Jonker euforisch: “Naar voren, achteruit, naar voren, polonaise”

Foto: Jonker euforisch: “Naar voren, achteruit, naar voren, polonaise”

De Oranje Leeuwinnen slaagden na een aantal krankzinnige minuten in blessuretijd erin om groepswinnaar te worden in de Nations League en zo uitzicht te houden op een Olympisch ticket. Voor bondscoach Andries Jonker was het een van zijn meest memorabele voetbalavonden. De keuzeheer van de Oranje Leeuwinnen kon na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen België zijn geluk niet op.

Bizarre slotfase Oranje Leeuwinnen

Lange tijd leek het erop dat Engeland er met de groepswinst vandoor ging, maar in de blessuretijd ging het plotseling alle kanten op. Met de 0-6 van Engeland tegen Schotland in de 93e minuut leek het pleit alsnog beslecht, maar Oranje herhaalde dat kunststukje in Tilburg via Damaris Egurrola waardoor de groepswinst alsnog naar de vrouwen van Jonker ging.

Jonker vertelde tegenover de NOS hoe hij die bizarre slotfase had beleefd. “Je ziet de emoties van links naar rechts gieren. Toen Engeland scoorde was het klaar, moesten we weer naar voren, en dan valt-ie toch nog. Dat is het allermooiste aan sport, dit vergeet je je leven niet. Dit is mooi. Dit is de geschiedenis van dit team: uit het niets Europees kampioen, langzaam weggezakt en op de weg terug naar de top. Er is nog steeds een gretigheid: een kern van geroutineerde spelers, de jongeren sluiten zich erbij aan. Geweldig.”

Polonaise voor Oranje Leeuwinnen

Engeland scoorde voor rust tegen de Schotten in een kort tijdsbestek drie keer, iets wat Jonker niet helemaal had verwacht. “Er kwam in Schotland toch een grote uitslag uit, daar ben ik verbaasd over, maar ik had geen tijd om erover na te denken in de rust. Ik liet dezelfde elf staan, zei dat ze in hoog tempo moesten spelen. Het werd 2-0, toen kwam Vivianne, we dachten allebei dat ze er klaar voor was. Daarna was het heen en weer, een schommel. Naar voren, 3-0, achteruit, goal van Engeland, naar voren, 4-0, polonaise.”

Door twee goals van Egurrola kwam het alsnog goed, zag ook Jonker. “We hebben het plan-Damaris, maar dan moest er wel iemand uit. We hebben de deur natuurlijk wel open gezet. België scoorde niet, maar een betere ploeg dan België had wel gescoord. We hebben bevestigd dat we mee kunnen doen: in een halfjaar hebben we Amerika en Engeland pootje gelicht, dat is geen toeval, denk ik. We gaan nu tegen Frankrijk, Spanje en Duitsland spelen, we gaan om te winnen.”

Verwacht jij dat de Oranje Leeuwinenn een Olympisch ticket gaan halen?

  • Ja
  • Nee
230+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:11
27+
‘Quincy Promes scoort ondanks gevangenisveroordeling beroemde vriendin’
12:00
60+
De revolutie die bij Ajax moet plaatsvinden
11:45
18+
Beslissing Kroos gekraakt: “Zo kan je niet naar het EK”
11:30
76+
‘Transferwending voor Frenkie de Jong’
11:15
85+
Chery doet Feyenoord-onthulling: “Had makkelijk kunnen meedraaien”
10:53
98+
Zware tegenvaller voor Oranje Leeuwinnen
10:40
60+
FC Groningen slijt overbodige Irandust
10:26
1030+
‘Massale leegloop bij Ajax’
10:16
439+
‘Dit kan PSV-titel nog doen wankelen’
10:00
153+
‘Twaalfde man brengt SC Cambuur naar bekerfinale’
09:46
867+
‘Nieuwe Ajax-trainer’ choqueert Vandaag Inside
09:45
2699+
Onthuld: ‘dit is de 22-jaar oudere vlam van Hélène Hendriks’
09:29
158+
Verbeek na keiharde Ajax-ingreep: “Hoort tot de uitverkoop”
09:15
111+
Schitterend eerbetoon voor Van Hanegem
09:00
375+
ESPN-rel na ‘racistische’ uitspraak
08:44
161+
Verbazing om Brian Brobbey: “Wat denk je er zelf van?”
08:26
174+
‘Xabi Alonso hakt knoop door over trainerstoekomst’
08:11
110+
Bekerkoorts stijgt bij NEC: “Op 80 procent spelen is niet genoeg”
07:57
165+
Van Basten over Ajax-probleem: “Niet leuk om elke week te zeggen, maar…”
07:41
398+
‘Voetbalanalist van de buis na denigrerende PSV-uitlatingen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie