Sherida Spitse

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Sherida Spitse

Sherida Spitse is een Nederlandse voetbalster. De middenvelder speelt momenteel voor Ajax en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Spitse speelt momenteel voor Ajax
  • De middenvelder speelde in Nederland eerder voor sc Heerenveen en FC Twente
  • Ze werd driemaal kampioen van Nederland
  • Spitse werd in Noorwegen kampioen met LSK Kvinner en Valerenga IF
  • In 2017 werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière

Spitse werd op 29 mei 1990 geboren in het Friese Sneek. In haar geboortestad begon haar voetbalcarrière tussen de jongens van VV Sneek, waar ze tot en met het seizoen 2006-2007 haar kunsten mocht vertonen. In 2007 werd de Eredivisie Vrouwen opgericht. Spitse profiteerde hier optimaal van door over te stappen naar één van de deelnemers: sc Heerenveen.

Doorbraak in Heerenveen

Spitse maakte in het seizoen 2007-2008 haar debuut voor sc Heerenveen. De middenvelder werkte zich niet alleen op tot een constante factor in het elftal, maar werd ook nog eens verkozen tot aanvoerder. Spitse speelde vrijwel altijd en tikte daardoor exact de honderd wedstrijden aan (dertien doelpunten). Heerenveen slaagde er alleen niet in om echt een rol van betekenis te spelen in de Eredivisie Vrouwen en dat leidde in 2012 tot een transfer naar FC Twente.

Eerste prijzen met Twente

Met FC Twente maakte Spitse een sprong voorwaarts in haar carrière. De middenvelder wilde prijzen winnen en kreeg loon naar werken met twee opeenvolgende kampioenschappen. Spitse had een groot aandeel met 26 doelpunten in 38 wedstrijden. Op haar eigen website omschrijft de Friezin dit als een ‘onbeschrijfelijk gevoel’.

Buitenlands avontuur

In de winter van 2014 kreeg Spitse de kans om Nederland te verlaten voor een avontuur in het buitenland. Het Noorse LSK Kvinner FK betaalde zelfs een transfersom voor de middenvelder, in die tijd nog uniek voor het vrouwenvoetbal. De overstap bleek een schot in de roos. Met haar Noorse club won Spitse driemaal de landstitel en driemaal de beker.

Na drie succesvolle seizoenen keerde Spitse mede vanwege de zwangerschap van haar vriendin terug naar FC Twente. In Enschede zette de middenvelder haar goede vorm door, maar een nieuw succesverhaal bleef uit door als tweede te eindigen. Spitse vertrok nogmaals naar Noorwegen om ditmaal aan te sluiten bij Valerenga IF, waar haar voormalig trainer van LSK Kvinner FK inmiddels werkzaam was. In 2020 won ze opnieuw de Noorse dubbel.

(Pro Shots)

Sterkhouder bij Ajax

Spitse vond de tijd in januari 2021 rijp om terug te keren naar Nederland. Haar droom kwam uit: spelen voor Ajax. In Amsterdam drukte ze opnieuw snel haar stempel op het elftal. In 2022 won Spitse de KNVB Beker met Ajax, dat een jaar later eindelijk de hegemonie van FC Twente doorbrak door de landstitel te bemachtigen.


Interlandcarrière

Spitse debuteerde op 31 augustus 2006 als zestienjarige voor de Oranje Leeuwinnen. Engeland bleek met 4-0 te sterk voor het Nederlandse vrouwenteam, maar de toon was gezet. Spitse groeide door de jaren heen uit tot een vaste waarde. Al in 2015 wist Spitse de magische grens van honderd A-interlands te doorbreken.

(Pro Shots)

Spitse behoorde tot de selectie voor vier EK’s (2009, 2013, 2017, 2022) en drie WK’s (2015, 2019 en 2023). Haar teller passeerde in 2022 de tweehonderd interlands, hoewel ze een jaar eerder de Olympische Spelen moest missen door een blessure. In 2017 werd de middenvelder Europees kampioen met de Oranje Leeuwinnen. In de finale tegen Denemarken (4-2) schoot de Friezin de 3-2 tegen de touwen middels een vrije trap, een specialist van het huis.

Laatste update: 21 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie