Sylla Sow

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Sylla Sow

Sylla Sow is een Nederlandse aanvaller. In februari maakte hij de overstap van Go Ahead Eagles naar competitiegenoot NEC.

  • Sow speelt momenteel voor NEC
  • De aanvaller kwam in 2024 over van Go Ahead Eagles
  • Hij heeft een verleden bij FC Utrecht en Sheffield Wednesday

Clubcarrière

Sow werd op 8 augustus 1996 geboren in Nijmegen. De rechtspoot werkte zijn eerste voetbalwedstrijden af bij amateurclub Quick 1888. Hij speelde zich in de kijker bij NEC. Aanvankelijk moest Sow een stap terug doen, maar via VV Union en Sportclub NEC kreeg de aanvaller een nieuwe kans bij zijn jeugdliefde. Toch slaagde hij er niet in om de stap naar de hoofdmacht te maken. In plaats daarvan volgde in 2015 een overstap naar FC Utrecht.

Debuut voor FC Utrecht

Een jaar na zijn overstap debuteerde Sow in het betaald voetbal. Met Jong FC Utrecht kwam hij in actie tijdens de Eerste Divisie-wedstrijd tegen NAC Breda (4-1 nederlaag). De debutant was verantwoordelijk voor de assist op Rodney Antwi. Zijn eerste doelpunt op het tweede niveau van Nederland maakte de aanvaller op 30 september 2016 in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport en dat leverde hem meteen de status van matchwinner op (1-0).

Voor Jong FC Utrecht speelde Sow in totaal 81 wedstrijden op Eerste Divisie-niveau. Met negentien doelpunten en tien assists bleek de aanvaller van grote waarde voor het beloftenteam van de Domstedelingen. Dat resulteerde op 29 april 2018 tot zijn Eredivisie-debuut. Tegen Heracles Almelo (2-2) mocht Sow na 81 minuten invallen voor Urby Emanuelson. Het bleek zijn enige officiële optreden in de hoofdmacht van FC Utrecht.

Promotie met RKC

In januari 2019 besloot Sow te vertrekken bij FC Utrecht, dat hij inruilde voor RKC Waalwijk. Op 13 januari debuteerde de aanvaller in de thuiswedstrijd tegen TOP Oss (2-1 overwinning). Vijf dagen later maakte hij voor eigen publiek twee doelpunten in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Jong Ajax. Mede dankzij Sow kwalificeerde RKC zich voor de play-offs om promotie/degradatie. De Waalwijkers promoveerden na een knotsgekke wedstrijd bij Go Ahead Eagles (4-5 zege).

Sow maakte tijdens de play-offs weinig speelminuten (74 in zes wedstrijden) vanwege een eerder opgelopen knieblessure. Op Eredivisie-niveau was de aanvaller weer veelal basisspeler namens RKC Waalwijk. Mede dankzij een treffer van de Nijmegenaar won de Brabantse formatie pas op 2 november 2019 de eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen (2-0 tegen Heracles). Zijn team leek af te stevenen op roemloze degradatie, maar door de uitbraak van de coronapandemie werd het seizoen voortijdig beëindigd. In de nasleep besloot de KNVB om geen promotie/degradatie toe te staan.

RKC Waalwijk profiteerde dankbaar van de KNVB-beslissing. In het seizoen 2019-2020 kwam het team aanzienlijk beter voor de dag in de Eredivisie. RKC redde het vege lijf door nipt als vijftiende te eindigen. In de voorlaatste speelronde besliste Sow de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) door tweemaal te scoren. Eerder dat seizoen maakte de aanvaller maar één treffer.

Transfer naar Sheffield Wednesday

Na tweeënhalf jaar besloot Sow transfervrij te vertrekken bij RKC Waalwijk. Hij accepteerde een aanbieding van League One-club Sheffield Wednesday, waar hij op 11 september 2021 debuteerde met een treffer in het competitieduel met Plymouth Argyle (3-0 nederlaag). Op het derde niveau van Engeland werd Sow geen vaste waarde. De aanvaller sloot het seizoen 2021-2022 af met vier doelpunten in negentien officiële wedstrijden, waarvan dertien competitiewedstrijden.

Sow begon de zomer van 2022 opnieuw bij Sheffield Wednesday. De rechtspoot scoorde in de League Cup-wedstrijd tegen AFC Sunderland (2-0 zege), maar zijn perspectief bleek onveranderd. Eind augustus koos hij eieren voor zijn geld door Engeland te verlaten door bij Go Ahead Eagles terug te keren in de Eredivisie. Dat leidde tot veel commotie, aangezien Sow eerder al een deal sloot met De Graafschap. Hij vloog zelfs op kosten van De Superboeren naar Nederland, maar besloot eenmaal in Nederland zijn bestemming te veranderen.

Sylla Sow in actie tegen ADO Den Haag (Pro Shots)

Waardevol voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles schoot in 2022 dramatisch uit de startblokken. Na de debuutwedstrijd van Sow (3-4 tegen Feyenoord) stond de formatie uit Deventer op nul punten uit vijf Eredivisie-wedstrijden. Een loodzwaar seizoen dreigde, maar niets bleek minder waar. Het elftal van trainer René Hake herpakte zich en deed zelfs tot het einde van het seizoen mee om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Go Ahead Eagles sloot uiteindelijk af als nummer elf van de ranglijst.

Met twee doelpunten in 27 wedstrijden beleefde Sow geen overtuigend debuutseizoen bij Go Ahead Eagles. Dat veranderde in de tweede helft van 2023. In het nieuwe seizoen wist de aanvaller regelmatig toe te slaan, waaronder een treffer op bezoek bij Feyenoord (3-1 nederlaag). Sow vertrok in februari 2024 uit Deventer en maakte de overstap naar NEC.

NEC-droom komt uit

Met zijn terugkeer naar NEC kwam voor Sow een droom uit. Op 3 februari 2024 maakte de aanvaller dan toch zijn debuut voor de Nijmeegse club, dat een 3-1 zege behaalde op Heracles Almelo.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie