Twee wonderen voltrekken zich bij NEC – PSV

Na 42 wedstrijden in de Eredivisie zonder nederlaag is koploper PSV tegen een verliespartij aangelopen: in Nijmegen begon de ploeg van Peter Bosz nog met een snelle openingstreffer, maar ging het uiteindelijk toch onderuit tegen NEC: 3-1. Het andere wonder: Jasper Cillessen hield een strafschop tegen.

Pikstart PSV voorkomt eerste nederlaag in 42 Eredivisie-duels niet

Al na 20 minuten spelen schoot Johan Bakayoko van dichtbij de 0-1 binnen. Dat terwijl PSV vrij matig begon. Na de openingstreffer greep PSV NEC bij de keel en vuurde het tot aan de rust 14 (!) schoten af, maar was het de tegenpartij die scoorde. Na enorm geblunder van Joey Veerman gaf laatstgenoemde een penalty weg (ingreep VAR), Lasse Schöne schoot onberispelijk raak.

In de tweede helft was NEC niet meer de mindere. En dat bleek ook uit het scoreverloop, want vier minuten na de theepauze bezorgde Kodai Sano de Gelderlanders een voorsprong. Bosz bracht Tillman voor Lozano, Mauro voor Ramalho en Pepi voor Til, maar kansen creëren lukte eigenlijk amper nog.

Jasper Cillessen stopt strafschop Luuk de Jong

Daar betaalde PSV een dure rekening voor, want na een uur spelen verdubbelde Sylla Sow de Gelderse marge. Een slotoffensief kwam geen moment van de grond, tot overmaat van ramp miste Luuk de Jong een strafschop (gekeerd door Jasper Cillessen) en dus loopt PSV tegen de eerste nulpunter van het seizoen aan. Achtervolger Feyenoord – de tegenstander van NEC in de bekerfinale – kan bij een winstpartij op FC Utrecht het gat verkleinen tot 7 punten.

Scoreverloop: 0-1 (20′) Johan Bakayoko, 1-1 (45′) Lasse Schöne, 2-1 (49′) Kodai Sano, 3-1 (63′) Sylla Sow.