Merel van Dongen

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Merel van Dongen

Merel van Dongen is een Nederlandse voetbalster. De verdediger speelt momenteel voor het Mexicaanse Rayadas en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Van Dongen speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De verdediger was eerder actief voor ADO Den Haag, University Alabama, Ajax en Real Betis
  • Ze werd driemaal kampioen van Nederland
  • Van Dongen debuteerde in 2015 als international van de Oranje Leeuwinnen
  • Ze is familie van ESPN-medewerkers Milan en Sanne van Dongen

Clubcarrière

Merel Didi van Dongen ziet op 11 februari 1993 het levenslicht in Amsterdam. Ze komt uit een sportieve familie. Ook tweelingzus Sanne en zus Tessel hebben een duidelijke link met sport, waar ook sportpresentator Milan van Dongen familie is. Haar vriendin Ana Romero is eveneens profvoetbalster.

Van Dongen groeide op in Amsterdam. In de hoofdstad ging ze ook naar school. Van Dongen studeerde daarnaast psychologie aan de Universiteit van Alabama (Verenigde Staten) en behaalde daar summa cum laude haar Bachelor of Arts.

Voetballen in clubverband

Tot haar veertiende was Van Dongen ook actief in het basketbal. Uiteindelijk besloot ze te kiezen voor het voetbal. Haar loopbaan begon in 1998 bij SC Buitenveldert, waar ze in 2007 afscheid nam. Na drie seizoenen RKSV Pancratius en één seizoen Ter Leede werd Van Dongen opgepikt door ADO Den Haag.

Van Dongen debuteerde op 9 september 2011 in de Eredivisie voor Vrouwen. Voor ADO Den Haag speelde ze tien wedstrijden, met twee doelpunten als rendement. Van Dongen vertrok als landskampioen en bekerwinnaar al na één seizoen naar de Verenigde Staten omwille van haar studie. De voetbalster was gedurende deze tweeënhalf jaar actief voor University Alabama.

(Pro Shots)

In januari 2015 keerde Van Dongen terug naar Nederland. Ze speelde drieënhalf seizoen voor het vrouwenteam van Ajax, waar ze in 2017 en 2018 de dubbel won (landstitel en KNVB Beker). Van Dongen verhuisde in de zomer van 2018 naar het Spaanse Real Betis om na twee jaar over te stappen naar Atlético Madrid. Zij verruilde de Spaanse hoofdstad in januari 2024 voor een avontuur bij het Mexicaanse Rayadas.


Interlandcarrière

Van Dongen doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 7 februari 2015 volgde de definitieve bekroning in de vorm van haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen, dat Thailand met 7-0 klopte. Van Dongen zette haar zinnen op deelname aan het EK 2017 in Nederland, maar bondscoach Sarina Wiegman liet haar in aanloop naar de eindronde afvallen. Haar teamgenoten schreven geschiedenis door Europees kampioen te worden.

(Pro Shots)

Van Dongen was wel actief op de WK’s van 2019 (verliezend finalist) en 2023 (kwartfinalist) en het EK van 2022 (kwartfinale). Tussendoor was ze eveneens actief op de Olympische Spelen van 2021.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie