Jackie Groenen

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Jackie Groenen

Jackie Groenen is een Nederlandse voetbalster met een Belgische achtergrond. Zij is international van de Oranje Leeuwinnen en speelt in clubverband voor Paris Saint-Germain.

  • Groenen speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De middenvelder kwam eerder uit voor SG Essen, FCR Duisburg, Chelsea, FFC Frankfurt en Manchester United
  • Ze debuteerde in 2016 voor de Oranje Leeuwinnen
  • Groenen werd in 2017 Europees kampioen met Nederland
  • Ze koos bijna voor de Belgische vrouwenploeg

Clubcarrière

Jackie Noelle Groenen werd op 17 december 1994 op de wereld gezet in Tilburg. Zij verkreeg hiermee de Nederlandse nationaliteit, maar bezit ook de Belgische nationaliteit door net over de grens op te groeien in Poppel. Haar ouders waren net voor de geboorte verhuisd. Groenen speelde zelfs een oefeninterland namens de Belgische vrouwenploeg, maar een carrière namens The Red Flames werd voorkomen door de regelgeving van de FIFA.

Duits avontuur

Groenen begon haar voetbalcarrière, net als haar oudere zus Merel, bij amateurclub GSWB in Goirle. Via VV Riel, Wilhelmina Boys en SV Rood-Wit Veldhoven kwam ze terecht bij SG Essen-Schönebeck in Duitsland. Groenen maakte in het seizoen 2010-2011 haar debuut in het Duitse bekertoernooi tegen Turbine Potsdam en mocht eveneens zesmaal opdraven in de Bundesliga voor vrouwenteams.

Al na zeven wedstrijden voor SG Essen-Schönebeck maakte Groenen de overstap naar FCR Duisburg. Op 7 mei 2011 maakte ze haar debuut in de Bundesliga Cup-wedstrijd tegen USV Jena (4-1 overwinning) en wist prompt een doelpunt mee te pikken. Groenen scoorde in totaal vijfmaal voor de Duitse club, waar ze 39 officiële wedstrijden afwerkte op het hoogste niveau.

Chelsea

Groenen, die rechten studeerde in haar geboortestad Tilburg, speelde vanaf februari 2014 twee seizoenen voor Chelsea. Voor de vrouwenploeg van de Londense club speelde de middenvelder 31 officiële wedstrijden (vier doelpunten), waaronder haar debuut op 17 april van dat jaar tegen Bristol City (2-0 overwinning) in de FA WSL.

FFC Frankfurt

In de zomer van 2015 keerde Groenen terug naar het Duitse vrouwenvoetbal. Ze tekende een tweejarig contract bij FFC Frankfurt, waar zij op 5 september debuteerde in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim. Groenen speelde vier seizoenen en 96 wedstrijden voor deze club, waarin haar naam zestien keer op het scoreformulier verscheen.

Manchester United

Groenen tekende in mei 2019 een contract bij Manchester United. De Nederlandse speelster werd de eerste buitenlander in het vrouwenteam van The Red Devils. Groenen debuteerde in de met 1-0 verloren FA WSL-confrontatie met Manchester City en zou uiteindelijk zestig wedstrijden aantikken (nul doelpunten). Gedurende haar verblijf in Manchester won ze de PFA’s Community Champion Award samen met Marcus Rashford.

Paris Saint-Germain

In de zomer van 2022 werd Groenen de duurste voetbalster aller tijden. Het Franse Paris Saint-Germain betaalde circa 150.000 euro in ruil voor haar handtekening.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Groenen speelde voor verschillende jeugdelftallen van Nederland. In die periode was ze nog niet in het bezit van een Belgisch paspoort, waardoor de middenvelder van de FIFA geen permissie kreeg om uit te komen voor het buurland. Groenen maakte haar officiële debuut voor de Oranje Leeuwinnen op 22 januari 2016 als invaller in de oefenwedstrijd tegen Denemarken (0-2 overwinning). Lieke Martens en Shanice van de Sanden maakten het verschil voor de Nederlandse vrouwenploeg.

In 2017 behoorde Groenen tot de EK-selectie van de Oranje Leeuwinnen. Ze behoorde tot de sterkhouders in het elftal dat onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman de Europese titel behaalde. Groenen behield deze basisplaats in de daaropvolgende jaren, waaronder op het WK van 2019. In de halve finale van dit wereldkampioenschap maakte ze het winnende doelpunt tegen Zweden (1-0), maar topfavoriet Verenigde Staten bleek in de finale een maatje te groot (0-2).

Groenen was met de Oranje Leeuwinnen eveneens actief op de Olympische Spelen van 2021 en het EK van 2022. Ook werd de middenvelder geselecteerd voor het WK van 2023. Groenen was met de Oranje Leeuwinnen eveneens actief op de Olympische Spelen van 2021, het EK van 2022 en het WK van 2023.


Judoka

Groenen heeft internationale bekendheid verworven als voetbalster, maar zij beheerst nog een andere sport meer dan uitstekend: judo. Ze behaalde in verschillende leeftijdscategorieën verschillende Nederlandse kampioenschappen en ook internationaal deed de Tilburgse behoorlijk mee. Door een gebroken heup moest Groenen echter de keuze maken tussen het voetbal of het judo. De keuze viel op het voetbal.

Laatste update: 11 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie