Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Oostenrijk
25 juni 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Last Dance Lieke Martens: bescheiden Leeuwin kiest voor geluk

Foto: Last Dance Lieke Martens: bescheiden Leeuwin kiest voor geluk

13 jaar. 160 interlands. Zeker 62 goals. Met deze indrukwekkende cijfers sluit Lieke Elisabeth Petronella Martens-van Leer dinsdagavond haar interlandcarrière bij de Oranje Leeuwinnen af. Voor de 31-jarige Limburgse is het mooi geweest. “Ik kies voor mijn geluk”, waren de woorden die Martens gebruikte de afgelopen week om haar afscheid te motiveren. Een terugblik op haar imposante tijd bij de Oranje Leeuwinnen.

Prijzenportret van Lieke Martens: de bescheiden Leeuwin die alle aandacht kreeg

Geen andere speelster uit Nederland kreeg zoveel bekendheid als Lieke Martens. Wilde zij zo beroemd worden en vol in de aandacht staan? Nee. Martens is een zeer bescheiden vrouw die het liefst haar privéleven privé houdt. Volkomen wars van sterallures, rode lopers en dagelijkse social media. Sinds 2017 zijn de spotlights in het Nederlandse vrouwenvoetbal alleen wel continue op Martens gericht. Na het gewonnen EK ontkwam ze er niet meer aan. Ze wist met bravoure alles te managen en de roem is haar nooit naar haar hoofd gestegen. Tegenwoordig ligt elke beweging of ademhaling op straat en echte privacy zit er voor de zo op privacy gestelde Martens niet meer bij. Ze kiest daarom weloverwogen de mediamomenten. Lieke is altijd Lieke gebleven. Familie en vrienden staan bij haar op de eerste plaats.

Van open trainingen voor 25 man tot uitverkochte sessies in de Zeisterbossen. Van een matig gevulde Adelaarshorst tot een uitverkocht Philips Stadion. Mede dankzij de prestaties van de rappe aanvalster is de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland enorm toegenomen. Met haar onnavolgbare solo’s, frivole acties, schoten, schijnbewegingen assists en doelpunten zette zij de Nederlandse vrouwen op de kaart. Een trip down memory lane van de interlandcarrière van Lieke Martens.

2011: Lieke Martens maakt haar debuut voor Oranje

Martens speelde haar allereerste interland in een vriendschappelijke wedstrijd tegen China. Toenmalig bondscoach Roger Reijners liet haar debuteren en een jaar later werd ze al een vaste waarde. Haar eerste grote toernooi was het EK 2013 in Zweden. Ondanks de uitschakeling in de groepsfase speelde ze alle wedstrijden de volle 90 minuten.

2015: Het allereerste WK voor de Oranjevrouwen, Martens maakt het eerste doelpunt voor Nederland

In de kwalificatie voor het WK werd Nederland tweede in de poule en moest het play-offs spelen in een halve finale en finale. Schotland en Italië werden aan banden gelegd. Martens nam twee doelpunten en een assist voor haar rekening. De Nederlandse vrouwen plaatsten zich voor het eerst in de historie voor een WK. Dat toernooi werd gehouden in Canada. Het allereerste doelpunt op een WK voor Nederland werd ook gemaakt door Martens. Een geweldig schot van 30 meter belandde tegen de touwen. Er werd met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Ze werd uitgeroepen tot Woman Of The Match. Uiteindelijk strandde Oranje in de achtste finale tegen Japan.

Lieke Martens haalt vernietigend uit en scoort het allereerste WK-doelpunt ooit voor Oranje.

2017: EK-glorie verandert leven van Lieke Martens

Het EK 2017 werd in Nederland gehouden. Voor het leeuwendeel van de Nederlandse voetbalfans was dit de eerste kennismaking met vrouwenvoetbal op tv of in een stadion. Deze zomer veranderde alles. Sterren werden geboren, voetbalsters groeiden uit tot idolen en voorbeelden. Onbevangen begonnen Martens en co aan het EK in eigen land. Met teamgenoten Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen verbaasde ze vriend en vijand. Met geweldig teamspel en individuele klasse maakten de Leeuwinnen grote indruk in Europa. Martens stuurde de ene na de andere back het bos in. Tekenend was de onnavolgbare actie tegen de Belgen waar zij twee tegenstanders tegen elkaar liet botsen. De technische linksbuiten nam in dit duel de winnende treffer voor haar rekening.

In de kwartfinale lootte Nederland het altijd sterke Zweden. Martens brak de ban met een vrije trap in de verre hoek en bracht het oranje gekleurde stadion in vervoering. Het land stond op zijn kop dankzij Lieke Martens en consorten. In de halve finale traden de Leeuwinnen aan tegen het sterke Engeland in een uitverkochte Grolsch Veste. Met wervelend voetbal werd Engeland bij vlagen van het kastje naar de muur getikt: 3-0. Martens tekende voor de assist bij het laatste doelpunt dat uiteindelijk door een Engelse in eigen doel werd gewerkt.

Lieke Martens stuurt haar Belgische opponenten het bos in tijdens het EK 2017.

Martens goud waard in de EK-finale

In een wederom uitverkocht stadion in Enschede namen de Leeuwinnen het op tegen Denemarken. Deze tegenstander werd in de groepsfase al verslagen, maar eindigde tweede achter Nederland en bereikte alsnog de finale. In een bloedstollende wedstrijd zorgde Martens voor de 2-1 middels een knap schot van buiten de zestien in de verre hoek. Uiteindelijk werd het 4-2 voor Nederland en dus wonnen de Leeuwinnen het EK in eigen land. Martens werd na de wedstrijd uitgeroepen tot Player of the Tournament. In de 6 wedstrijden was ze goed voor 3 doelpunten en 2 assists.

Prijs, na prijs, na prijs voor Lieke Martens

Net als de rest van het team werd Martens na de EK-winst geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Maar daar bleef het niet bij voor de Limburgse. In de maanden die volgden sleepte ze een scala aan prijzen in de wacht te weten:
– UEFA Women’s Player of the Year Award
– The Best FIFA Women’s Player
– Uitverkiezing FIFPro World XI
– UEFA Women’s Championship Bronze Boot
The Offside Rule Best Female Footballer In The World
– IFFHS Award for Best Female Playmaker

Lieke Martens met de EK-trofee in 2017.

WK 2019 in Frankrijk: ook gekwetste Martens van waarde

Het WK werd ondanks een slepende teenblessure op sportief gebied weer een succes. In de achtste finale tegen Japan zorgde Martens er hoogstpersoonlijk voor dat de kwartfinale werd bereikt. Dankzij twee doelpunten van de rappe linksbuiten denderden de Oranje Leeuwinnen door. Martens verbeet de rest van het toernooi de pijn en trainde af en toe apart, maar bereikte met Nederland uiteindelijk de finale die jammerlijk werd verloren van de Verenigde Staten.

2020: gemiste penalty op eerste Olympische Spelen

Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen voor Martens en haar team nooit echt leuk. Na de wedstrijden opgesloten in een hotel en een keer per dag eruit om te trainen. Martens scoorde haar 50ste interlandgoal in de eerste groepswedstrijd tegen Zambia. Een mooie mijlpaal voor de ster uit Nieuw-Bergen. Ze scoorde in totaal vier doelpunten dat toernooi. In de kwartfinale werd er met penalty’s verloren van angstgegner Team USA. Martens miste in die wedstrijd een penalty in de reguliere speeltijd.

EK 2021, WK 2023 en Nations League: prestaties worden minder

De Oranje Leeuwinnen kenden de afgelopen jaren wisselende prestaties. Het EK 2021 werd nooit een succes door overwegend blessures en coronagevallen. Ook Martens speelde een onzichtbaar toernooi. Nederland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk. Tijdens het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland herpakten de Leeuwinnen zich enigszins. Martens en haar team schopten het tot de kwartfinales waarin zij het na een slijtageslag tegen Spanje in de kwartfinale moesten afleggen.

In de eerste editie van de Nations League voor vrouwen begon het team beter te draaien en werd de Final Four bereikt. Uiteindelijk konden Martens en haar teamgenoten daar geen potten breken en eindigde het op de vierde plek. Een nieuwe olympische droom spatte daarmee uiteen. Voor Martens bleek dit hét teken om intern haar afscheid aan te kondigen, iets wat de rest van de wereld pas in mei meekreeg.

Lieke Martens neemt met tranen in haar ogen afscheid van het thuispubliek.

Afscheid van een Leeuwin die nu tijd wil nemen voor familie en vrienden

Martens kondigde het einde van haar interlandcarrière aan. Ze vind het mooi geweest en wil meer tijd vrij maken voor haar vrienden en familie. Doordat ze altijd met voetbal bezig was heeft ze privé veel hoogtepunten moeten missen en dit brak haar op. “Ik hikte er enorm tegenaan om het te vertellen, maar ik zit in een levensfase waarin dingen veranderen en ik denk dat het leven nog heel veel andere mooie dingen te bieden heeft. Dit is de eerste stap. Ik kies voor mijn geluk. Eigenlijk had ik afscheid willen nemen op de Olympische Spelen in Parijs”, sipte Martens nog een beetje na.

“Ik ben als 15-jarige uit huis gegaan om mijn dromen na te jagen en heb al die tijd alles gegeven. Nu ben ik 31. Als ik kijk wat ik zestien jaar lang heb opgegeven, dan zou ik nu denken: no way. Ik heb mijn familie en vrienden enorm gemist en wil meer tijd met hen spenderen. Ik wil bij mijn ouders op de koffie, spontane dingen doen.”

Emotionele Martens is trots op haar carrière

Martens kijkt met trots terug op haar interlandcarrière: “Ik heb dertien jaar in Oranje gespeeld. Ik stop met pijn in mijn hart, maar het is goed. Ik ben blij en trots. Ik weet zeker dat ik emotioneel ga worden, maar ik ga vooral genieten. Ik ben enorm trots dat ik een rolmodel heb kunnen zijn voor meisjes en hen een droom heb gegeven om profvoetbalster te worden.” Afgelopen vrijdag speelde Lieke Martens haar laatste interland voor eigen publiek. In de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Finland kreeg ze vlak voor tijd een publiekswissel en vormden de speelsters een erehaag voor de legende. Het stadion scandeerde een kwartier lang haar naam en na afloop was er een speciale ceremonie voor Martens. van oud-speelsters tot vrienden en familie, iedereen was er voor haar. Zo kreeg zij haar gedroomde afscheid op eigen bodem. Dinsdagavond in en tegen Finland neemt Martens afscheid van de Oranje Leeuwinnen in haar allerlaatste wedstrijd voor Nederland. Nummer 160, doelpunt 63?

Wie is de beste Leeuwin aller tijden?

  • Martens
  • Miedema
  • Groenen
  • Iemand anders
354+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie