Vito van Crooij

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Vito van Crooij

Vito van Crooij is een Nederlandse vleugelaanvaller, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. In september 2023 maakte hij de overstap van Sparta Rotterdam naar Al-Wehda.

  • Van Crooij speelt momenteel voor Al-Wehda
  • De aanvaller speelde eerder voor VVV-Venlo, PEC Zwolle en Sparta Rotterdam
  • Hij veroverde in 2017 de Eerste Divisie-titel met VVV
  • Van Crooij maakte in 2022 het (gedeeld) snelste Eredivisie-doelpunt ooit
  • Ook zijn broer Delano van Crooij is profvoetballer

Clubcarrière

Van Crooij werd op 29 januari 1996 geboren in Venlo. Hij is de broer van Delano van Crooij, die het als doelman eveneens tot profvoetballer heeft geschopt. In zijn geboortestad speelde de Limburger zich via amateurclub Quick Boys ’31 in de kijker bij VVV-Venlo. De rechtspoot werd in 2004 opgenomen in de jeugdopleiding van de Venlose profclub.

Doorbraak bij VVV

Op achttienjarige leeftijd maakte Van Crooij op 9 maart 2014 zijn debuut in de hoofdmacht van VVV-Venlo. Na 55 minuten mocht hij de geblesseerd geraakte Danny Post aflossen tegen Achilles ’29 (0-3 overwinning). Als linksbuiten maakte hij op 13 februari 2015 zijn eerste doelpunt als profvoetballer. Op bezoek bij Almere City FC kroonde Van Crooij zich meteen tot matchwinner (0-1). Met vier doelpunten in 38 officiële wedstrijden had de aanvaller dat seizoen een bescheiden aandeel in de prestaties van VVV, dat in de play-offs om promotie/degradatie werd uitgeschakeld door NAC Breda.

In 2016 werd de route naar de Eredivisie opnieuw in de halve finale van de play-offs afgesneden, met ditmaal Go Ahead Eagles als boosdoener. Met veertien doelpunten en acht assists in 36 officiële wedstrijden brak Van Crooij niettemin definitief door in het VVV-tenue. De aanvaller was in het seizoen 2016-2017 opnieuw van grote waarde voor Venlo (veertien doelpunten en drie assists). Onder leiding van Maurice Steijn werden de Venlonaren kampioen in de Eerste Divisie.

Van Crooij beleefde een droomdebuut in de Eredivisie. De VVV-aanvaller maakte in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-0 zege) meteen een doelpunt en gaf daarnaast een assist. Een week later scoorde hij opnieuw tegen FC Twente, dat met 1-2 werd verslagen. Met vijf doelpunten en zes assists in 33 officiële wedstrijden beleefde hij een prima seizoen op het hoogste niveau. Mede dankzij Van Crooij werd lijfsbehoud een feit.

Dubbele cijfers in Zwolle

In de zomer van 2018 vertrok Van Crooij naar PEC Zwolle, waar hij met een assist debuteerde tegen sc Heerenveen (2-3 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor De Blauwvingers maakte hij op 25 augustus in de thuiswedstrijd tegen PSV. Door toedoen van de Eindhovenaren leden de Zwollenaren een derde opeenvolgende Eredivisie-nederlaag (1-2), maar het team herstelde zich door op bezoek bij FC Groningen met 0-1 te winnen. Van Crooij werd in de Euroborg matchwinner.

Van Crooij sloot het seizoen 2018-2019 af met dubbele cijfers: tien doelpunten in 32 officiële wedstrijden. Ook fungeerde de PEC-aanvaller viermaal als aangever. Zijn tweede contractjaar verliep stroef door een buikspierblessure en de uitbraak van de coronapandemie, waardoor hij bleef steken op achttien wedstrijden in alle competities (één assist). Van Crooij speelde ook niet meer alle wedstrijden vanaf het eerste fluitsignaal.

Terugkeer in Venlo

Van Crooij besloot in augustus 2020 een rentree te maken bij VVV-Venlo. Met vier doelpunten en negen assists bewees de rechtspoot andermaal zijn waarde voor de club uit zijn geboortestad. De Griekse spits Giorgos Giakoumakis profiteerde dankbaar, maar de topscorer van de Eredivisie (29 doelpunten) kon zijn team niet behoeden voor degradatie. Het koningskoppel vertrok in de zomer van 2021. Giakoumakis koos voor de Schotse topclub Celtic, waar Van Crooij emplooi vond bij Sparta Rotterdam.

Als penaltynemer van Sparta Rotterdam (Pro Shots)

Ommekeer met Sparta

Sparta-trainer Henk Fraser liet Van Crooij op 15 augustus 2021 debuteren in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (4-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor De Kasteelheren maakte de aanvaller ruim een maand later in de uitwedstrijd tegen zijn oude club PEC Zwolle (1-1). Sparta dreigde in zijn eerste seizoen af te stevenen op degradatie, maar de komst van Maurice Steijn als nieuwe hoofdtrainer veranderde alles. De hereniging bracht ook het zelfvertrouwen terug bij Van Crooij. Mede dankzij diens doelpunten tegen AZ (1-1) en PEC Zwolle (2-0) bleef Sparta in de Eredivisie.

Het seizoen 2022-2023 verliep geheel naar wens voor Sparta. De Rotterdammers eindigden als zesde, mede dankzij twaalf doelpunten en elf assists van Van Crooij. Mede dankzij een doelpunt en een benutte inzet in de strafschoppenserie leidde hij Sparta ten koste van FC Utrecht naar de finale van de play-offs om Europees voetbal. Hierin bleek FC Twente over twee duels nipt te sterk, hoewel Van Crooij nog wel zijn veertiende seizoenstreffer opeiste.

In het seizoen 2023-2024 kreeg Van Crooij ook een Eredivisie-record op zijn palmares. Op 14 augustus 2022 maakte hij al na acht seconden een treffer tegen AZ. Daarmee evenaarde de Sparta-aanvaller het record van Koos Waslander, die in maart 1982 namens NAC Breda eveneens na acht seconden wist te scoren. Het doelpunt van Waslander werd echter niet vastgelegd op beeldmateriaal, waardoor de beelden niet naast elkaar gelegd konden worden voor vergelijking.

Transfer naar Saudi-Arabië

Na het succesvolle seizoen met Sparta opteerde Van Crooij voor een buitenlands avontuur. In september 2023 kreeg de aanvaller zijn zin door over te stappen naar het Saudische Al-Wehda, waar hij voor drie seizoenen tekende. Op 14 september debuteerde hij in de thuiswedstrijd tegen Damac FC (4-2).


Interlandcarrière

Van Crooij doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 15 november 2016 debuteerde de aanvaller voor Jong Oranje, dat in een vriendschappelijke wedstrijd tegenover Portugal stond (1-1). Na 76 minuten viel hij in voor Patrick Joosten. Het bleek zijn enige optreden voor dit team.

Laatste update: 24 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie