Oranje Leeuwinnen – Portugal: gevaarlijke uitglijder dreigt

Foto: Oranje Leeuwinnen – Portugal: gevaarlijke uitglijder dreigt

De Oranje Leeuwinnen tijgeren door de voorbereiding heen op het WK Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland, maar zondag moet het gelijk gebeuren. De climax voor de Leeuwinnen begint om 9.30 uur (Nederlandse tijd) in het Forsyth Barr Stadium in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Want Portugal is de grote sta-in-de-weg op weg naar de achtste finales. Zijn de Leeuwinnen er al klaar voor? Een uitgebreide voorbeschouwing.

Voorbeschouwing Oranje Leeuwinnen – Portugal op WK Vrouwen

De Verenigde Staten kenden zoals verwacht geen enkel probleem met Vietnam in hun eerste groepswedstrijd van het WK. De topfavoriet en titelverdediger zit ook in Groep E van Oranje, maar gaat hoogstwaarschijnlijk onbedreigd de eerste pouleplek grijpen. Toch was de 3-0 zege van de Amerikaanse voetbalsters licht teleurstellend. Team USA had er meer van verwacht tegen het debuterende klein duimpje van het vrouwenvoetbal. Dat zelfde Vietnam ging in de generale WK-repetitie nog keihard onderuit bij de andere titelkandidaat Spanje (9-0).

De Leeuwinnen moeten zich vooral concentreren op hun eigen eerste groepswedstrijd. Met Portugal wacht een bekende en strijdlustige tegenstander. Zoals we van Portugezen kunnen verwachten voetballen ze met het mes tussen de tanden en zorgen ze voor veel passie in het spel. Op het vorige eindtoernooi (EK 2022) trof Oranje ook al Portugal in de groepsfase. De Leeuwinnen gaven toen een snelle voorsprong van 2-0 uit handen om dankzij Daniëlle van de Donk toch nog de zege te pakken: 3-2. Inmiddels zijn we iets meer dan een jaar verder en kunnen we ons opmaken voor weer een mooie strijd. Een zeer moeilijke strijd ook.

Dramatisch voorbereiding begon al voor de WK-trainingen

Want de Leeuwinnen hebben een dramatische voorbereiding achter de rug. Dat begon al ver terug in Nederland. De KNVB en bondscoach Andries Jonker voorop propagandeerden dat de Leeuwinnen geweldig aan het voorbereiden zijn en dat alle mensen eromheen de boel tot in de puntjes aan het regelen zijn. Uiteindelijk is er zoveel gebeurd dat je het bijna niet allemaal meer kan onthouden.

Het begon bijvoorbeeld al voordat de WK-voorbereiding goed en wel begonnen was. De FIFA paste de datum om speelsters vrij te geven aan. Dat gebeurde op aandringen van Europese clubs, die zich zorgen maakten om de fysieke gesteldheid van hun voetbalsters. Daardoor waren de speelsters pas vanaf 23 juni beschikbaar en niet vanaf de eerder gecommuniceerde 19 juni. Jonker was daar verbolgen over, maar na wat kritische woorden richting de FIFA en enkele betalingen richting clubs begon hij op maandag 19 juni toch met een nagenoeg volledige Oranje-selectie aan de WK-voorbereiding.

Oranje Leeuwinnen zoeken wonder voor WK-doelstelling

Bang voor jongensteam en stenen en glas op veld

Die begon met een geheim oefenduel tegen een jongensteam (Onder-18) van amateurclub De Volewijckers. Zo geheim was het allemaal niet, want er was op voorhand veel te doen over dit duel. Uit vrees voor gezichtsverlies had de KNVB namelijk besloten om het duel achter gesloten deuren te houden. Uiteindelijk wonnen de Leeuwinnen dankzij Esmee Brugts en Daniëlle van de Donk ‘gewoon’ met 2-1. Een volgende oefenwedstrijd zorgde weer voor ophef. Deze keer niet vanwege de tegenstander, maar wegens stenen en glas. Dat troffen de Leeuwinnen namelijk aan op het veld in het Noord-Brabantse Escharen. Uiteindelijk wonnen de Leeuwinnen die oefenpot tegen Oranje Onder-19 met 4-1.

Vervolgens maakte Jonker zijn WK-selectie bekend en baarde hij opzien door Fenna Kalma en de bekende Shanice van de Sanden thuis te laten. Vooral het niet selecteren van Kalma was zeer verrassend. De FC Twente-spits kende een geweldig seizoen met (hou je vast) 30 doelpunten in 20 competitiewedstrijden. Daardoor verdiende ze een transfer naar VfL Wolfsburg, een absolute topclub in het vrouwenvoetbal. Niet voldoende voor Jonker voor een WK-plekje. Hij heeft het grootste vertrouwen in de ervaren Juventus-spits Lineth Beerensteyn.

Oranje kent geweldige generale WK-repetitie

Het bekende uitzwaaiduel volgde en daarin lieten de Oranje Leeuwinnen zich weer van hun beste kant zien. In Kerkrade was het Nederlands vrouwenelftal veel te sterk voor België: 5-0. De doelpunten werden gemaakt door Lieke Martens, Sherida Spitse (strafschop), Beerensteyn, Victoria Pelova en Katja Snoeijs. Wat opvalt is dat Jonker zijn Leeuwinnen voornamelijk in een 5-3-2-systeem laat spelen. Hij lijkt daarmee zijn leermeester Louis van Gaal achterna te gaan. Die koos op het WK bij het grote Oranje ook altijd voor die formatie.

In Sydney ging de voorbereiding verder. In prettige temperaturen, maar weer op een slecht veld. Een hobbelveld, zo noemde Jonker het en weer was de kritiek (vooral richting de FIFA) niet mals. Eerder had Jonker nog gezegd dat ze in Sydney trainden vanwege het mildere klimaat in tegenstelling tot het koude Dunedin (waar Oranje de groepswedstrijd tegen Portugal speelt). Inmiddels is duidelijk geworden dat het de keuze van de FIFA was. In de grote Australische plaats speelden de Leeuwinnen nog wel een oefenwedstrijd. Weer moest de uitslag geheim blijven. Deze keer op aandringen van tegenstander Zuid-Korea. Die vreesde namelijk nu voor gezichtsverlies. Oranje won die wedstrijd, alle Oranje-speelsters kwamen in actie en iedereen bleef fit, maar de exacte uitslag kwam niet naar buiten.

KNVB reageert krampachtig op Haka: fakenews!

Wat wel naar buiten kwam zorgde voor veel ophef: de Haka. Sherida Spitse en Merel van Dongen deden op navolging van enkele Spaanse voetbalsters de traditionale Nieuw-Zeelandse (Maori) krijgersdans. Dat kwam ze op veel kritiek te staan. Sommige Nieuw-Zeelanders wilden zelfs dat de Leeuwinnen direct naar huis moesten gaan. De KNVB reageerde net zo krampachtig, door de video van de Haka te verwijderen en te ontkennen dat het ging om een Haka. Terwijl ze toch echt duidelijk “Haka!” schreeuwden.

Wie dacht dat het daarmee gebeurd was kwam bedrogen uit, want aangekomen in Dunedin bleek de FIFA een cricketveld te hebben uitgekozen. Weer stonden de KNVB en Jonker vooraan om kritiek te geven op de Wereldvoetbalbond, maar de hand in eigen boezem steken kwam niet in hun gedachten op. Een professionele organisatie had dit van tevoren allang geweten en zich veel harder opgesteld in plaats van de FIFA op zijn blauwe ogen te geloven dat het wel goed zou komen. Uiteindelijk blijkt dat alleen Oranje op een abnormaal veld speelt, de andere landen kregen gewoon een voetbalveld toegewezen.

Oranje Leeuwinnen in koor: ‘wij kunnen van iedereen winnen’

De vrij amateuristische WK-voorbereiding ten spijt, de resultaten van de Leeuwinnen waren goed. De spirit lijkt ook uitstekend en de zin “we kunnen van iedereen winnen” galmt door de Leeuwinnen-selectie heen. De Nederlandse voetbalsters hebben goed geluisterd naar Jonker en zijn erin aan het geloven. En geloof moet sterker zijn dan alles, zelfs sterker dan die harde plaat op het cricketveld.

En Portugal zelf is onder de indruk van de Leeuwinnen. De Portugese bondscoach Francisco Neto noemde Oranje “echt bijzonder sterk” en “technisch zeer onderlegd”. Neto onthulde dat Portugal ook last had van een slecht trainingsveld. Deze keer niet door een harde plaat, maar door extreme regenval. Hij vindt dan ook dat zijn collega Jonker zich niet zo moet aanstellen. Zulke problemen horen er nou eenmaal bij.

Oranje Leeuwinnen gaan het op het veld (zonder problemen) laten zien

En Jonker weet dat ook, maar heeft nou eenmaal een grote Amsterdamse mond. Dat leidt vaak tot successen en moet nu ook tot WK-glorie leiden en dan wel gelijk in de eerste wedstrijd. De bondscoach stelt dat het duel met Portugal gelijk het belangrijkste duel van het toernooi is. Hij kijkt uit naar de wedstrijd, net als zijn aanvoerster Spitse. Beiden hebben de vorige wedstrijd tegen Portugal teruggezien en zijn duidelijk. “Portugal had ons geen grotere waarschuwing kunnen geven.” Volgens routinier Spitse (meer dan 200 interlands) is Oranje het afgelopen jaar fitter geworden en beter gaan voetballen. Ook de verdediging is nu op orde, aldus de aanvoerster. “We zullen dat ook op het veld laten zien.”

En dat zal op het voetbalveld van het overdekte Forsyth Barr zijn. Zondag 9.30 uur trappen de Oranje Leeuwinnen daar het WK af. Eerst nog een training, net buiten het stadion. Op een groot goed grasveld waar Jonker dan toch nog elf tegen elf kan spelen. Want zondagochtend moeten de Leeuwinnen het gaan laten zien, in de nu al cruciale wedstrijd. Zonder harde platen, glas, stenen en Haka, maar met een uitslag en verslag dat bekend zal worden hier op SoccerNews.nl.

Wat gaat het worden tegen Portugal?

  • Leeuwinnen gaan winnen!
  • Gelijkspel!
  • Nederlaag
314+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:25
55+
Nieuwe dreun voor Ajax: zomeraanwinst zeker 6 weken ‘out’
11:22
8+
Feyenoord-held beëindigt carrière op 44-jarige leeftijd
11:04
92+
Fabrizio Romano meldt interesse Ajax ‘opvolger Kudus’
10:49
122+
‘PSV gaat in januari 10 miljoen bieden op oude bekende’
10:36
107+
Bosz onthult bij welke club hij zijn carrière wel af wil sluiten
10:21
100+
‘Nu moeten we het tegen twee beste ploegen van Nederland laten zien’
10:01
553+
Steijn voert één wijziging door in wedstrijdselectie Klassieker
09:46
50+
Haller: ‘Mislopen landstitel pijnlijker dan diagnose kanker’
09:32
132+
‘KNVB in opspraak: waar is het geld van de WK-veiling heen?’
09:11
116+
‘Antony moet deze week langskomen op het politiebureau’
08:55
417+
Voorzitter RvC Ajax: ‘Ik zit er volgende week nog’
08:43
106+
Bonje in Napels: ‘Osimhen klaagt Napoli aan’
08:32
128+
Ontbrekende VAR gooit roet in het eten bij Sarina Wiegman
08:20
618+
Tactisch advies voor Ajax: ‘Een stormram gebruiken’
08:03
556+
Mislintat heeft meer op zijn kerfstok: ‘Transfer Sosa topje van ijsberg’
07:48
255+
Oud-Ajacieden over chaos: ‘Je kunt Steijn weinig verwijten’
07:33
90+
United-fans lyrisch over basisdebuut Sofyan Amrabat
23:43
215+
Zorgen om supportersrellen: “De sector betaald voetbal is ziek”
23:34
90+
Barcelona morst dure punten bij Real Mallorca
23:11
300+
Manchester United door, speciale avond voor Van de Beek en Amrabat
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie