Damaris Egurrola

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Damaris Egurrola

Damaris Egurrola is een Nederlandse voetballer, die ook de Spaanse en Amerikaanse nationaliteit bezit. Zij speelt momenteel voor Olympique Lyon en is international van de Oranje Leeuwinnen.

  • Egurrola speelt momenteel voor Olympique Lyon
  • De middenvelder speelde eerder voor Athletic Bilbao en Everton
  • In 2022 debuteerde ze voor de Oranje Leeuwinnen
  • Ook heeft Egurrola de Spaanse en Amerikaanse nationaliteit

Clubcarrière Damaris Egurrola

Damaris Berta Egurrola Wienke werd op 26 augustus 1999 geboren in het Amerikaanse Orlando, Florida. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Op zevenjarige leeftijd verhuisde Egurrola naar Spanje. Vooral tijdens de kerstvakantie streek het gezin regelmatig neer in Nederland, waar ze met neefjes en nichtjes voetbalde op pleintjes in Groningen.

Egurrola woonde niet in Nederland, maar bouwde desondanks veel sympathie op voor het land van haar moeder. In 2010 had Oranje zelfs haar voorkeur tijdens de WK-finale tegen Spanje. “Toen Iniesta scoorde, liep ik huilend naar mijn slaapkamer. De familie van mijn vaders kant wilde dat Spanje won, maar we hielden een feestje voor Nederland. Ik was fan van de Nederlandse spelers in die tijd, en als Nederland voetbalde, gingen we gekleed in oranje. En mijn nichtjes en neefjes leerden me beter voetballen”, zo citeerde de Volkskrant in 2022.

Doorbraak in Baskenland

De linksbenige Egurrola is een defensieve middenvelder. Op jonge leeftijd streek het gezin neer in de Spaanse regio Baskenland, waar haar voetbalcarrière van start ging. Via Betiko Neskak en de B-ploeg van Athletic Bilbao verdiende ze een kans in de hoofdmacht van laatstgenoemde club. In december 2015 mocht Egurrola haar debuut maken op het hoogste niveau. Met zes competitiewedstrijden had de voetbalster meteen een aandeel in het veroveren van het kampioenschap in de Primera División.

Bij Athletic Bilbao groeide Egurrola uit tot een vaste waarde. De middenvelder speelde meer dan honderd officiële wedstrijden voor de Baskische formatie, maar in de zomer van 2020 verlengde ze haar aflopende contract niet. In plaats daarvan stapte de linkspoot transfervrij over naar het Engelse Everton. Egurrola debuteerde op 3 oktober van dat jaar in de FA WSL-wedstrijd tegen Aston Villa (6-0 overwinning) voor de club uit Liverpool.

Via Everton naar Lyon

In het shirt van Everton werd Egurrola een gewaardeerde schakel. Al na vier maanden toonde Olympique Lyon belangstelling voor de middenvelder, die in januari 2021 daadwerkelijk de overstap maakte door een contract voor drieënhalf jaar te tekenen. Egurrola maakte na haar debuut tegen Stade de Reims een goede ontwikkeling door bij de Franse topclub. In 2022 won haar team zowel de landstitel als de Champions League voor vrouwen.

Egurrola won in 2024 opnieuw de landstitel met Olympique Lyon. Zij won hier ook tweemaal de Franse Supercup en de Franse beker.


Interlandcarrière Damaris Egurrola

Egurrola had dankzij haar afkomst nogal wat opties om uit te kiezen. In het vrouwenvoetbal staat het nationale team van de Verenigde Staten het hoogst aangeschreven, maar de controlerende middenvelder had gevoelsmatig meer met Europa. Egurrola speelde voor verschillende jeugdelftallen van Spanje en maakte in 2019 zelfs haar debuut in een oefenwedstrijd van het nationale team van dat land.

Een officiële wedstrijd speelde Egurrola niet voor Spanje. Dit betekende een meevaller voor Nederland, aangezien toenmalig bondscoach Mark Parsons erin slaagde om haar te laten switchen. Op 8 april 2022 debuteerde de middenvelder, die hierbij zelfs werd geholpen door haar Spaanse vader, in de WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Cyprus (12-0 overwinning). Vivianne Miedema maakte overigens zes van de twaalf doelpunten in de Euroborg.

Egurrola speelde in 2022 haar eerste eindronde: het EK voor vrouwenteams. In het groepsduel met Portugal wist ze zelfs te scoren. De Oranje Leeuwinnen werden in de kwartfinale verslagen door Frankrijk (1-0 na verlenging). Egurrola werd in 2023 ook opgenomen in de WK-selectie van het Nederlandse vrouwenteam. Uitgerekend Spanje bleek in de kwartfinale te sterk.

Damaris Egurrola-wie is damaris egurrola-spaanse nederlandse middenveldster-vervanger van de donk
In het Oranje-tenue (Pro Shots)

Nations League-hoofdrol

In december 2023 speelde Egurrola een hoofdrol bij de Oranje Leeuwinnen. In de absolute slotfase maakte zij de 4-0 tegen België, waardoor de Nederlandse vrouwen de Nations League-groep wonnen ten koste van Engeland.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie