FC Twente in extremis naast Sparta

FC Twente is donderdagavond ontsnapt aan een nederlaag in de play-offs om Europees voetbal. Pas in blessuretijd wist Ramiz Zerrouki een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Rotterdammers met voorsprong return in

Twente en Sparta eindigden dit seizoen op de respectievelijk vijfde en zesde plaats van de Eredivisie. Beide teams begonnen zodoende met vertrouwen aan de play-offs om Europees voetbal. De Tukkers rekenden in de eerste ronde overtuigend af met sc Heerenveen, waar de Rotterdammers een strafschoppenserie nodig hadden om FC Utrecht op de knieën te dwingen.

Onder toeziend oog van de potentiële Sparta-aanwinst Kevin Strootman waren de eerste momenten van betekenis in het voordeel van FC Twente. Václav Cerny dacht de score te openen voor de Tukkers, maar zijn inzet eindigde op de buitenkant van de paal. Vijf minuten later sleed Michal Sadílek een kansrijke voorzet maar net naast het doel van Spartaan Nick Olij.

Cerny krijgt penalty tegen

Sparta en Twente zorgden voor weinig vermaak op Het Kasteel. Dat veranderde vroeg in de tweede helft. Sparta ging meteen op zoek naar een doelpunt en werd beloond: Cerny maakte in het eigen strafschopgebied een overtreding op Koki Saito, die daarmee een strafschop versierde. Vito van Crooij mocht plaatsnemen achter de bal en verschalkte doelman Lars Unnerstall: 1-0.

De tweede helft was een stuk vermakelijker dan de eerste 45 minuten. Na de openingstreffer ging Twente op jacht naar de gelijkmaker en dat leverde bijna succes op, maar Ramiz Zerrouki schoot in zijn waarschijnlijk voorlaatste wedstrijd in Twente-shirt naast. Ook was er een penaltyclaim van Enschedese zijde. Aan de andere kant ontsnapte Twente echter na een kopbal van Arno Verschueren en een schot van Jonathan de Guzman.

Toch nog gelijk

In de blessuretijd viel de gelijkmaker van FC Twente alsnog. Doelman Olij zag er niet goed uit bij een voorzet en daardoor kreeg Zerrouki de kans om de 1-1 binnen te koppen. Een grote meevaller voor de Tukkers, die als morele winnaar de returnwedstrijd tegemoet gaan.

Scoreverloop: 1-0 (47′) V. Van Crooij (strafschop), 1-1 (90′) R. Zerrouki