Alèxia Putellas

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Alèxia Putellas

Alèxia Putellas is een Spaanse voetbalster. De middenvelder is international voor Spanje en speelt momenteel voor FC Barcelona. Volgens kenners is zij de beste speelster aller tijden.

  • Putellas speelt momenteel voor FC Barcelona
  • De middenvelder won twee Champions League’s en zeven Spaanse titels
  • Ze speelde eerder voor Espanyol en Levante
  • Putellas won in 2021 en 2022 de Ballon d’Or
  • Ze werd in 2023 wereldkampioen met Spanje

Clubcarrière

Alèxia Putellas Segura werd op 4 februari 1994 geboren in het Spaanse Mollet del Vallès, in de buurt van Barcelona. Al op jonge leeftijd kreeg het voetbalvirus vat op haar. Samen met vader Jaume Putellas Rota toog ze regelmatig naar Camp Nou om wedstrijden van FC Barcelona te bezoeken. Andrés Iniesta, Rivaldo en Ronaldinho groeiden naar eigen zeggen uit tot de idolen van Putellas.

Op jonge leeftijd beoefende Putellas verschillende sporten, waaronder tennis en rolschaatshockey. Het voetbal kreeg echter haar voorkeur. Haar carrière begon tussen de jongens van CF Mollet UE, maar dat kon haar niet bekoren en dus volgde een overstap naar het meisjesteam van Sabadell. Putellas maakte hier zoveel indruk dat FC Barcelona haar besloot op te nemen in de jeugdopleiding.

Na de herstructering van de academie was er geen plaats meer voor Putellas. Al na één jaar verliet ze haar droomclub voor rivaal Espanyol, waar ze tot 2011 haar voetbalkunsten vertoonde. De middenvelder speelde al op veertienjarige leeftijd in de B-ploeg van de Catalaanse club en debuteerde in 2010 als zestienjarige in de hoofdmacht. Met Espanyol won Putellas de Copa de la Reina ten koste van Rayo Vallecano (3-1).

Via Levante terug naar Barcelona

Putellas groeide al op jonge leeftijd uit tot een van de meest gewaardeerde voetbalsters van Spanje. Dat leidde op zeventienjarige leeftijd tot een nieuwe transfer, met ditmaal Levante als bestemming. Voor de club uit Valencia maakte ze vijftien doelpunten in 34 officiële wedstrijden in het seizoen 2011-2012.

Opnieuw maakte Putellas al na één seizoen een transfer. In 2012 maakte ze haar comeback bij FC Barcelona, waar de 1.73 meter lange middenvelder sindsdien is uitgegroeid tot een van de beste speelsters ter wereld. Met de Catalaanse topclub won Putellas al zeven Spaanse titels, zeven Spaanse bekers en twee Spaanse Supercups (en verschillende Catalaanse). In 2021 en 2023 won haar team ook de Champions League voor vrouwen.

In dienst van FC Barcelona koerst Putellas af op de driehonderd gespeelde wedstrijden. Bij haar jeugdliefde won de middenvelder ook veelvuldig een individuele prijs, met de Ballon d’Or van 2021 en 2022 als ultieme bekroning.


Alexia Putellas
(Pro Shots)

Interlandcarrière

Putellas doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Spanje. In 2010 en 2011 werd ze Europees kampioen met de Onder 17-selectie. De Spaanse voetbalster debuteerde in juni 2013 voor de nationale ploeg tijdens een oefenwedstrijd tegen Denemarken ter voorbereiding op het EK van dat jaar. Putellas mocht meteen deelnemen aan deze eindronde en produceerde in de eerste groepswedstrijd tegen Engeland prompt het winnende doelpunt.

Sinds haar debuut voor Spanje heeft Putellas mogen deelnemen aan verschillende eindtoernooien. In 2022 passeerde haar teller de magische grens van honderd A-interlands, maar ultiem succes volgde pas in de zomer van 2023. In de WK-finale werd afgerekend met Engeland: 1-0.

Laatste update: 30 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie