Eric Maxim Choupo-Moting

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Eric Maxim Choupo-Moting

Eric Maxim Choupo-Moting is een aanvaller van Kameroens-Duitse afkomst. Sinds 2020 speelt de international van Kameroen voor Bayern München.

  • Choupo-Moting speelt momenteel voor Bayern München
  • De spits werd landskampioen in Duitsland (driemaal) en Frankrijk (tweemaal)
  • Hij won ook meerdere bekers en supercups
  • Choupo-Moting debuteerde in 2010 als international van Kameroen

Clubcarrière

Choupo-Moting zag op 23 maart 1989 het levenslicht in het Duitse Hamburg. Hij is de zoon van een Duitse moeder en een Kameroense vader. In 1995 werd de aanvaller aangemeld bij FC Teutonia 05 Ottensen, waar hij vijf jaar speelde. Via Altona 93 en FC Sankt Pauli kwam hij terecht bij de grootste voetbalclub uit zijn geboortestad: Hamburger SV.

Hamburger SV

Choupo-Moting debuteerde op 10 februari 2007 bij Hamburger SV II in de Regionalliga Nord. Het tweede team van HSV zegevierde die dag met 0-3 bij Wuppertaler SV. De aanvaller speelde in totaal 31 wedstrijden voor dit team, waarin hij één keer doel wist te treffen. Choupo-Moting ontpopte zich dus niet tot goalgetter, maar op achttienjarige leeftijd verdiende hij onder Huub Stevens wel promotie naar de A-selectie. De Nederlandse trainer liet hem op 29 juli 2007 debuteren in de Intertoto-wedstrijd tegen Dacia Chisinau (4-0 zege).

In het seizoen 2007-2008 speelde Choupo-Moting mee in 23 officiële wedstrijden van Hamburger SV. Het betrof vooral invalbeurten. Door een zware meniscusblessure kwam de aanvaller in het daaropvolgende seizoen geen enkele keer in actie voor de hoofdmacht van Die Rothosen, waar hij nog samenspeelde met Rafael van der Vaart. Na zijn comeback in de zomer van 2009 mocht hij twee keer opdraven voor HSV alvorens hij werd uitgeleend aan 1. FC Nürnberg (28 wedstrijden, zes doelpunten). Mede dankzij Choupo-Moting dwong die club lijfsbehoud af via de play-offs.

Na een leerzaam seizoen bij 1. FC Nürnberg keerde Choupo-Moting in de zomer van 2010 terug bij Hamburger SV. In zijn eerste maanden mocht de aanvaller regelmatig minuten maken, maar gaandeweg het seizoen werd hem steeds minder speeltijd gegund. In de tweede helft van het seizoen behoorde hij niet eens meer tot de wedstrijdselectie. Een grote domper voor Choupo-Moting, die door een blunder (een onleesbare fax) in januari 2011 een transfer naar 1. FC Köln in rook op zag gaan.

FSV Mainz 05

Na een frustrerend seizoen vertrok Choupo-Moting in de zomer van 2011 transfervrij bij Hamburger SV. De aanvaller maakte de overstap naar FSV Mainz 05, waar hij op 28 juli van dat jaar debuteerde in het voorronde Europa League-duel met het Roemeense Gaz Metan Medias (1-1). Met tien doelpunten in 38 officiële wedstrijden beleefde hij een prima debuutseizoen bij zijn nieuwe club.

Choupo-Moting werd in zijn tweede contractjaar opnieuw getroffen door een meniscusblessure, waardoor de teller bleef steken op negen wedstrijden (één doelpunt). In het daaropvolgende seizoen was de aanvaller weer inzetbaar voor FSV Mainz 05 en dat resulteerde opnieuw in dubbele cijfers: elf doelpunten in 34 wedstrijden.

Schalke 04

In de zomer van 2014 maakte Choupo-Moting de overstap naar Schalke 04, dat hem transfervrij inlijfde. Hij speelde drie seizoenen voor Die Königsblauen, waar hij onder meer met Klaas-Jan Huntelaar speelde. Gedurende zijn verblijf in Gelsenkirchen noteerde hij een totaal van 106 gespeelde wedstrijden in alle competities. Scoren deed hij 22 keer en zeventien keer liet hij een teamgenoot scoren door als assistgever te fungeren.

Met Schalke 04 speelde Choupo-Moting onder meer in de Champions League. In het seizoen 2014-2015 bereikte de Bundesliga-club de achtste finales van het miljoenenbal, waarin Real Madrid te sterk bleek. In de returnwedstrijd werd nog wel een fraaie 3-4 overwinning behaald in het Bernabéu.

Stoke City

In augustus 2017 maakte Choupo-Moting de overstap naar de Premier League. Hij tekende een contract voor drie seizoenen bij Stoke City, waar hij op 12 augustus 2007 debuteerde in de wedstrijd tegen Everton (1-0 nederlaag). Met vijf doelpunten in 32 wedstrijden beleefde hij een moeizaam seizoen bij Stoke, dat degradeerde naar het Championship. Wel beleefde hij een hoogtepunt door in september 2017 tweemaal doel te treffen tegen Manchester United (2-2).

Paris Saint-Germain

Door de degradatie van Stoke City mocht Choupo-Moting transfervrij overstappen naar Paris Saint-Germain. Hij maakte zijn debuut op 18 september 2018 in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool (3-2 nederlaag). In zijn debuutseizoen maakte hij een gigantische flater in de thuiswedstrijd tegen RC Strasbourg. Teamgenoot Christopher Nkunku leek te scoren, maar in plaats daarvan wilde Choupo-Moting met de eer strijken en dat had hij beter niet kunnen doen: de bal eindigde op de paal.

Zijn periode bij Paris Saint-Germain werd sowieso geen groot succes. In 51 officiële wedstrijden noteerde hij negen doelpunten voor de Franse topclub, waar hij in 2020 überhaupt niet meer in aanmerking kwam voor speeltijd. Met de Parijzenaars won Choupo-Moting twee landstitels, de Coupe de France en de Coupe de la Ligue.

(Pro Shots)

Bayern München

Zijn erelijst bij Paris Saint-Germain had nog mooier kunnen worden. In 2020 bereikte de Franse topclub de finale van de Champions League, maar Bayern München trok aan het langste eind: 0-1. Uitgerekend Der Rekordmeister werd diens nieuwe werkgever. In oktober 2020 maakte hij transfervrij de overstap naar München. Op 15 oktober maakte hij zijn debuut in de DFB-Pokal tegen 1. FC Düren. Met twee doelpunten en een assist werd hij de hoofdrolspeler in deze met 0-3 gewonnen bekerwedstrijd.

Bayern München werd in de tweede ronde van de DFB-Pokal uitgeschakeld door Holstein Kiel. Een grote blamage voor de Duitse voetbalgrootmacht, dat in de Champions League uitgerekend door Paris Saint-Germain werd uitgeschakeld op basis van uitdoelpunten. Choupo-Moting maakte in dit tweeluik nog wel twee doelpunten, waaronder de winnende treffer in Parijs (0-1). Bayern gaf het seizoen alsnog glans door de landstitel te prolongeren en het WK voor clubteams te winnen.

In 2022 won Choupo-Moting de landstitel opnieuw met Bayern München. Zelf fungeerde de aanvaller aanvankelijk vooral als stand-in voor Robert Lewandowski, maar na het vertrek van de Poolse goalgetter groeide zijn status binnen de selectie. Met tien doelpunten in negentien Bundesliga-wedstrijden had Choupo-Moting een belangrijk aandeel in het kampioenschap van 2023. Wel moest hij de eindfase van het seizoen missen door blessureleed.


Interlandcarrière

Choupo-Moting vertegenwoordigde Duitsland door uit te komen voor verschillende jeugdelftallen. De aanvaller koos echter voor een interlandcarrière bij Kameroen, dat toestemming kreeg om hem mee te nemen naar het WK 2010 in Zuid-Afrika. Na twee oefeninterlands (tegen Portugal en Servië) mocht Choupo-Moting meteen zijn kunsten vertonen op een grote eindronde. Kameroen werd al in de groepsfase uitgeschakeld en behaalde zelfs geen enkel punt, mede door toedoen van het Nederlands elftal.

Samen met André Onana (Pro Shots)

Ook op de WK’s van 2014 en 2022 mocht Choupo-Moting zich presenteren met Kameroen. Opnieuw bleek de groepsfase het eindstation, maar in Qatar bezorgde hij het Afrikaanse land wel een 3-3 gelijkspel tegen Servië. Eerder dat jaar behaalde hij met Kameroen een bronzen medaille op de Afrika Cup.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie