Mason Greenwood

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Mason Greenwood

Mason Greenwood is een Engelse aanvaller. De international van Engeland maakte in de zomer van 2023 op huurbasis de overstap van Manchester United naar Getafe.

  • Greenwood speelt momenteel voor Getafe
  • De aanvaller brak door bij Manchester United
  • Hij raakte hier op een zijspoor na zware beschuldigingen
  • Greenwood debuteerde in 2020 als A-international van Engeland

Clubcarrière

Mason Will John Greenwood werd op 1 oktober 2001 geboren in Bradford, waar hij ook opgroeide. Zijn ouders Melanie Hamilton en Andrew Greenwood hebben een dochter geadopteerd: stiefzus Ashton, die bekend is geworden als professioneel atlete. De familie Greenwood heeft overigens een Jamaicaanse achtergrond.

Debuut bij Manchester United

Greenwood begon zijn loopbaan bij Idle Juniors FC en werd op zesjarige leeftijd toegelaten tot een voetbalschool van Manchester United in Halifax. In het begin van zijn carrière fungeerde hij als middenvelder, maar geleidelijk werd de rechtspoot omgeturnd tot aanvaller. Zijn nieuwe rol beviel uitstekend. Greenwood scoorde als jeugdspeler aan de lopende band voor The Red Devils en wist in deze hoedanigheid de gehele opleiding te doorlopen. In oktober 2018 ondertekende hij zijn eerste profcontract in Manchester.

Greenwood debuteerde op 6 maart 2019 in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (1-3 zege) voor de hoofdmacht van Manchester United. Hij was op dat moment zeventien jaar en 156 dagen oud. Vier dagen later mocht de aanvaller eveneens debuteren in de Premier League. Manchester United verloor bij diens competitiedebuut met 2-0 van Arsenal. Greenwood speelde in totaal vier wedstrijden in het seizoen 2018-2019, waaronder zijn basisdebuut tegen Cardiff City (0-2 nederlaag).

Als speler van Manchester United (Pro Shots)

Doorbraak op Old Trafford

Op 19 september 2019 besliste Greenwood de Europa League-wedstrijd tussen Manchester United en FC Astana (1-0). In de groepsfase scoorde de getalenteerde buitenspeler ook tweemaal in de thuiswedstrijd tegen AZ, dat met 4-0 opzij werd gezet op Old Trafford. Manchester United bereikte in het seizoen 2019-2020 de halve finale, waarin het werd uitgeschakeld door de latere winnaar Sevilla. Onder Ole Gunnar Solskjaer werd het team eveneens in de halve finale uitgeschakeld in zowel de FA Cup als de League Cup.

Met zeventien doelpunten in 49 officiële wedstrijden maakte Greenwood een goede indruk in zijn eerste volledige seizoen als profvoetballer. In het daaropvolgende seizoen werd er zelfs 52 keer een beroep op hem gedaan in alle competities (twaalf doelpunten). Hij stond honderd minuten op het veld tijdens de Europa League-finale van 2021. Manchester United slaagde er niet in om binnen 120 minuten te winnen van Villarreal, dat de eindzege naar zich toe trok in de strafschoppenserie.

Controverse

Met drie doelpunten uit drie Premier League-wedstrijden begon Greenwood uitstekend aan het seizoen 2021-2022. Na 24 officiële wedstrijden (zes doelpunten) raakte de aanvaller echter op een zijspoor bij Manchester United. Dat had niets te maken met sportieve redenen, maar met het feit dat zijn vriendin hem beschuldigde van huiselijk geweld en verkrachting. Greenwood werd op borgtocht vrijgelaten, maar werd opnieuw gearresteerd vanwege het schenden van zijn voorwaarden. Vier dagen later kwam de United-aanvaller nogmaals op vrije voeten.

Pas in februari 2023 besloot het Openbaar Ministerie in Engeland om alle beschuldigingen in te trekken. In de tussentijd ontkende Greenwood steevast alle beschuldigingen. Met het OM-besluit kreeg de aanvaller eindelijk weer de mogelijkheid om zich te focussen op zijn voetbalcarrière, maar Manchester United bleef worstelen met zijn situatie. Om die reden besloot de Premier League-club in de zomer van 2023 in te stemmen met een uitleenperiode bij het Spaanse Getafe.

In het trainingstenue van Getafe (Pro Shots)

Verhuur aan Getafe

Greenwood maakte zijn comeback als voetballer op 17 september 2023 in de thuiswedstrijd tegen Osasuna (3-2 overwinning). Getafe-trainer Pepe Bordalás liet hem na 77 minuten invallen voor Juanmi Latasa. Zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst maakte de huurling van Manchester United op 8 oktober in de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo (2-2).


Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational maakte Greenwood op 5 september 2020 zijn debuut voor de nationale ploeg van Engeland. In de Nations League-wedstrijd tegen Denemarken (0-1 zege) viel de aanvaller na 78 minuten in voor Harry Kane. Bondscoach Gareth Southgate besloot de aanvaller twee dagen later uit de selectie te zetten vanwege het overtreden van de regels omtrent de coronapandemie. Greenwood zou evenals Phil Foden vrouwelijk bezoek op de hotelkamers hebben toegelaten.

Foden ontwikkelde zich ondanks deze sanctie tot een volwaardig international van Engeland. Greenwood werd na zijn debuutwedstrijd voor The Three Lions niet meer opgenomen in de selectie.

Laatste update: 9 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie