Oranje Leeuwinnen danken keepsters voor kwartfinale WK

Foto: Oranje Leeuwinnen danken keepsters voor kwartfinale WK

De Oranje Leeuwinnen hebben de kwartfinales gehaald van het WK Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Andries Jonker had dit voornamelijk te danken aan de keepsters in het achtstefinaleduel tegen Zuid-Afrika. Oranje-goalie Daphne van Domselaar was geweldig aan het keepen en Zuid-Afrika-doelvrouw Kaylin Swart maakte een geweldige blunder: 2-0.

Wedstrijdverslag Oranje Leeuwinnen tegen Zuid-Afrika (2-0)

En dus bereiken de Oranje Leeuwinnen op hun derde WK de kwartfinales. Vier jaar geleden was de Verenigde Staten in de finale te sterk. Diezelfde Amerikaanse voetbalsters kunnen de Leeuwinnen na de groepswedstrijd (1-1) weer treffen in de halve finales. Eerst wacht nog de kwartfinale tegen Spanje. En wat voor een kwartfinale. Spanje is als topland, met Alexix Putellas als beste speelster ter wereld, een grote favoriet voor de wereldtitel. Gaan we de wekker weer zetten?

Kgatlana waarschuwt, Roord reageert

De eerste waarschuwing van Zuid-Afrika werd al na 5 minuten gegeven. Sterspeelster Thembi Kgatlana brak uit en schoot op doel. Oranje-keepster Domselaar stond goed en redde. Dat gaf de Oranje Leeuwinnen het signaal om zelf volle bak op de aanval te gaan. Esmee Brugts zag de Zuid-Afrikaanse keepster iets te ver voor het doel staan en verschalkte haar bijna met een leep balletje. Niet veel later was het alsnog raak. Lieke Martens dacht te scoren met een kopbal, maar een Zuid-Afrikaanse eerstepaalwachtster bracht redding. Niet voldoende, want Roord was er (met haar neusje voor het doel) uiteraard als de kippen bij om van dichtbij in te koppen: 1-0.

Van Domselaar is als enige Kgatlana de baas

Oranje ging door, maar had het in de counter erg lastig tegen de rappe Zuid-Afrikaanse vrouwen. Toch had Daniëlle van de Donk de 2-0 moeten maken. Zij dook plots op voor het doel van Swart. De Zuid-Afrikaanse keepster redde goed. Dat deed ook Van Domselaar. De Oranje-keepster was de grote vrouw van de wedstrijd. De levensgevaarlijke Kgatlana was namelijk niet te stoppen door de wat minder snelle Sherida Spitse. Zo toverde Kgatlana er een paar scharen uit, trok naar binnen en haalde hard uit. In de korte hoek stond Van Domselaar goed klaar om redding te brengen. Dat was niet de eerste en laatste redding van Van Domselaar. Telkens stond de 23-jarige keepster van Aston Villa uitstekend gepositioneerd. Vooral haar voetenwerk was indrukwekkend, menigmaal wist ze daardoor een poging van Kgatlana onschadelijk te maken. De Zuid-Afrikaanse aanvalster was veruit de gevaarlijkste speelster op het veld, maar er was er eentje die nog iets tegen haar kon doen: Van Domselaar.

Keepster Swart, hier ook te laat, groeide uit van uitblinker tot schlemiel.

Kritiek op spel Oranje Leeuwinnen

Oranje staat voor, maar het spel is niet om voor op te staan. En dus zijn de kritieken niet van de lucht. De Leeuwinnen hebben werk aan de winkel om alsnog de speciaal voor deze wedstrijd wakker geworden tv-kijkers te pleasen. Het blijft namelijk één van de drie doelstellingen van Jonker en zijn vrouwen: aantrekkelijk aanvallend voetbal spelen. Die andere twee? Winnen en inspireren.

De Oranje Leeuwinnen namen de kritiek goed op en leerden blijkbaar snel. Na een afwachtend begin van de tweede helft leek daar dan toch de verdubbeling van de voorsprong. Waar iedereen in het Allianz Stadium in Sydney en de tv-kijker al snel aan buitenspel dacht liet de scheidsrechter toch doorspelen. Een heerlijke aanval over meerdere schijven belandde bij de wegdraaiende Lieke Martens, die raak schoot. Je raadt het al toen de VAR zich ermee ging bemoeien: buitenspel!

Blunder beslist achtste finale WK tussen Leeuwinnen en Zuid-Afrika

In het begin van de tweede helft zagen we weer hetzelfde spelbeeld, maar met een dominanter Oranje. De Leeuwinnen lieten het balletje lopen en probeerde met één keer raken het doel op te zoeken van Zuid-Afrika. De Afrikaanse vrouwen bleven levensgevaarlijk in de uitbraak. Toch was het twintig minuten voor tijd klaar voor Zuid-Afrika. Dat hadden ze te danken aan de eerder sterk keepende Swart. De van een blessure teruggekeerde Lineth Beerensteyn bekroonde haar basisplaats met een doelpunt, maar mocht Swart ook een bloemetje sturen. Beerensteyn brak uit en schoot van ruime afstand, weliswaar hard, op doel. Swart leek de bal rustig klemmend te kunnen vangen, maar liet de bal zo glippen tussen haar armen.

De Oranje Leeuwinnen hielden eenvoudig stand, zeker met de rustige gedachte dat Van Domselaar onder de lat stond. Nederland had zelfs nog de 3-0 kunnen maken. Oranje kreeg namelijk in de slotfase de beste kansen. Zo scoorde Beerensteyn ook nog, door simpel Swart uit te spelen. Ze stond echter buitenspel.

Ook de wekker zetten voor kwartfinale tegen Spanje?

En dus wisten de Leeuwinnen al voor het eindsignaal dat de kwartfinales bereikt waren. Voor de Nederlandse voetbalsters, die van de daken schreeuwen dat ze van iedereen kunnen winnen, gaat het WK nu pas echt beginnen. Spanje staat te wachten en dat betekent dat Oranje niet de favoriet is, maar de underdog. Gaan de Leeuwinnen verrassen op weg naar de wereldtitel? En misschien een nog wel belangrijkere vraag: moeten we de wekker weer zetten? Het antwoord is op beide vragen hopelijk ja. Op de tweede vraag sowieso. In de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag wordt om 3.00 uur afgetrapt tussen de Oranje Leeuwinnen en Spanje. Vergeet de wekker dus niet en veel plezier!

Scoreverloop: 1-0 ‘9 J. Roord, 2-0 ’68 L. Beerensteyn.

Oranje juicht en weet: in de kwartfinale wacht topland Spanje.

Gaan de Leeuwinnen nu ook Spanje oppeuzelen?

  • Ja!
  • Nee!
129+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:44
22+
‘Alex Kroes schoot twee trainers af’
09:39
15+
Branco van den Boomen over eerste seizoen Ajax: ‘Frustrerend en rommelig’
09:37
43+
‘Farioli krijgt meteen Ajax-transfer’
09:19
11+
Recordaankoop Lozano blikt terug op seizoen: ‘Pieken en dalen’
09:05
21+
Johan Derksen over volkszanger Wesley Sneijder: ‘Wordt in de voetballerij niet meer serieus genomen’
08:25
52+
‘Manchester United wil ex-PSV’er voor monsterbedrag’
08:08
33+
Tottenham Hotspur-baas laakt eigen club: ‘Heel fragiel’
07:50
54+
De Graafschap leeft nog dankzij discutabele strafschop: ‘Waarom is er VAR?’
07:33
60+
Pep Guardiola over wisselkeeper: ‘Een van de beste die ik ooit heb gezien’
23:47
66+
Gaat Excelsior handhaven? ‘Heb gekkere dingen meegemaakt’
23:18
79+
ADO zet eerste stap richting promotie met winst op De Graafschap
22:58
149+
Manchester City klopt Tottenham en zet grote stap richting historische titel
22:33
267+
Van der Gijp reageert vol ongeloof op KNVB-besluit: ‘Dan denk ik bij mezelf…’
22:15
159+
Frank de Boer tipt ‘ideale speler’ voor Koemans EK-selectie
21:48
148+
‘Wolfsburg aast op felbegeerde smaakmaker AZ’
21:30
215+
Oud-speler uit bezorgdheid over Ajax: ‘Geen Ajax-DNA’
21:10
294+
Wim Kieft looft oud-PSV’er: ‘Echt een grootheid’
20:41
41+
FC Emmen en FC Dordrecht houden play-offs spannend na doelpuntrijke eerste wedstrijd
20:28
22+
Van de Ven start namens Tottenham in kraker tegen ManCity, Aké begint op de bank
20:15
280+
KNVB verklaart bijzondere Nijhuis-aanstelling: ‘Alle vertrouwen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie