Daphne van Domselaar

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Daphne van Domselaar

Daphne van Romselaar is een Nederlandse doelvrouw. De international van de Oranje Leeuwinnen maakte in de zomer van 2023 de overstap van FC Twente naar Aston Villa.

  • Van Domselaar speelt momenteel voor Aston Villa
  • De doelvrouw werd driemaal landskampioen met FC Twente
  • In 2022 debuteerde ze als international van de Oranje Leeuwinnen

Clubcarrière Daphne van Domselaar

Van Domselaar werd op 6 maart 2000 geboren in Beverwijk. De Noord-Hollandse deed op jonge leeftijd aan zwemmen, volleybal en gymnastiek, maar besloot op elfjarige leeftijd ook te gaan voetballen toen LSVV uit Zuid-Scharwoude een eigen meidenteam op de been bracht. In de beginperiode mochten de meiden afwisselend keepen, maar Van Domselaar bleek talent te hebben als doelvrouw en mocht uiteindelijk blijven staan.

Doorbraak bij FC Twente

Van Domselaar keepte in de daaropvolgende jaren bij de jongens van LSVV. Via de amateurclub trok ze de aandacht van Telstar, maar die club trok de stekker uit het vrouwenvoetbal en dus kwam ze daar niet verder dan de beloftenploeg. Het was de bedoeling dat de gehele selectie zou worden ondergebracht bij VV Alkmaar. Juist in die periode werd Van Domselaar benaderd om over te stappen naar FC Twente.

De doelvrouw, die zowel de HAVO als VWO afgerond heeft, fungeerde in de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 als reservekeepster van FC Twente. Wel mocht zij op 22 december 2017 debuteren tegen sc Heerenveen door de vroege rode kaart van concurrent Nicky Evrard. De destijds zeventienjarige Van Domselaar bleef in Friesland uitstekend overeind en hoefde pas in de 89ste minuut een tegentreffer toe te staan. De Twente-vrouwen wonnen zelfs met 1-2.

Gaandeweg groeide Van Domselaar uit tot de eerste keepster van FC Twente. In 2019, 2021 en 2022 werd ze landskampioen met de vrouwenploeg uit Enschede. Ook werd de Eredivisie Cup (2020, 2022 en 2023) en de Supercup (2022) aan de erelijst toegevoegd. Van Domselaar greep in 2023 net naast titelprolongatie, maar verdiende wel een mooie transfer naar het Engelse Aston Villa. In Birmingham tekende de keepster voor drie seizoenen.

Uitblinker in Birmingham

Van Domselaar maakte een sterke indruk bij Aston Villa in het seizoen 2023-2024. De doelvrouw moest weliswaar een deel toekijken vanwege een heupblessure, maar werd desondanks gelinkt aan een transfer naar Arsenal.


Interlandcarrière Daphne van Domselaar

Van Domselaar doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 19 februari 2022 debuteerde de doelvrouw in de Oranje Leeuwinnen, dat een 3-0 zege behaalden op Finland op het Tournoi de France. Van Domselaar behoorde in 2022 tot de selectie voor het EK in Engeland. Al in de eerste groepswedstrijd raakte Sari van Veenendaal geblesseerd, waardoor zij als stand-in mocht aantreden. Van Domselaar mocht het Nederlandse doel verdedigen tot en met de uitschakeling in de kwarfinale tegen Frankrijk (1-0 nederlaag na verlenging).

Daphne van Domselaar
Als international van Nederland (Pro Shots)

Van Veenendaal keerde na het EK van 2022 niet meer terug in de Nederlandse vrouwenploeg. Dat betekende goed nieuws voor Van Domselaar, die ook onder de nieuwe bondscoach Andries Jonker het doel mocht blijven verdedigen. Zij werd dan ook als nummer één geselecteerd voor het WK van 2023. Van Domselaar werd geroemd tijdens dit wereldkampioenschap, maar kon niet voorkomen dat de Leeuwinnen in de kwartfinale over Spanje struikelden (na verlenging).

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie