler wordt tegen Girona uitgefloten door fans van beide clubs’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie