Oranje Leeuwinnen breken héél laat tegen oppermachtig Spanje

Foto: Oranje Leeuwinnen breken héél laat tegen oppermachtig Spanje

Het WK Vrouwen is afgelopen voor de Oranje Leeuwinnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker werd overrompeld door een oppermachtig Spanje, maar hield toch héél lang stand. Stefanie van der Gragt was hoofdrolspeelster in Wellington met een blunder en een doelpunt. Oranje sleepte er nog een verlenging uit, maar brak daarin alsnog door een late goal van Spanje: 2-1

Wedstrijdverslag Oranje Leeuwinnen tegen Spanje (1-2)

De Oranje Leeuwinnen hadden in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag nauwelijks wat in te brengen tegen de sterke Spanjaarden. Nederland creëerde amper een kans en kreeg bijna geen schot richting doel. Spanje kreeg wel kansen, maar kon alleen niet het net vinden door een geweldig keepende Daphne van Domselaar. Het verlies van de Oranje Leeuwinnen was meer dan terecht, maar maakt de uitschakeling niet minder pijnlijk. Zeker omdat vlak voor de 2-1 van Spanje (in de 111e minuut) Lineth Beerensteyn twee dotten van kansen miste. Ook Jonker beging een fout, door naïef de aanval te kiezen tegen het kwalitatief veel betere Spanje.

Las Rojitas overrompelen Oranje Leeuwinnen

De ploeg van de omstreden bondscoach Jorge Vilda ging furieus van start en de Oranje Leeuwinnen liepen vanaf het begin achter de feiten aan. Alle kansen in de eerste helft waren dan ook voor Spanje. Zo sneden de Zuid-Europeanen eenvoudig door de Oranje-defensie. Esther González dook op voor keepster Daphne van Domselaar, maar schoot net naast. Het was het startsein voor een Spaanse belegering van het Oranje-doel.

Niet alleen de spits van Real Madrid was gevaarlijk, ook Alba Redondo van Levante was een ware plaag voor de Oranje Leeuwinnen. De rechtsbuiten kwam mede door haar snelheid telkens vrij te staan en dook een paar keer achter de verdediging van Oranje op. Redondo had het vizier alleen niet op scherp staan. Ze schoot over, zag Van Domselaar uitstekend redding brengen en zelfs de paal stond in de weg.

Oranje komt goed weg met afgekeurd doelpunt

Oranje kwam heel goed weg in de eerste helft. Zo maakte Stefanie van der Gragt hands, maar topscheidsrechter Stephanie Frappart zag terecht dat de Nederlandse verdedigster al op de grond lag en de arm er niet af kon snijden (anders zou ze niet meer op kunnen staan). Oranje kwam met de schrik vrij, maar het doelpunt viel later wel. Uiteraard stond Gónzalez aan het eind van weer een heerlijke Spaanse aanval. Alleen stond zij een fractie dieper dan Redondo en dus buitenspel. De VAR legde een lijntje en de Leeuwinnen kwamen goed weg.

Maar voor hoe lang nog? Nederland schrok in de eerste helft van de Oranje Leeuwinnen en de vraag was hoe Jonker zijn ploeg ging herstellen. Hij koos in de eerste helft naïef voor een aanvallend Oranje en dat werd aangepakt door de kwalitatief veel betere Spanjaarden. Misschien een voorbeeld nemen aan Japan, dat eerder op het WK Spanje wegcounterde en met 4-0 won.

Keepster Daphne van Domselaar was de grote uitblinkster van de Oranje Leeuwinnen.

Jonker luistert naar Nederland

De kritieken vanuit Nederland op X waren niet mals en met name één speelster was het mikpunt van alle kritiek: Jill Roord. De middenveldster van Oranje kwam niet in haar spel en leek op de een of andere manier strijdlust te missen. Jonker luisterde uiteindelijk naar de ‘tips’ van het volk en wisselde Roord na een uur spelen voor Wolfsburg-speelster Lynn Wilms.

Niet voordat Spanje nog meer kansen kreeg op de openingstreffer. Oranje had geluk dat Spanje heel veel pogingen nodig heeft om tot scoren te komen. Las Rojitas hebben juist weer geluk dat ze dit WK de meeste kansen creëren van alle WK-deelnemers, waardoor ze uiteindelijk toch veel tot scoren komen. Zo werden de Zwitsers in de achtste finale met 5-1 opgerold. Dat Oranje tot nu toe bespaard; de Leeuwinnen kwamen zelfs beter in de wedstrijd.

Geen penalty voor Oranje Leeuwinnen, wel voor Spanje

Even dacht Oranje met de eerste dreiging gelijk een penalty te krijgen. Frappart wees immers naar de stip na een duel van Lineth Beerensteyn met Irene Paredes. De Spaanse gaf duidelijk een duw, maar het kon ook worden geïnterpreteerd als schouderduw. Bovendien ging Beerensteyn wel erg gretig naar de grond. De VAR trok Frappart naar het videoscherm en de Franse topscheidsrechter kwam tot de conclusie dat ze het verkeerd had gezien: geen strafschop!

De wedstrijd kwam een beetje in evenwicht, maar in de 79e minuut schreeuwde Frappart weer PENALTY! Nu in de microfoon nadat ze op het televisiescherm had gezien dat Van der Gragt deze keer wel heel duidelijk hands maakt in het strafschopgebied. Oranje treurde, zeker nadat Van Domselaar voor het eerst deze wedstrijd de verkeerde kant op dook. Mariana Caldentey schoot binnenkant paal raak.

Van der Gragt maakt met geweldig knal blunder goed

Het Nederlands vrouwenelftal probeerde nog van alles en ging nog meer op de aanval spelen. Beerensteyn kreeg de grootste kans (en eigenlijk de enige kans van de reguliere wedstrijd). Een-op-een met de Spaanse keepster schoot de Juventus-aanvalster veel te slap in. Later kapte ze een tegenstandster mooi uit, maar schoot ze net naast. Jonker stuurde zijn vrouwen nog verder naar voren en dat had toch effect.

Spanje schrok en kon zich opeens niet meer gemakkelijk onder de Oranje-druk uitspelen. De Leeuwinnen kregen loon naar werk en uitgerekend de afscheid nemende Van der Gragt zorgde voor de bevrijdende Oranje-treffer.

Van der Gragt! Oranje Leeuwin maakt blunder goed en zorgt voor verlenging tegen Spanje

Verlenging in WK-kwartfinale Oranje Leeuwinnen – Spanje

En dus werd het verlengen in het Sky Stadium in Wellington, waar voorafgaand aan de wedstrijd nog een aardbeving te voelen was. Jonker zat tevreden achterover. Oranje had het momentum en leek mentaal klaar om de halve finale te bereiken. De Nederlandse bondscoach had de boel wat omgezet. Hij was bijna in de bekende Nederlandse val getrapt door te gretig te willen aanvallen. De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen herinnerde zich net op tijd een wijze les van zijn leermeester Louis van Gaal. ‘Leg verdedigende accenten als je slechter bent dan de tegenstander’. Dit was zo’n moment. Jonker zette de boel om en ging met vier verdedigers spelen, in plaats van drie. Oranje stond plots een stuk beter, ook omdat Spanje moe was na het missen van die vele kansen.

Beerensteyn verzuimt kwartfinale te beslissen

In het begin van de tweede helft van de verlenging ging Beerensteyn ervandoor en ze werd niet aangepakt. De Oranje-aanvalster had de 2-1 op de schoen, maar de bal rolde langs de verkeerde kant van de paal. Het zorgde voor ongeloof in het Oranje-kamp. Het Nederlands vrouwenelftal was in de verlenging plots beter dan de sterke Spanjaarden. Duidelijk was dat de Oranje Leeuwinnen wilden profiteren van het momentum en in de verlenging de beslissing wilden bewerkstelligen. Beerensteyn kreeg nog een dot van een kans (van dichtbij over) en toen sloeg het noodlot toe.

De bekende voetbalregel ‘als je zelf de kansen mist, dan scoort de ander’ gaat blijkbaar ook op in het vrouwenvoetbal. Direct na de missers van Beerensteyn maakte Spanje de 2-1. De snelle invalster Salma Paralluelo werd weggestuurd door Jennifer Hermoso. Paralluelo keek, zag de open hoek en schoot beheerst raak (binnenkant rechterpaal). De Oranje Leeuwinnen en vooral Beerensteyn konden wel door de grond zakken. Nederland moet naar huis en hoewel dat objectief gezien terecht was, doet het wel zeer. Zeker omdat Oranje ondanks alles zo dichtbij was. De KNVB-doelstelling (kwartfinales bereiken) is gehaald, maar er leek veel meer in te zitten voor de Oranje Leeuwinnen. De vraag die gesteld moet worden is dan ook: kunnen de Oranje Leeuwinnen het WK toch verlaten met opgeheven hoofd?

Scoreverloop: 81′ 0-1 M. Caldentey, 90+1′ 1-1 S. van der Gragt, 111 1-2 S. Paralluelo.

Kunnen de Oranje Leeuwinnen het WK met opgeheven hoofd verlaten?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
152+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
25+
Goed Ajax-nieuws voor Van der Vaart
23:21
11+
Man United helpt Chelsea naar zesde plek in Premier League
22:57
4+
Juventus verpest eerste kans op eremetaal voor De Roon en Koopmeiners
22:32
136+
Been geen voorstander van Sahin en noemt logischere optie voor Feyenoord
22:09
232+
Ajax krijgt slecht nieuws vanuit Griekenland
21:46
255+
‘Ajax kijkt naar sensatie in Denemarken’
21:20
14+
Odgaard verlaat AZ definitief voor Bologna
20:55
65+
‘Had Van Persie meegenomen naar het EK’
20:30
36+
Ould-Chikh gekozen tot beste speler KKD, ook awards voor Sibum, ‘T Zand en Smits
20:06
168+
VAR wordt mogelijk afgeschaft in Premier League
19:43
25+
Lijnders legt uit waarom Red Bull Salzburg goed in het rijtje van zijn vorige clubs past
19:20
43+
Blind verlengt contract en gaat met stuntploeg CL in
19:07
145+
‘Jürgen Klopp neemt voorschot op afscheid’
18:49
119+
Slot van grote invloed op carrière Feyenoorder
18:30
513+
Speler van Ajax-beul USV Hercules maakt droomtransfer naar Dortmund
18:03
49+
Fifa introduceert nieuw toernooi
17:30
205+
‘Gestopte Hazard bezorgt Chelsea bijna zes miljoen’
17:13
40+
Feyenoord-verdediger verlengt
17:10
1722+
‘Bestemmingen Van de Beek én Klaassen bekend’
17:00
4+
The Champ brult Oranje naar HIGHERE SCORE! | Groeten out Afrika #4
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie