Dominik Szoboszlai

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Dominik Szoboszlai

Dominik Szoboszlai is een Hongaarse middenvelder. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van RB Leipzig naar Liverpool.

  • Szoboszlai speelt momenteel voor Liverpool
  • De middenvelder won twee DFB-Pokals met RB Leipzig
  • Met RB Salzburg won hij drie landstitels en twee bekers
  • In 2019 maakte Szoboszlai zijn debuut voor Hongarije

Clubcarrière

Szoboszlai zag het levenslicht op 25 oktober 2000 in Székesfehérvar. Zijn geboortestad ligt in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest en vormt de thuishaven van Videoton FC, waar zijn voetbalcarrière van start ging. De middenvelder vertoonde zijn kunsten eveneens in de jeugdopleidingen van Főnix-GOLD, Újpest FC, MTK Boedapest en het Oostenrijkse RB Salzburg.

Oostenrijkse jaren

In 2016 streek Szoboszlai neer op Oostenrijkse bodem. De middenvelder werd in het seizoen 2017-2018 ondergebracht bij FC Liefering, dat in de praktijk fungeert als tweede elftal van RB Salzburg. Op 21 juli 2017 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen SV Kapfenberg (1-2 overwinning). In de vijftigste minuut stond hij als aangever aan de basis van het winnende doelpunt van Mathias Honsak. Szoboszlai speelde in totaal 42 wedstrijden in het tenue van Liefering en bleek van grote waarde: zestien doelpunten, elf assists.

Zijn debuut voor RB Salzburg maakte Szoboszlai op 27 mei 2018 in de uitwedstrijd tegen Austria Wien. Zijn team verloor weliswaar met 4-0, maar dankzij dit optreden mocht hij de Oostenrijkse titel wel op zijn erelijst plaatsen. Szoboszlai won het kampioenschap ook in 2019 en 2020. De middenvelder had daarnaast een aandeel in de titel van 2021, maar ten tijde van het kampioensfeest maakte hij al deel uit van een andere club uit de Red Bull-stal: RB Leipzig. Hij won ook tweemaal de Oostenrijkse beker.

Sterkhouder in Leipzig

Szoboszlai maakte na 83 officiële wedstrijden in Salzburg-tenue voor zo’n twintig miljoen euro de overstap naar RB Leipzig. In zijn eerste maanden op Duitse bodem kwam de Hongaar nog niet in actie voor de hoofdmacht, maar dat veranderde in het seizoen 2021-2022 door 45 wedstrijden in actie te komen in alle competities. Met tien doelpunten en negen assists bleek hij meteen van grote waarde voor Die Roten Bullen. In de bekerfinale tegen SC Freiburg (winst na strafschoppen) viel Szoboszlai na 59 minuten in voor André Silva.

(Pro Shots)

In het seizoen 2022-2023 noteerde Szoboszlai soortgelijke statistieken: 46 wedstrijden, tien doelpunten en dertien assists. De middenvelder bleek van grote waarde in de DFB-Pokal. Na zijn dubbelslag in de halve finale tegen SC Freiburg (1-5 overwinning) maakte hij de allesbeslissende 2-0 in de finale tegen Eintracht Frankfurt. Het zou zijn laatste wapenfeit voor RB Leipzig blijken te zijn. In de zomer van 2023 maakte Szoboszlai voor zo’n zeventig miljoen euro de overstap naar Liverpool en werd daarmee de duurste Hongaarse voetballer aller tijden.

Liverpool

Szoboszlai maakte op 13 augustus 2023 zijn debuut in het shirt van Liverpool. De zomeraankoop mocht op bezoek bij Chelsea (1-1) meteen negentig minuten in actie komen voor The Reds.


Interlandcarrière

Op 21 maart 2019 debuteerde Szoboszlai in de nationale ploeg van Hongarije. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije (2-0 nederlaag) mocht hij na 54 minuten zijn opwachting maken. De middenvelder is sindsdien niet alleen uitgegroeid tot een vaste waarde, maar draagt sinds enige tijd zelfs de aanvoerdersband. Wel wacht hij nog op zijn eerste eindtoernooi als international. Door een blessure ging er namelijk een streep door het EK van 2021.

Laatste update: 29 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie