Oranje ‘jaloers’ op Polen: “Met Lewandowski behoorde het tot de favorieten”

Foto: Oranje ‘jaloers’ op Polen: “Met Lewandowski behoorde het tot de favorieten”

Piotr Parzyszek kan niet wachten om zondagmiddag Polen en Oranje tegen elkaar te zien spelen. Als Poolse Nederlander kent de voormalig aanvaller van FC Emmen beide teams goed. Hij weet dan ook dat het Nederlands elftal de grote favoriet is voor een overwinning op Polen. Dat Oranje het EK wint, ziet Parzyszek alleen niet gebeuren. “Maar als Nederland speelde met een topspits als Robert Lewandowski, dan had het zeker tussen de top drie favorieten gestaan”, vertelt hij in een exclusief interview met SoccerNews.

Interview: Parzyszek was groot talent in Polen

De dertigjarige voetballer woonde gedurende de eerste jaren van zijn leven in Polen, waar zijn vader eveneens vandaan komt. Op zijn zesde verhuisde zijn moeder met hem naar Nederland. Wonend bij zijn moeder en stiefvader maakte hij zich de Nederlandse cultuur volledig eigen. “Voor de Polen ben ik een Nederlander en voor Nederlanders ben ik een Pool. Ik hang er altijd wat tussenin”, stelt Parzyszek, die daar een duidelijk gevoel bij heeft. “Ik voel me honderd procent Pools, puur omdat ik in Polen ben geboren. In principe ben ik volbloed Pools, alleen ben ik hier opgegroeid.”

Al snel merkte Parzyszek dat hij een goede voetballer was. Hij ontwikkelde zichzelf in de jeugdopleiding van De Graafschap en doorliep verschillende nationale jeugdteams van Polen. Vanaf de Onder 16 was hij erbij, maar het eerste team bereikte hij nooit. “Ik was net niet goed genoeg. Bovendien diende er net een generatie talentvolle Poolse spitsen aan. Dat is de pech die ik heb gehad, want de jaren ervoor was het niet zo kwalitatief hoogstaand, maar het is wat het is.” Hij speelde in het verleden samen met onder meer Arkadiusz Milik, Piotr Zieliński en Bartosz Bereszyński, die het wél haalden.

Hij brak in 2012 door bij De Graafschap en maakte dermate veel indruk dat hij overstapte naar Engeland, waar hij voor Charlton Athletic speelde. Na Sint-Truiden (België), Randers FC (Denemarken), een terugkeer naar De Graafschap en PEC Zwolle, ging hij in 2018 voor Piast Gliwice in zijn geboorteland Polen voetballen. Het was voor Parzyszek een transfer waarvan hij in het verleden nooit had gedacht dat hij die ooit zou maken, maar het bood hem wél de gelegenheid om het land nog beter te leren kennen. Voor de spits was het een bijzonder moment.

“Toen ik mijn carrière begon, was het niet direct mijn grote droom om ooit in Polen te spelen. Maar soms loopt je loopbaan zo dat je daar uitkomt. Ik heb daar een hele bijzondere tijd gehad, omdat ik daar kampioen werd. Ik heb Champions League-voorrondes gespeeld en het jaar erna Europa League gehaald. Voor mij was dat dus een geweldige tijd, alleen maar goede herinneringen.” Na zijn avontuur in Polen speelde hij in de clubkleuren van Frosinone Calcio (Italië), Pogon Szcecin (Polen) en CD Leganés (Spanje), waarmee hij wederom kennismaakte met verschillende culturen.

Avontuur als spits van FC Emmen

Een jaar geleden keerde hij opnieuw terug naar Nederland, om met FC Emmen een poging te wagen om te promoveren naar de Eredivisie. Met onder meer clubs als FC Groningen, Willem II, Roda JC en ADO Den Haag bleek het een zware opgave te zijn. “Fysiek valt het mee, maar ik ben wel moe van de achtbaan waarin we dit seizoen hebben gezeten. Er is heel veel gebeurd. In november deden we nog mee voor plek 1 en 2. Dan verlies je aan het einde van de maand op bezoek bij Willem II en ga je als een raket naar beneden”, zo analyseert Parzyszek, die van FC Emmen te horen kreeg dat hij mag vertrekken.

Ondanks de teleurstellende reeks, lukte het FC Emmen om de play-offs voor promotie/degradatie te bereiken. Nadat het FC Dordrecht in de eerste ronde had verslagen, was NAC Breda, dat later promoveerde, te sterk. Hij baalt daarom nog altijd, maar over zijn persoonlijke prestaties is hij tevreden. “Ik heb de dubbele cijfers gehaald en ben clubtopscorer geworden, dus dat is wel prima. Voor mezelf had ik hogere doelstellingen gesteld en ik kijk daarom kritisch naar mezelf, maar ik ben ook gewoon een spits die bediend moet worden. En het aantal voorzetten was niet erg hoog.”

Piotr Parzyszek in actie namens FC Emmen.

Kansen voor Oranje en Polen

Deze maand zit Parzyszek, evenals alle andere Nederlandse voetbalfans, voor de televisie om het Europees kampioenschap in Duitsland te bekijken. Voor de voetballer is het behoorlijk speciaal dat Nederland en Polen tegenover elkaar staan in de poulefase. Waar hij overtuigd is dat Oranje wint, vindt hij niet dat Ronald Koeman met zijn ploeg op de goede lijn zit. “Niemand verwacht wat van Nederland. Vroeger was het altijd favoriet, nu is het denk ik een outsider. Ik denk dat het Nederlands elftal niet optimaal gebruikmaakt van de spelers die het heeft.”

Hij wijst onder meer naar Ian Maatsen. De linksback had bij Borussia Dortmund een uitstekende vorm te pakken en deed mee in de Champions League-finale, maar zit niet bij de Oranje-selectie. “Ik begrijp niet dat Maatsen, misschien wel een van de beste linksbacks van Europa, niet wordt geselecteerd in plaats van Daley Blind. Hij heeft een goed seizoen gehad, maar wordt altijd opgeroepen en in cruciale wedstrijden is hij de meest bekritiseerde speler van Nederland. Ik had gehoopt, als je kijkt naar de jonge generatie die ze hebben, dat er frisheid werd gebracht. Nederland heeft namelijk niets te verliezen.”

Polen zit volgens hem in een andere fase. Met Lewandowski en Zieliński heeft het dan wel goede spelers, maar in vorm is het land zeker niet. “Die hebben via de play-offs het EK gehaald. Aan het begin van de kwalificatie hadden ze voor het eerst een buitenlands bondscoach (Fernando Santos, red.). Dat liep echt op een fiasco uit, want de derde wedstrijd, uit tegen Moldavië, verspeelden ze een 2-0 voorsprong en verloren ze. Het was daarom de vraag of het EK haalbaar zou zijn. Uiteindelijk hebben ze het gered en zijn ze er, maar de verwachtingen zijn niet heel hoog.”

Hij verwacht dat vooral de onervarenheid ervoor gaat zorgen dat Polen niet ver komt op het eindtoernooi. Met Lewandowski is Polen alleen nooit kansloos, zo weet Parzyszek goed. “Zolang hij speelt, blijft hij een grote ster. Hij heeft individueel een goed seizoen achter de rug in Barcelona. Ze hebben natuurlijk geen prijzen gewonnen, maar hij is dé man en die moet je in zijn kracht krijgen. Hij is gewoon een van de gevaarlijkste spitsen van de wereld.” Polen en Nederland zitten in een poule met Frankrijk, een van de favorieten voor de toernooiwinst, en Oostenrijk.

Pools-Nederlandse spion voorspelt EK-wedstrijd | SN Meet Piotr Parzyszek

Gaat Nederland Polen verslaan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Polen wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
214+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie