Jill Roord

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Jill Roord

Jill Roord is een Nederlandse voetbalster. De middenvelder annex aanvaller speelt momenteel voor Manchester City en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Jill Roord speelt momenteel voor Manchester City
  • De middenvelder speelde eerder voor FC Twente, Bayern München, Arsenal en VfL Wolfsburg
  • Ze werd viermaal kampioen van Nederland
  • Roord debuteerde in 2015 voor de Oranje Leeuwinnen
  • In 2017 werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière Jill Roord

Op 22 april 1997 werden René en Chantal Roord ouders van een meisje: Jill Jamie Roord. Zij ziet het levenslicht in het Overijsselse Oldenzaal. Haar vader kwam in zijn eigen carrière uit voor FC Twente, maar werd op slechts 23-jarige leeftijd afgekeurd voor het betaald voetbal. Senior speelde als jeugdinternational nog samen met latere sterren als Marco van Basten, Mario Been en Gerald Vanenburg.

Prijzenjacht met FC Twente

Het carrièreverloop van dochter Jill Roord kende een soortgelijke start. Ze begon haar voetbalcarrière bij Quick ’20 en speelde zich in de kijker bij FC Twente. In het seizoen 2012-2013 werkte de aanvallend ingestelde rechtspoot haar eerste vijf wedstrijden af op het hoogste niveau en daarin was ze meteen tweemaal trefzeker. Met de Tukkers won Roord in haar debuutseizoen de Eredivisie Vrouwen en de gezamenlijke competitie met België (BeNe League).

Roord wist bij FC Twente een vaste basisplaats te veroveren. In 2014 en 2015 won haar team opnieuw de BeNe League. Ook de KNVB Beker van 2015 ging mee in de bus naar Enschede. De samenwerking met de Belgen eindigde, maar het succesverhaal van de Tukkers niet. In 2016 pakte Roorda andermaal de landstitel in Twente-shirt. Dankzij deze successen mocht de aanvallende middenvelder ook regelmatig opdraven in de Champions League voor vrouwen.

In het seizoen 2016-2017 bleef Roord belangrijk voor FC Twente. Voor het eerst in jaren bleef het kampioenschap uit door toedoen van Ajax, maar de Oldenzaalster kreeg een dikverdiende bekroning: een transfer naar de Duitse topclub Bayern München. De teller stond op dat moment op 105 wedstrijden en maar liefst 57 doelpunten.

Twee seizoenen Bayern München

Roord streek in de zomer van 2017 neer bij Bayern München. De speelster tekende voor twee seizoenen in Zuid-Duitsland en maakte haar debuut op 2 sptember 2017 in de Bundesliga-wedstrijd tegen SGS Essen (3-0 overwinning). Haar eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten: op 15 oktober tegen SC Sand (2-0) was het voor het eerst raak voor de Nederlandse. Roord zette een prima debuutseizoen neer, maar Bayern bleef steken op de tweede plaats op de ranglijst.

In het seizoen 2018-2019 bleef Roord van waarde voor het elftal. Haar teller liep in twee jaar tijd op naar 36 wedstrijden en dertien doelpunten, maar opnieuw moest het elftal genoegen nemen met een tweede plaats in de Frauen Bundesliga. Roord besloot haar verblijf in München niet te verlengen en tekende negen dagen later voor het Engelse Arsenal.

Via Arsenal naar VfL Wolfsburg

Roord opende haar Arsenal-periode met een hattrick in de met 6-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen rivaal Tottenham Hotspur. Haar debuutseizoen in Londen leverde veertien wedstrijden, twee doelpunten en een derde plaats in de FA WSL op. Roord deed daar een schepje bovenop met zeven doelpunten in haar tweede seizoen (negentien wedstrijden), waaronder twee opeenvolgende hattricks in de eerste wedstrijden van het nieuwe Engelse voetbalseizoen.

Bij Arsenal speelde Roord samen met landgenoten Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk. Toch besloot de middenvelder in de zomer van 2021 terug te keren naar Duitsland, waar ze zich voor drie seizoenen aansloot bij VfL Wolfsburg. In werkelijkheid trok Roord na twee seizoenen en veertig wedstrijden (zestien doelpunten) de deur achter zich dicht. De voetbalster koos in de zomer van 2023 voor Manchester City. In januari 2024 scheurde zij haar voorste kruisband tijdens de stadsderby tegen Manchester United.


Interlandcarrière Jill Roord

Roord maakte haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen op 7 februari 2015 in de oefeninterland tegen Thailand (7-0 overwinning). De middenvelder scoorde in de uitzwaaiwedstrijd tegen Estland (7-0) voor het eerst als A-international en mocht mee naar het WK 2015 in Canada, maar kreeg op dit podium geen speeltijd van bondscoach Roger Reijners.

Op het EK 2017 in Nederland mocht Roord debuteren op een grote eindronde. Bondscoach Sarina Wiegman deed in twee groepswedstrijden en de kwartfinale een beroep op de middenvelder, die vervolgens mocht toekijken hoe de Oranje Leeuwinnen goud behaalden door Denemarken in de finale met 4-2 opzij te zetten.

Jill Roord (Oranje Leeuwinnen)
Als international van Nederland (Pro Shots)

Na het gouden EK van 2017 groeide Roord uit tot een vaste waarde. De middenvelder was achtereenvolgens actief op het WK van 2019, de Olympische Spelen van 2021, het EK van 2022 en het WK van 2023.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie