Daniëlle van de Donk

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Daniëlle van de Donk

Daniëlle van de Donk is een Nederlandse voetbalster. De aanvallende middenvelder speelt voor Olympique Lyon en is international namens de Oranje Leeuwinnen.

  • Van de Donk speelt momenteel voor Olympique Lyon
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Willem II, VVV-Venlo, PSV, Kopparbergs/Göteborg FC en Arsenal
  • In 2022 won ze de Champions League voor vrouwen
  • Van de Donk debuteerde in 2010 voor de Oranje Leeuwinnen
  • In 2017 werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière

De geboortewieg van Van de Donk stond op 5 augustus 1991 in Valkenswaard. In haar Brabantse geboorteplaats ging haar voetbalcarrière op slechts vierjarige leeftijd van start bij SV Valkenswaard. Met UNA als tussenstap maakte de middenvelder op zestienjarige leeftijd in 2008 de overstap naar Willem II.

Doorbraak bij Willem II

Van de Donk beleefde een voortreffelijk eerste seizoen in de Eredivisie voor vrouwen. De middenvelder speelde achttien wedstrijden en scoorde daarin haar eerste doelpunt als prof. Door een kruisbandblessure kon Van de Donk dit niet doortrekken in haar tweede seizoen, maar nadien pakte ze de draad weer op. In drie seizoenen speelde ze 47 wedstrijden (vijf doelpunten).

Via VVV naar PSV

Willem II besloot in 2011 een punt te zetten achter het vrouwenvoetbal. Van de Donk maakte de overstap naar VVV-Venlo, maar al na één seizoen, achttien wedstrijden en acht doelpunten keerde ze terug naar Brabant. De middenvelder liet zich verleiden door PSV/FC Eindhoven.

Van de Donk speelde 66 wedstrijden in PSV-shirt en scoorde daarin 36 keer. In Eindhoven verdiende de middenvelder een transfer naar het buitenland. Daantje, zoals medespelers haar liefkozend noemen, had slechts dertien wedstrijden (vier doelpunten nodig) om Kopparbergs/Göteborg FC in te mogen ruilen voor een aansprekende club: Arsenal.

Met prijzen op zak naar Lyon

Met de Londenaren won Van de Donk in haar debuutseizoen de FA Cup. Ook won ze de WSL Cup (2018) en de FA WSL (2019) met Arsenal. Met 28 doelpunten in 96 wedstrijden was het aandeel van de aanvallende ingestelde rechtspoot significant te noemen. Van de Donk werd in de zomer van 2021 beloond met de transfer naar één van de grootste clubs uit het vrouwenvoetbal: Olympique Lyon.

Ook met Olympique Lyon heeft Van de Donk prijzen gewonnen. Ze won met de Franse topclub zowel de landstitel (2022 en 2023), de Franse beker (2023) en de Champions League (2022).


Interlandcarrière

Van de Donk werd in 2008 al voor het eerst geselecteerd voor de Oranje Leeuwinnen. Bondscoach Vera Pauw deed in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België nog geen beroep op Daantje, die tot 15 december 2010 moest wachten op haar eerste minuten als A-international. In de oefeninterland tegen Mexico (1-3 overwinning) viel Van de Donk zes minuten voor tijd in voor Marije Brummel.

In 2013 (EK) en 2015 (WK) behoorde Van de Donk tot de selectie van de Oranje Leeuwinnen. De middenvelder wist deze lijn door te trekken naar het EK 2017 in Nederland en scoorde zelfs in de halve finale tegen Engeland (3-0). Ze werd uitgeroepen tot beste speelster van het veld. In de finale werd Denemarken met 4-2 verslagen. Het betrof het eerste grote Nederlandse succes in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

(Pro Shots)

Van de Donk behaalde in 2019 een zilveren medaille met de Oranje Leeuwinnen op het WK. Topfavoriet Verenigde Staten bleek in de finale een maatje te groot (2-0). Ze was eveneens actief op de Olympische Spelen in 2021, het EK van 2022 en het wereldkampioenschap van 2023. Op het WK van 2023 moest Van de Donk de fatale kwartfinale tegen Spanje (2-1 na verlenging) missen door een schorsing.

Laatste update: 11 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie