Shanice van de Sanden

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Shanice van de Sanden

Shanice van de Sanden is een Nederlandse voetbalster van Surinaamse afkomst. De aanvaller speelde tot de zomer van 2024 voor Liverpool en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Van de Sanden is momenteel clubloos
  • De aanvaller speelde eerder voor FC Utrecht, sc Heerenveen, FC Twente, Olympique Lyon VfL Wolfsburg en Liverpool
  • Ze won driemaal de Champions League
  • In Nederland en Frankrijk werd Van de Sanden meermaals landskampioen
  • Ze werd in 2017 Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière Shanice van de Sanden

Shanice Janice van de Sanden werd op 2 oktober 1992 geboren in Utrecht. Opgroeien deed ze in IJsselstein, waar haar voetbalcarrière van start ging bij VVIJ. Na een tussenstap bij SV Saestum werd de aanvaller al snel toegevoegd aan de selectie van FC Utrecht.

Doorbraak in Eredivisie Vrouwen

Na twee seizoenen FC Utrecht (dertig wedstrijden, vijf doelpunten) koos Van de Sanden voor een overstap naar sc Heerenveen. Na 21 wedstrijden en acht doelpunten maakte de razendsnelle aanvaller opnieuw een transfer en ditmaal naar FC Twente, waar ze uitgroeide tot een van de smaakmakers.

Van de Sanden speelde vijf seizoenen voor FC Twente. Dit leverde niet alleen prima statistieken op (103 wedstrijden en 32 doelpunten), maar ook verschillende prijzen. De aanvaller won vier landstitels, tweemaal de BeNe League met de Tukkers en één KNVB Beker in Enschede.

Driemaal Champions League-winnaar in Lyon

In de zomer van 2016 besloot Van de Sanden haar geluk te beproeven in het buitenland. Ze tekende een contract bij Liverpool, maar al na ruim een jaar nam ze alweer afscheid van The Reds. Van de Sanden werd weggehaald door het Franse Olympique Lyon.

Met Olympique Lyon boekte Van de Sanden grote successen. De aanvaller won er niet alleen drie landstitels, twee Franse bekers en de Franse Supercup, maar ook driemaal de Champions League. Achtereenvolgens VfL Wolfsburg, FC Barcelona en nogmaals de Duitse club werden verschalkt in de finale. Van der Sande had een groot aandeel in de triomf van 2018 door als invalster drie assists te produceren in de verlenging.

Via Wolfsburg terug naar Liverpool

In september 2020 besloot Van de Sanden het zo succesvolle tijdperk in Lyon af te sluiten. De aanvaller koos uitgerekend voor VfL Wolfsburg, het team dat ze tweemaal had verslagen in de finale van de Champions League. Hier speelde ze 25 wedstrijden (vier doelpunten) om in de zomer van 2022 terug te keren bij Liverpool.

De tweede Liverpool-periode van Van de Sanden duurde twee seizoenen. In 2024 nam zij opnieuw afscheid. “Jullie hebben allemaal een speciaal plekje in mijn hart”, zo liet zij weten via Instagram. De aanvaller maakte in die twee jaar twee doelpunten in 28 wedstrijden.


Interlandcarrière Shanice van de Sanden

Van de Sanden debuteerde op 14 december 2008 in de Oranje Leeuwinnen, dat Frankrijk met 2-0 klopte in een vriendschappelijke wedstrijd. De aanvaller was op dat moment zestien jaar. Van de Sanden behoorde in 2009 tot de selectie voor het EK, waar ze in de verlenging van de halve finale tegen Engeland haar enige speelminuten van het toernooi maakte.

Na haar eerste stappen als A-international viel Van de Sanden geruime tijd buiten de boot. Pas in september 2013 keerde de aanvaller terug in de Oranje Leeuwinnen. Deelname aan het WK in 2015 leek aan haar neus voorbij te gaan, maar door de blessure van Claudia van den Heiligenberg mocht ze alsnog deelnemen aan deze eindronde. Opnieuw mocht Van de Sanden één wedstrijd in actie komen.

Shanice van de Sanden (Oranje Leeuwinnen)
Als Nederlands international (Pro Shots)

Europees kampioen

Van de Sanden wist na het WK van 2015 uit te groeien tot een gewaardeerde aanvaller in het Nederlandse vrouwenteam. In de eerste groepswedstrijd van het EK 2017 tegen Noorwegen (1-0) maakte ze meteen het winnende doelpunt, waardoor de Oranje Leeuwinnen een vliegende start beleefden. Van de Sanden bleef een vaste waarde in het elftal van bondscoach Sarina Wiegman en stond daarmee aan de basis van de eindzege in eigen land. In de EK-finale tegen Denemarken (4-2 zege) werd ze één minuut voor tijd naar de kant gehaald.

In 2019 bereikte Van de Sanden met de Oranje Leeuwinnen de WK-finale. Topfavoriet Verenigde Staten bleek hierin te sterk, zoals dat team ook op de Olympische Spelen van 2021 de baas bleek door de strafschoppenserie in de kwartfinale in eigen voordeel te beslissen. Van de Sanden werd vervolgens niet geselecteerd voor het EK van 2022 en het WK van 2023, hoewel ze wel als stand-in bij de groep bleef.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie