Vivianne Miedema

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Vivianne Miedema

Vivianne Miedema is een Nederlandse voetbalster. De aanvaller speelt momenteel voor Arsenal en is topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen.

  • Miedema speelt momenteel voor Arsenal
  • In 2019 werd de aanvaller kampioen van Engeland
  • Ze speelde eerder voor sc Heerenveen en Bayern München
  • In 2017 werd Miedema Europees kampioen met Nederland
  • Met de Onder 19 won ze eveneens het EK van 2014

Clubcarrière

Anna Margaretha Marina Astrid (Vivianne) Miedema werd op 15 juli 1996 geboren in Hoogeveen. Op vijfjarige leeftijd werd ze aangemeld bij HZVV, waar ze in haar geboorteplaats tussen de jongens speelde. Via VV De Weide (2009-2011) maakte de spits in 2011 de overstap naar sc Heerenveen.

Goalgetter in Friesland

Miedema debuteerde op vijftienjarige leeftijd voor de vrouwenploeg van sc Heerenveen en werd daarmee de jongste debutant in de Eredivisie Vrouwen. In haar tweede competitiewedstrijd maakte ze meteen haar eerste hattrick ten koste van PEC Zwolle (4-3 overwinning). Miedema hield haar uitstekend staande in het eerste seizoen en werd meteen clubtopscorer met tien doelpunten in zeventien wedstrijden.

De doeltreffendheid van Miedema nam ongekende proporties aan. Het vrouwenteam van sc Heerenveen deed weliswaar niet mee om de prijzen, maar de spits bleef aan de lopende band scoren. In haar tweede seizoen maakte ze 29 doelpunten in 28 wedstrijden om in haar derde seizoen in Friesland nóg makkelijker te scoren: 42 keer in 27 wedstrijden. Een volgende stap kon dan ook niet uitblijven.

Landstitels in München

Miedema trok de aandacht van grote clubs, waaronder Olympique Lyon en Paris Saint-Germain. In juni 2014 koos de aanvaller voor een andere topclub: Bayern München. Ze tekende een contract voor drie seizoenen. Miedema liep in haar debuutseizoen een vervelende enkelblessure op, maar met acht doelpunten in negentien wedstrijden haalde ze ook in Duitsland meteen een prachtig moyenne. Mede daardoor werd Bayern voor het eerst sinds 1976 weer kampioen in de Frauen Bundesliga.

Miedema prolongeerde de landstitel in 2016. Met achttien doelpunten in 28 wedstrijden zette ze een nog beter tweede seizoen neer, maar uitgerekend in haar beste seizoen slaagde Bayern München er door toedoen van VfL Wolfsburg niet in om de Duitse titel binnen te slepen. Miedema eindigde in 2016-2017 op 26 doelpunten in 31 wedstrijden, waaronder acht doelpunten in Europees verband.

(Pro Shots)

Transfer naar Arsenal

Bayern München deed er alles aan om Miedema te behouden, maar een contractverlenging bleef uit. Naar eigen zeggen had de aanvaller ‘een nieuwe uitdaging’ nodig. Miedema koos uiteindelijk voor Arsenal, waar ze een aantal landgenoten trof, waaronder Daniëlle van de Donk en Dominique Janssen. De Duitse topclub anticipeerde overigens door collega-internationals Jill Roord en Lineth Beerensteyn binnen te halen.

Met acht doelpunten in negentien duels beleefde Miedema een stroef debuutseizoen in Arsenal-tenue. Wel won ze meteen de FA WSL Cup door in de finale tegen Manchester City het winnende doelpunt te produceren. In 2019 veroverde Miedema ook de landstitel. Haar eigen aandeel steeg naar 31 doelpunten in 28 wedstrijden, waaronder 22 doelpunten in de Engelse vrouwencompetitie (FA WSL).

Miedema bleef na het behalen van de landstitel zeer op schot. In het seizoen 2022-2023 sloeg het noodlot echter toe: tijdens het Champions League-duel met Olympique Lyon scheurde ze ongelukkig haar voorste kruisband. Miedema moest hierdoor het WK van 2023 missen en haalde vooral het drukke speelschema aan als oorzaak. Ironisch gezien kampte teamgenoot én haar vriendin Beth Mead in dezelfde periode óók met een zware knieblessure.


Interlandcarrière

Miedema werd in 2014 met Nederland Europees kampioen voor speelsters onder negentien jaar. Met zes doelpunten, waaronder de winnende treffer in de EK-finale tegen Spanje, werd de aanvaller uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Op dat moment was Miedema al A-international. Ze debuteerde op 26 september 2013 in de met 0-4 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië door in te vallen voor Lieke Martens.

Miedema had een groot aandeel in het bereiken van het WK 2015. Ze scoorde dertien keer in de kwalificatiefase, maar kwam op het wereldkampioenschap zelf niet tot scoren. Ook in de groepsfase van het EK van 2017 bleef Miedema op nul doelpunten steken, maar vervolgens kwam de spits los door zowel in de kwartfinale (Zweden), halve finale (Engeland) als finale (Denemarken) te scoren. Met twee doelpunten had Miedema een groot aandeel in het veroveren van de Europese titel.

(Pro Shots)

Tijdens het WK van 2019 veroverde Miedema de status van topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen. Ze passeerde Manon Melis, maar kon niet voorkomen dat de Verenigde Staten de favorietenrol waar maakte in de finale: 0-2. Op de Olympische Spelen van 2021 troffen beide landen elkaar opnieuw in de kwartfinale. Miedema maakte in deze wedstrijd haar negende en tiende doelpunt van het toernooi, maar was één van de twee speelsters die faalde in de strafschoppenserie. De Amerikaanse vrouwen trokken daardoor wederom aan het langste eind.

Miedema speelde door een coronabesmetting maar twee van de vier duels op het EK van 2022. De Oranje Leeuwinnen werden in de kwartfinale na verlenging uitgeschakeld door Frankrijk. Het WK van 2023 ging door een kruisbandblessure zelfs helemaal aan haar neus voorbij.

Laatste update: 21 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie