Voetbalsters spelen andere sport en verdienen meer

Foto: Voetbalsters spelen andere sport en verdienen meer

Vrouwenvoetbal is een andere sport dan mannenvoetbal. Het vergelijken moet daarom afgelopen zijn. Gezeur over het niveau, de snelheid en de prestaties van de voetbalsters slaat dan ook nergens op. Nee, de voetbalvrouwen moeten niet evenveel verdienen als de mannen. Maar ja, de voetbalsters verdienen wel veel meer.

Opinie: voetbalsters hebben recht van klagen, zeurders die naar het mannenvoetbal wijzen snappen er niets van

Allereerst respect. Met het EK voetbal in 2017 in eigen land kwamen tienduizenden mensen naar de stadions en zaten miljoenen aan de buis gekluisterd om Lieke Martens, Jackie Groenen en Sherida Spitse naar de Europese titel te schreeuwen. Vervolgens keken er nog meer mensen naar de WK-finale in 2019, waar de Oranje Leeuwinnen als Europees kampioen ten onder gingen tegen grootmacht Verenigde Staten.

Het vrouwenvoetbal is inmiddels een van de grootste en ook populairste sporten wereldwijd. Liefst 40 miljoen vrouwen en meisjes voetballen. In Nederland gaat de KNVB richting de 200.000 vrouwelijke leden. Inmiddels is de in de Verenigde Staten al razend populaire sport overgewaaid naar Nederland en ook hier hebben we een professionele competitie: de Azerion Eredivisie. De topspelers van Nederland zien we daar niet. Die zitten in het buitenland. Want niet alleen in de VS, maar ook in Engeland en zelfs Noorwegen en Zweden kan je een stuk meer verdienen dan wat de vrouwen doen in Nederland.

Nederland loopt ver achter op andere landen in het vrouwenvoetbal

Clubs als Häcken en SK Brann zien we ver komen in de Champions League, want de Zweden en Noren weten hoe populair het vrouwenvoetbal is en hoe veel potentie het heeft. Zij investeren dus ook flink in de sport en in de vrouwen. Dat blijft voorlopig ver achter in Nederland. Zodra een meisje hier met 15 jaar aardig kan ballen dan hangen ze vanuit pak en beet Londen al aan de lijn. Problemen die we eerder in het mannenvoetbal hadden, zien we nu ook bij het vrouwenvoetbal. Tijd om flink te investeren in de vrouwen en je ziet al bij Ajax wat je daarmee kan bereiken.

De voetbalsters willen meer dan slechts een reiskostenvergoeding. ESPN zendt de wedstrijden uit, er gaat heel veel aandacht naar het vrouwenvoetbal, het wordt populairder en populairder, maar een gemiddelde derdeklasser (bij de mannen) verdient het veelvoudige dan een gemiddelde voetbalster in de Eredivisie. Ja, dan hebben we het nog niet eens over de vermogende clubs bij de mannen die we zien in de Tweede en Derde Divisie. Daar worden veelal modale salarissen uitgedeeld.

Domme schreeuwers vinden dat voetbalsters niet moeten zeuren

Shit, nu vergeleek ik toch even vluchtig het vrouwenvoetbal met het mannenvoetbal. Iets waar we echt mee moeten stoppen. Grote inhoudsloze schreeuwers als Chris Woerts doen het te pas en te onpas. Zij vinden het vrouwenvoetbal maar niks en wijzen naar het niveau: ‘Slecht, ze kunnen geen bal passen.’ Duidelijk dat zij het vrouwenvoetbal niets vinden, dat mag. Maar ga dan niet weer domme vergelijkingen trekken en stellen dat de voetbalsters zich aanstellen als ze een minimumloontje vragen. Ik hoor die blaaskaken ook niet zeuren over andere profsporten.

Het vrouwenvoetbal is geprofessionaliseerd en inmiddels wordt er veel aan verdiend. Ajax heeft nu een budget van pak ‘m beet 2 miljoen euro beschikbaar voor de Ajax Vrouwen en beetje bij beetje doen de Amsterdammers het beter en krijgen de voetbalsters in Amsterdam goed betaald. Prompt bereiken zij de kwartfinales van de Champions League. Zo snel kan het al gaan. Een voetbalclub zou eens goed moeten nadenken wat het doet na het incasseren van een miljoenenbedrag. Kijk eens naar de vrouwentak of doe het zoals bij FC Barcelona.

Vrouwen hebben het goed in Spanje

Want ja, hier in Spanje is het vrouwenvoetbal muy grande. Natuurlijk helpt het wel mee dat ze wereldkampioen zijn geworden en de schandalen binnen de Spaanse voetbalbond hier helpen ook mee aan de aandacht. Maar de opkomst en de klasse van de Spaanse vrouwencompetitie en vrouwenelftal is al veel eerder ingezet. Een Barcelona weet waar te investeren en kijkt veel verder dan alleen het voetbal (mannen). Bij FC Barcelona kan je ook handballen of basketballen. Dat zie je door heel Spanje. El Clásico komt dan ook terug in heel veel verschillende sporten. Spanje weet hoe dat kan en ziet het vrouwenvoetbal als een andere sport. Dat zouden eens meer mensen moeten doen, want de voetbalsters in Nederland verdienen veel meer.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Voetbalsters verdienen maar dan dat ze nu verdienen

  • Eens
  • Oneens
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie