Voorbeschouwing Portugal – Slovenië: Cristiano Ronaldo wil naar de kwartfinales

Foto: Voorbeschouwing Portugal – Slovenië: Cristiano Ronaldo wil naar de kwartfinales

Portugal en Slovenië kruisen maandagavond de degens in de achtste finales van het EK. De Portugezen zijn torenhoog favoriet in Frankfurt, maar zitten na hun verrassende nederlaag tegen Georgië niet lekker in hun vel. Er liggen dus kansen voor de Slovenen, die dit EK nog steeds ongeslagen zijn. Wil je graag alles weten over het aankomende EK-duel tussen Portugal en Slovenië? Lees dan snel verder!

Voorbeschouwing Portugal – Slovenië

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Portugal plaatste zich zoals verwacht als groepswinnaar voor de achtste finales. Toch begint de Europees kampioen van 2016 met een grimas op het gezicht aan de knockout-fase van het EK. Cristiano Ronaldo en consorten lieten zich namelijk in hun laatste groepsduel met een 2-0 nederlaag verrassend de loef afsteken door EK-debutant Georgië.

Bondscoach Roberto Martinez had als excuus dat hij in de afsluitende groepswedstrijd voornamelijk zijn reserves aan het werk had gezet. Belangrijke spelers als Bernardo Silva, Pepe en Bruno Fernandes kregen rust. Cristiano Ronaldo stond tegen Georgië echter wel gewoon weer aan de aftrap. De superster kwam echter opnieuw niet tot scoren en was duidelijk niet blij dat hij halverwege de tweede helft gewisseld werd.

Portugal werkt dus met gemengde gevoelens toe naar zijn achtste finale tegen Slovenië. De Zuid-Europeanen deden in de groepsfase wat zij moesten doen door groepswinnaar te worden en behoren met deze selectie tot het rijtje titelkandidaten voor EK-winst. De blamage tegen Georgië heeft het Portugese zelfvertrouwen echter geen goed gedaan. Bovendien moet CR7 dit toernooi zijn draai nog vinden.

Blessures en schorsingen

Martinez kan maandagavond beschikken over zijn voltallige selectie Rafael Leão keert namelijk terug van een schorsing.

Bovendien zullen de Portugezen goed uitgerust zijn. Martinez gaf namelijk diverse sleutelspelers rust tegen Georgië.

🇸🇮 Slovenië: teaminfo en vorm

Voor Slovenië kan het EK sowieso niet meer stuk. Het land wist in de groepsfase in al zijn wedstrijden een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat bleek uiteindelijk nipt voldoende om zich als een van de beste nummers drie voor de eerste keer in de geschiedenis te plaatsen voor de knockout-fase van een groot toernooi.

Dat is knap, want de Sloveense EK-ploeg staat in schril contrast met die van de Portugezen. Atlético Madrid-doelman Jan Oblak en RB Leipzig-aanvaller Benjamin Sesko zijn de enige twee sterren in de selectie van bondscoach Matjaz Kek. De rest van de Sloveense selectie bestaat vooral hotseknotsbegoniavoetballers, zoals wijlen Bert Jacobs het zou zeggen.

Slovenië laat dit EK echter zien dat je ook met een matig elftal tegenwoordig ver kunt komen op een groot toernooi. Met een gemiddelde van amper 36,7 procent balbezit en slechts 2,33 doelpogingen tussen de palen per duel is Slovenië duidelijk niet naar Duitsland gekomen om het publiek te vermaken. Dit strijdplan legt de ploeg van Kek echter bepaald geen windeieren, want zowel Engeland als Denemarken wisten de Slovenen niet op de knieën te krijgen.

Blessures en schorsingen

Slovenië zal het maandagavond moeten stellen zonder Erik Janza. De linksback is geschorst en zal waarschijnlijk worden vervangen door Jure Balkovec.

De Sloveense selectie is echter helemaal fit. Met uitzondering van Janza kan Kek dus zijn sterkst mogelijke elftal binnen de lijnen brengen.

Onderlinge ontmoetingen

Over de voorgaande onderlinge ontmoetingen kunnen we kort zijn, want Portugal en Slovenië liepen elkaar in het verleden pas een keer tegen het lijf. Die vriendschappelijke interland werd verrassend met 2-0 gewonnen door Slovenië. Adam Cerin en Timi Elsnik tekenden drie maanden geleden in Ljubljana voor de Sloveense doelpunten. Daarmee zijn de Slovenen verantwoordelijk voor één van de drie nederlagen van Portugal onder Martinez. De overige vijftien interlands sinds de aanstelling van Martinez wist Portugal wel allemaal te winnen.

Verwachte opstellingen Portugal en Slovenië

Conclusie

Portugal draait dit EK nog niet op volle toeren. De nederlaag tegen Georgië heeft zijn sporen nagelaten en Ronaldo wacht nog steeds op zijn eerste goal van dit EK. Slovenië is dit toernooi nog ongeslagen en weet als geen ander hoe je het een op papier sterker team moeilijk kunt maken. Deze achtste finale zal daarom waarschijnlijk behoorlijk spannend worden, al verwachten wij dat Portugal zich uiteindelijk toch gewoon bij de laatste acht landen van het EK zal scharen. De individuele kwaliteiten van de Zuid-Europeanen zullen waarschijnlijk doorslaggevend zijn.

Doe jouw voorspelling in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Portugal – Slovenië!

Wie gaat deze achtste finale winnen?

  • Portugal natuurlijk!
  • Slovenië gaat stunten!
28+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie