EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Nederland – Spanje: kunnen de Oranje Leeuwinnen ook als underdog brullen?

Foto: Nederland – Spanje: kunnen de Oranje Leeuwinnen ook als underdog brullen?

De Oranje Leeuwinnen zijn klaar voor een hele grote wedstrijd uit hun voetballoopbaan: de kwartfinale van het WK. En niet zomaar een kwartfinale: Spanje wacht. De Spaanse vrouwen die net als Oranje strijden met tiki-taka en vrolijk vrouwenvoetbal. De outsider voor de wereldtitel tegen een grote favoriet. Kunnen de Leeuwinnen vanuit die underdog-rol naar voren komen en brullend de halve finales bereiken?

Voorbeschouwing Nederland – Spanje, kwartfinale WK Vrouwen 2023 (vrijdag 3.00 uur)

De Oranje Leeuwinnen kenden een geweldige groepsfase met zeges op Portugal (1-0) en Vietnam (7-0), ondertussen werd ook uittredend wereldkampioen Verenigde Staten op 1-1 gehouden. De sfeer is geweldig in het Oranje-kamp en daar kon ook een mindere wedstrijd tegen Zuid-Afrika niets tegen doen. Na een goed begin zakte het spel van de ploeg van bondscoach Andries Jonker ver weg. Uiteindelijk werd de 2-0 zonder veel moeite over de streep getrokken, maar duidelijk is dat Oranje tegen Spanje uit een ander vaatje moet tappen.

“Spanje speelt een beetje hetzelfde als wij”, zegt Jonker in de vooruitblik op de WK-kwartfinale van vrijdag 3.00 uur ‘s nachts (Nederlandse tijd). “Ze willen domineren, de bal hebben, tiki-taka spelen en aanvallend aantrekkelijk voetbal spelen. Spanje is de moeilijkste tegenstander, want over het algemeen is het niveau van het Spaanse vrouwenvoetbal hoger dan dat in Nederland.”

Gaat Jonker voor de counter of volle bak op de aanval?

Jonker en zijn vrouwen broeden op een meesterplan, maar counteren zoals Japan succesvol deed tegen Spanje (4-0) zijn ze niet van plan. “We spelen ons eigen spel en kunnen het Spanje met onze kwaliteiten ontzettend moeilijk maken”, vindt spits Lineth Beerensteyn. Toch kunnen we niet aannemen dat Jonker in de val trapt waar vele Nederlandse coaches in het verleden zijn ingestonken. Tegen betere, zeker voetballende tegenstanders, zelf naïef op de aanval gaan. Wat dat betreft heeft Jonker met Louis van Gaal een uitstekend leermeester. Van Gaal weet inmiddels hoe je het best kan anticiperen op een tegenstander, als je zelf kwalitatief de mindere bent. Jonker heeft in dit geval ook het voordeel dat hij, zijn staf en veel van zijn speelsters Spanje door en door kennen. “Maar een wedstrijd win je niet in de voorbereiding, maar op het veld”, aldus Jonker die precies weet bij wie hij moet zijn voor informatie over Spanje.

“Merel van Dongen (die al jarenlang in Spanje speelt red.) weet alles van iedereen, Stefanie van der Gragt speelde twee jaar in Barcelona, Lieke Martens vijf jaar en Damaris Egurrola heeft natuurlijk haar geschiedenis”, wijst Jonker met die laatste op de half Spaans-Baskische middenveldster. De speelster die waarschijnlijk ook als vervangster van Van de Donk aan de aftrap zal staan. Egurrola was dicht bij een plek in het Spaanse elftal, maar kreeg het aan de stok met bondscoach Jorge Vilda. Later zou zelfs een rel ontstaan tussen veel speelsters en Vilda. Egurrola had toen al haar keuze gemaakt om voor Oranje te gaan spelen. De terriër van nature zal dit duel extra getergd zijn. Dat zegt ze ook zelf: “De woede van toen heb ik nog altijd in mij. Dat is zeker een motivatie.”

Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Spanje (5-3-2)

Van Domselaar; Pelova, Spitse, Van der Gragt, Janssen, Brugts; Egurrola, Roord, Groenen; Beerensteyn, Martens.

De half-Spaanse Egurrola is getergd na haar aanvaring met de Spaanse bondscoach.

Grote favoriet Spanje wacht op oogsttijd

Spanje, oftewel Las Rojitas, was – als we de Verenigde Staten niet meetellen – de topfavoriet voorafgaand aan het WK. Op dit moment wordt Engeland nog iets hoger ingeschaald, maar eigenlijk treft Oranje het nog niet met Spanje. De Spaanse voetbalsters zijn klaar om te oogsten. Decennialang heersen de Spaanse elftallen in de jeugd, maar bij de vrouwen wil het maar niet lukken. De laatste jaren is een kentering zichtbaar. De beste speelsters van de wereld zijn Spaans en eindelijk wordt er wat gewonnen, alleen die grote titel blijft uit. Wat dat betreft lijkt Spanje veel op de Oranje Leeuwinnen in aanloop naar het gewonnen EK van 2017 en finaleplek in 2019. Pas sinds 2015, niet geheel toevallig viel dat samen met de entree van bondscoach Jorge Vilda, is de weg omhoog ingezet. Plots bereikte Spanje de top 15 van de wereld en plots werden prijzen gepakt. Het (individueel) hoogtepunt voor Spanje was in 2020 toen alle individuele ereprijzen gewonnen werden door Spaanse speelster. Op het EK 2022 had alles eruit moeten komen, maar eindigde in een drama. Dat drama mondde zelfs uit in een rel, maar dat is inmiddels onder het Spaanse tapijt geschoven. Tijd om te oogsten.

Dan moet wel de sterke Oranje Leeuwinnen verslagen worden. Vilda is onder de indruk van Nederland en in speciaal Lieke Martens. Niet geheel toevallig speelde Martens vijf jaar bij FC Barcelona en is zij veruit de bekendste speelster in Spanje. De Spaanse kranten schrijven alleen maar over de Oranje-aanvalster. De andere speelsters worden nauwelijks uitgelicht en zelfs bondscoach Jonker wordt het hulpje van Van Gaal genoemd. Vilda focust zich dan ook vooral op Martens, al zegt hij alles te weten van de ploeg van Jonker. “Ik zie een nieuwe rol bij Martens. Een rol die haar goed doet. Ze is een speelster van hoge kwaliteit en we moeten haar in de gaten houden.”

Spanje kwetsbaar op de counter

Toch focust Spanje zich vooral op zichzelf. Dat pakte al goed uit tegen Costa Rica (3-0) en Zambia (5-0). Spanje bereikte daarmee al de achtste finale en kon speelsters rust geven in de strijd om groepswinst tegen Japan. De Japanse vrouwen vlogen eroverheen op de counter (4-0) en gaven Oranje misschien wel het goede voorbeeld. In de achtste finale kwam Zwitserland niet aan counteren toe en was het vooral ademhappen: 5-1.

Spanje zal weer het balletje rond laten gaan en spelen een voetballend spel op een hoger niveau dan Nederland. Alle Spaanse speelsters zijn technisch onderlegd en de grote kern bestaat uit voetbalsters van FC Barcelona. Niet alleen de kampioen van Spanje, maar ook die van Europa. Barcelona Femení groeide de laatste jaren uit tot Europese grootmacht en die suprematie wil Spanje nu ook aan de wereld laten zien. Barcelona-speelsters Aitana Bonmatí en Jennifer Hermoso zijn de WK-sterspeelsters van Spanje. Dan zit de beste speelster ter wereld ook nog op de bank bij Spanje: Alèxia Putellas.

Vermoedelijke opstelling Spanje tegen Oranje Leeuwinnen (4-3-3)

Coll; Hernández, Paredes, Codina, Batlle; Bonmatí, Abelleira, Hermoso; Redondo, González, Salma.

Oranje Leeuwinnen en Spanje maken zich op voor historische clash

De Spaanse media en in alle vooruitblikken wordt gesproken over een voetballend historische clash. Twee ploegen die van nature de bal willen hebben en aanvallend aantrekkelijk voetbal willen spelen. Wie doet dat het beste en wie bereikt de halve finales? “Dit is gewoon historisch, niet alleen in het vrouwenvoetbal, maar nog meer in het mannenvoetbal. Nederland en Spanje zijn twee grote aanvallende voetballanden”, legt Vilda uit. De Spaanse bondscoach verloor nog nooit van Oranje. In 2021, 2019 en 2018 stonden de landen tegenover elkaar en telkens won Spanje (1-0 en twee keer 2-0). Voor Nederlandse zeges moeten we terug naar 2008 (twee keer 2-0).

De Spaanse bondscoach verloor nog nooit van Oranje, maar dat kunnen we natuurlijk ook zeggen van dat ‘hulpje van Van Gaal’ Andries Jonker. De Nederlandse bondscoach heeft alles uitstekend op de rit bij de Leeuwinnen en heeft het geloof overgebracht dat Oranje van iedereen kan winnen, dus ook van Spanje. “We hebben alle respect voor Spanje, voor wat zij in het verleden hebben bereikt en voor de manier waarop zij spelen, maar we zijn niet bang.”

De wedstrijd tussen de onverschrokken Oranje Leeuwinnen en aanvallende Rojitas begint in de nacht van donderdag op vrijdag om 3.00 uur. Locatie is het Sky Stadium in het Nieuw-Zeelandse Wellington. 34.500 toeschouwers zullen daar deze historische wedstrijd gaan zien. Zowel in Spanje als in Nederland wordt een miljoen televisiekijkers verwacht. Vergeet niet je wekker te zetten!

Wordt dit de mooiste wedstrijd van het WK

  • Dat verwacht ik wel
  • Dat denk ik niet
106+ Votes

Dreun voor Nederland; WK toegewezen aan Brazilië
Medelijden Derksen: “Die man is zo extreem zwaar gestraft”
‘Er is helemaal niks veranderd sinds het winnen van WK’
Woerts fileert ‘huilebalk’: “Hij moet z’n mond houden”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie