Ralf Seuntjens

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Ralf Seuntjens

Ralf Seuntjens is een Nederlandse aanvaller, die ook als middenvelder uit de voeten kan. In januari 2024 maakte hij zijn rentree bij De Graafschap.

  • Seuntjens speelt momenteel voor De Graafschap
  • Hij speelde eerder voor RBC Roosendaal, FC Den Bosch, Telstar, VVV-Venlo, NAC Breda en FC Imabari
  • Met de Venlonaren promoveerde de aanvaller naar de Eredivisie
  • Tijdens zijn periode in Japan werd Seuntjens getroffen door kanker
  • Mats Seuntjens is zijn jongere broer

Clubcarrière

Seuntjens werd op 17 april 1989 geboren in Breda. Zijn ouders hebben in totaal vijf zoons op de wereld gezet (twee tweelingen), maar desondanks slaagden zij er niet in om samen te blijven. “De scheiding heeft diepe wonden geslagen”, vertelde de aanvaller tijdens zijn carrière aan Dagblad De Limburger. Zijn oudste broer is zelfs ‘het verkeerde pad opgegaan’. “Ik heb genoeg pogingen ondernomen om hem te helpen, maar op een gegeven moment houdt het op. Ik heb het contact met hem verbroken.” Zijn jongere broer Mats Seuntjens is daarentegen eveneens profvoetballer geworden.

De voetbalcarrière van Ralf Seuntjens ging van start bij amateurclub BSV Boeimeer uit Breda. Op achttienjarige leeftijd maakte de aanvaller de overstap naar RBC Roosendaal.

Debuut voor RBC

Seuntjens debuteerde op 19 december 2008 als profvoetballer. De Bredase laatbloeier mocht in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-1 nederlaag) na 67 minuten invallen voor Tim Peters. In het seizoen 2008-2009 bleef zijn aandeel beperkt tot vier Eerste Divisie-wedstrijden, maar in het daaropvolgende seizoen kwam de aanvaller voornamelijk als invaller regelmatig in actie voor RBC Roosendaal. Zijn eerste treffer maakte Seuntjens op 14 augustus 2009 tegen Go Ahead Eagles (1-3 nederlaag).

In het seizoen 2010-2011 brak Seuntjens definitief door bij RBC Roosendaal. Op 17 januari 2011 maakte de aanvaller in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC (4-2 overwinning) zijn eerste hattrick als profvoetballer. Met zeven doelpunten in 28 officiële wedstrijden mocht er worden gesproken van zijn definitieve doorbraak.

Transfer naar FC Den Bosch

Na drie seizoenen vertrok Seuntjens bij RBC Roosendaal om aan de slag te gaan bij FC Den Bosch. De aanvaller maakte op 5 augustus 2011 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (2-2). Scoren deed hij niet in zijn eerste maanden, maar op 18 november brak de Bredanaar dan toch de ban tegen AGOVV Apeldoorn (4-0). Met zeven doelpunten had Seuntjens een aandeel in het bereiken van de play-offs om promotie/degradatie. De Bosschenaren schakelden Go Ahead Eagles en De Graafschap uit, maar verslikte zich vervolgens in Willem II.

In de returnwedstrijd tegen Willem II (2-1 nederlaag) werd Seuntjens na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Het nieuwe seizoen begon eveneens met een 2-1 nederlaag door toedoen van TOP Oss, maar de aanvaller pikte wel meteen zijn eerste doelpunt mee. Op 8 maart 2013 maakte hij twee doelpunten in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Veendam, dat later die maand failliet werd verklaard. Seuntjens moest het restant van het seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Seuntjens bleef tot de zomer van 2015 actief voor FC Den Bosch. Hij speelde exact honderd wedstrijden voor de Bosschenaren, waar hij 21 keer met scherp schoot.

Sterk seizoen bij Telstar

Na drie seizoenen FC Den Bosch streek Seuntjens neer bij Telstar. Elf dagen na zijn debuut tegen Jong Ajax (3-0 nederlaag) maakte de aanvaller in de thuiswedstrijd tegen Achilles ’29 (2-0 overwinning) zijn eerste doelpunt voor de Noord-Hollanders. Op 9 februari 2015 besliste hij hoogstpersoonlijk de wedstrijd tegen Fortuna Sittard met een hattrick (3-0). In totaal maakte Seuntjens zeventien doelpunten in 36 wedstrijden voor Telstar.

Promotie met VVV-Venlo

Al na één seizoen vertrok Seuntjens bij Telstar, dat hij inruilde voor een andere eerstedivisionist: VVV-Venlo. In zijn debuutwedstrijd tegen Almere City FC (3-3) maakte de Bredanaar meteen zijn eerste doelpunt in Limburgse dienst. Het bleek de voorbode voor zijn meest trefzekere seizoen ooit: 29 doelpunten in 39 wedstrijden. Met 28 doelpunten kroonde Seuntjens zich tot topscorer van de Eerste Divisie. VVV bereikte de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie, maar werd gedwarsboomd door Go Ahead Eagles.

VVV-Venlo eindigde in het seizoen 2016-2017 aan kop van de Eerste Divisie. Het kampioenschap en de promotie was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Seuntjens, die met vijftien doelpunten en veertien assists opnieuw van grote waarde bleek voor het team van Maurice Steijn. De VVV-aanvaller maakte op 12 augustus 2017 zijn Eredivisie-debuut in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-0). Seuntjens raakte op 30 september verlost van de hatelijke nul door op bezoek bij Excelsior (0-2 zege) één keer te scoren.

In 2017 wist VVV-Venlo zich te handhaven in de Eredivisie. Dat lukte in 2018 nogmaals, maar Seuntjens maakte zijn vierde contractjaar niet af bij de bespeler van De Koel. Na 143 officiële wedstrijden en 49 werd zijn contract ontbonden.

De Graafschap

Seuntjens keerde in de zomer van 2019 terug naar de Eerste Divisie, dat inmiddels de Keuken Kampioen Divisie werd genoemd. De Graafschap lijfde hem voor twee seizoenen in. Waar de aanvaller op Eredivisie-niveau maar zelden wist te scoren (vijfmaal), daar bleek hij in het seizoen 2019-2020 meteen goud waard voor De Superboeren: zestien doelpunten en twaalf assists in 29 officiële wedstrijden. De Graafschap lag op koers voor promotie, maar door de coronacrisis werd het seizoen voortijdig beëindigd. De KNVB besloot geen promotie/degradatie toe te staan.

In het seizoen 2020-2021 maakte Seuntjens veertien doelpunten voor De Graafschap. Scoren deed hij niet in de laatste competitiewedstrijd tegen Helmond Sport, waardoor de Achterhoekers bleven steken op een 0-0 gelijkspel. Als gevolg daarvan promoveerde Go Ahead Eagles in plaats van zijn werkgever. Seuntjens vertrok na deze deceptie naar de club uit zijn geboortestad: NAC Breda.

Tijdens de warming-up bij NAC Breda (Pro Shots)

Eén seizoen bij NAC

Met twaalf doelpunten en tien assists in dertig wedstrijden presteerde Seuntjens naar wens bij NAC Breda. Uitgerekend op bezoek bij zijn oude werkgever VVV-Venlo (2-2) scoorde hij meteen bij zijn debuut. Later die maand maakte de aanvaller een hattrick in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-0). Seuntjens besloot vlak voor het einde van het seizoen te vertrekken om een avontuur in Japan aan te gaan namens FC Imabari.

Getroffen door kanker

Met twee doelpunten uit twaalf wedstrijden maakte Seuntjens in voetballend opzicht niet al te veel indruk bij de club uit de Japanse J3 League. Daar lag een vervelende reden aan ten grondslag. De aanvaller hield na een wedstrijd last van zijn schouderblad, waardoor de medische staf besloot om een scan te laten maken. Een huilende tolk bracht vervolgens het slechte nieuws over. “Toen zei hij in een keer: “Bro you’ve got cancer, man“. Dan verlaat je het kamertje en dan weet je het even niet meer”, vertelde Seuntjens later aan ESPN.

Seuntjens keerde terug naar Nederland om zich te laten behandelen. Een agressieve vorm van non-hodgkinlymfoom maakte de situatie enige tijd somber, maar begin 2023 werd hij schoon verklaard. Seuntjens kon daardoor alsnog zijn comeback maken in Japan.

Terug naar De Graafschap

In Japan werd Seuntjens op handen gedragen door de fans, maar alsnog besloot hij in januari 2024 terug te keren naar Nederland. De aanvaller accepteerde een aanbod van zijn oude club De Graafschap. Op de twaalfde dag van het nieuwe kalenderjaar verscheen hij uit bij ADO Den Haag (5-3 nederlaag) weer binnen de lijnen voor De Superboeren. Seuntjens noteerde vrijwel meteen een assist.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie