Oranje Leeuwinnen zoeken wonder voor WK-doelstelling

Foto: Oranje Leeuwinnen zoeken wonder voor WK-doelstelling

Het WK Vrouwen begint vandaag (donderdag 20 juli 2023) in Australië en Nieuw-Zeeland en de Oranje Leeuwinnen gaan strijden voor de wereldtitel. De KNVB heeft een plek bij de laatste acht als doel gesteld, maar de ambitieuze bondscoach Andries Jonker wil meer. “We hebben drie doelstellingen: winnen, aansprekend voetbal spelen en inspireren”, zei hij tegen SoccerNews.nl. Als we kijken naar de vorm, prestaties en tegenstanders, hebben de Oranje Leeuwinnen haast een wonder nodig.

Oranje Leeuwinnen hebben bijna onmogelijke doelstelling voor WK Vrouwen

Want de Leeuwinnen zijn niet meer de Leeuwinnen van 2017 en 2019. Zes jaar geleden werd in Nederland de Europese titel gegrepen onder aanvoering van veel speelsters die er nu nog zijn. Denk aan routinier der routiniers Sherida Spitse (216 interlands), Jackie Groenen, Lieke Martens, Daniëlle van de Donk, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Jill Roord, Renate Jansen, Lineth Beerensteyn en Dominique Janssen. Dat zijn heel veel spelers die op dit moment qua leeftijd op de toppen van hun kunnen zouden moeten zitten. Spitse is met 33 jaar uiteraard de oudste. Toch zijn de speelsters stuk voor stuk (nog) niet in hun beste vorm.

In dit lijstje van namen ontbreekt Vivianne Miedema en dan hebben we gelijk de angel te pakken. De reden dat de KNVB voorzichtig is met de ‘realistische doelstelling’ van de laatste acht halen. Miedema was een zeer belangrijke pion in het Europese goud van 2017 en twee jaar later bij het bereiken van de WK-finale. De speelster van Arsenal wordt gezien als de beste spits ter wereld. Ze scheurde alleen haar kruisbanden waardoor ze er niet bij kan zijn dit WK. Haar vervangster is Lineth Beerensteyn, de spits die als invalster diende op het EK van 2017 en WK van 2019. Beerensteyn kan haar gevaarlijke momenten hebben en is fysiek sterk. De aanvalster maakte vorige zomer de overstap van Bayern München naar Juventus. In 21 wedstrijden daar maakte ze 10 doelpunten en gaf ze 3 assists. Voor Oranje heeft ze in de laatste 10 interlands 6 keer gescoord.

Jonker roemt Beerensteyn en laat Eredivisie-topscorer thuis

Geen slecht moyenne, maar komt zogezegd niet in de buurt van Miedema (94 goals in 112 interlands). Jonker houdt wel vast aan Beerensteyn en noemt haar een “grote speelster”. De Leeuwinnen-bondscoach heeft zoveel vertrouwen in de Juve-spits dat hij de topscorer van de Eredivisie Vrouwen Fenna Kalma (30 doelpunten in 20 wedstrijden) thuis heeft gelaten. Kalma maakte deze zomer een toptransfer naar een van de beste vrouwenvoetbalclubs: VfL Wolfsburg.

Of is er een andere reden dat Jonker heeft gekozen voor Beerensteyn en dat hij Kalma niet eens meeneemt? In een uitgebreid interview met SoccerNews.nl maakte hij al zijn werkwijze duidelijk en hoe hij te werk is gegaan bij de Leeuwinnen op weg naar het WK. “Ik probeer vanaf dag één duidelijk te zijn. Ik heb twee vragen neergelegd, één: wil je lid zijn van dit team? Dan horen daar een aantal rechten bij, maar ook een aantal plichten. Dat heb ik heel scherp neergelegd. En twee: wil je stinkend je best doen? Elke training, elke wedstrijd, elke dag bij je club, maar ook eerste kerstdag aan tafel. Als je dat niet wil, dan pas je niet bij mij. Dan heb je gelijk een klimaat gecreëerd, waarbij iedereen het beste van zichzelf gaat geven.”

Jonker is nog geen succescoach

Jonker praat een beetje erg als Louis van Gaal. De Amsterdamse Leeuwinnen-bondscoach is dan ook adept van Van Gaal en was bij verschillende clubs de assistent-trainer van de bekendste Nederlandse coach ter wereld. Als hoofdcoach heeft hij het eigenlijk nergens bijzonder gedaan. Bij zijn werkgever voor de Oranje Leeuwinnen, Telstar, hield hij het nog het langste vol met 110 wedstrijden. Hij haalde daar 1,15 punt per wedstrijd. Nou is Telstar ook niet een denderende club, maar hij was daar ook tegelijk technisch directeur dus had het spelersbeleid ook zelf in de hand. Verder waren zijn trainersperiodes bij VFL Wolfsburg (19 duels, 1,47 punt per duel), Willem II (47, 1,06), Arsenal onder 19 (13, 1,31) en Bayern München II (34, 1) vrij kort en succesloos. Ook vanuit Maastricht (MVV) en FC Volendam komen geen lovende kritieken binnen over Jonker, die als assistent wel heeft kunnen genieten van een interim-periode bij Bayern München en een assistentschap bij FC Barcelona. Verder is hij duidelijk een door de KNVB-geschoolde trainer, zo blijkt ook wel uit het profiel, dat wij van hem maakten.

Beetje belerend, je kan het Amsterdamse bluf noemen. Zo formuleerde Jonker tegen SoccerNews.nl ook zijn doelstellingen voor de Oranje Leeuwinnen op het WK Vrouwen. “We hebben drie doelstellingen. De eerste is winnen en dat is gelijk ook de moeilijkste, maar wel het meeste mee te bereiken. De helft van de mensen vindt het mooi als je wint, de andere helft vindt het pas mooi als er ook nog mooi gevoetbald wordt. Daar zijn we bijzonder in en onderscheiden we ons van andere landen”, zo doceert Jonker. “Daarom is de tweede doelstelling ook aansprekend voetbal spelen. Voetbal dat we zelf leuk vinden om te spelen en waar mensen ook plezier uithalen om naar te kijken. En als derde willen we inspireren.”

Bondscoach Andries Jonker: belerend, KNVB-geschoold, alcoholvrij, maar met humor

Slechte velden, rare oefenwedstrijden en de Haka

Inspireren. Dat willen de Oranje Leeuwinnen, met bondscoach Jonker voorop. De voorbereiding was allesbehalve inspirerend. De KNVB bereidde alles tot in de puntjes voor, maar er gebeurde van alles op weg naar het WK. Van glas en stenen op een trainingsveld via een Australisch hobbelveld tot trainen op een Nieuw-Zeelands cricketveld met harde platen. Jonker had nog zo gewaarschuwd dat de vuile was deze keer binnen moest blijven, maar er kwamen toch zat dingen naar buiten. Zo was er ophef over een oefenwedstrijd tegen een onder 19-jongensteam van een amateurclub, waarbij de uitslag (2-1 winst) eerst niet en toen wel werd gedeeld. Ook een oefenpotje tegen Zuid-Korea werd in het grootste geheim gespeeld. Op de training werd een Haka gedaan (net als sommige Spaanse speelsters eerder deden) en dat viel niet goed bij een deel van de Nieuw-Zeelandse bevolking. Een dolletje van Spitse en Van Dongen groeide uit tot een relletje, waarbij de KNVB zich ook nog eens van zijn slechtste kant liet zien door te ontkennen dat het een Haka was (het woord ‘haka’ was toch echt duidelijk verstaanbaar).

Ook had de KNVB in samenspraak met Jonker besloten om voor te bereiden in Sydney, waar het met 20 graden en een zonnetje lekker toeven is. Inmiddels zijn de Leeuwinnen in het Nieuw-Zeelandse Dunedin, waar nog niet zo lang geleden een dik pak sneeuw lag en waar het nu regenachtig en koud is met ongeveer 8 graden. Zondag 9.30 uur (Nederlandse tijd) spelen de Leeuwinnen daar tegen Portugal. We gaan zien hoe ze omgaan met het koude weer daar en of alle ophef zijn weerslag heeft gehad.

Strijd Leeuwinnen barst gelijk los tegen Portugal

Portugal is de nummer 21 van de FIFA-ranking, waar Oranje negende staat. Dit is gelijk ook de belangrijkste wedstrijd, want het Nederlands elftal gaat hoogstwaarschijnlijk met de Portugezen strijden om plek twee, want de Verenigde Staten zit ook nog in Poule E. De Amerikaanse voetbalploeg is de topfavoriet en nummer 1 van de wereldranglijst. In 2019 was de VS ook veel te sterk voor Oranje in de WK-finale. De derde tegenstander in deze groep Vietnam (32e van de wereld) zou geen probleem moeten opleveren voor Oranje.

Toch is Nederland sinds het EK 2022 niet meer in een constant goede vorm geweest. Op het EK in Engeland verloor Oranje geen wedstrijd en won het bovendien van Portugal (3-2). In de kwartfinales ging het pas in verlenging mis tegen topland Frankrijk (1-0). Daarna zien we in totaal 7 overwinningen en 3 nederlagen. Die nederlagen waren wel net tegen de wat sterkere landen (Duitsland en Noorwegen). Op dit moment zijn landen als de Verenigde Staten, Engeland (van voormalig succesbondscoach van Oranje Sarina Wiegman), Spanje, Frankrijk en Duitsland een stuk verder dan het Nederlands elftal. De bookmakers zijn nog redelijk gunstig (waarschijnlijk op basis van het vorige WK) en schalen Oranje als achtste in. Nog boven sterke landen als Brazilië, Japan, Canada en Noorwegen. Zweden wordt als 7e ingeschat en dat wordt waarschijnlijk ook de tegenstander van Oranje in een eventuele achtste finale. Ook statistiekenbureaus geven de Leeuwinnen weinig kans. Zo ziet Gracenote het somber in met een een kans van 5 procent op de wereldtitel. Volgens de statistieken strandt het Nederlands elftal in de achtste finales.

Leeuwinnen kunnen volgens Jonker op allerlei manieren van iedereen winnen

Maar goed, volgens Jonker kunnen de Oranje Leeuwinnen van iedereen winnen en hij weet als geen ander dat statistieken ook niet alles zeggen. Hij is vol Amsterdamse bravoure en heeft veel vertrouwen in zijn Leeuwinnen. Net als zijn leermeester Van Gaal heeft hij ook het 5-3-2 (of 3-5-2, zoals Jonker het noemt) bij de Leeuwinnen geïntroduceerd. Naargelang de tegenstander gaat Oranje zich anders focussen. Jonker en de Leeuwinnen zijn er klaar voor. Ondanks alle strubbelingen, wisselende prestaties, vuile was, ophef en ontbreken van de beste speelster moet er gewonnen worden. Het liefst allemaal.

Hoe ver gaan de Oranje Leeuwinnen komen?

  • Groepsfase eruit
  • Achtste finales
  • Kwartfinales
  • Halve finales
  • Finalist
  • Wereldkampioen!
147+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:23
1962+
Frans Hoek lyrisch: ‘Nog nooit zo’n doelman gezien’
14:05
30+
Noni Madueke werkt zich in de nesten bij Chelsea door uitgelekte video
13:51
81+
Michiel Kramer over Ajax: “Kan ik alleen maar van genieten”
13:36
86+
Giménez in januari al weg? “Tegen crazy money zegt niemand nee”
13:21
4938+
Daley Blind baart opzien in Spanje
13:01
121+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Go Ahead: Ueda-knoop doorgehakt
12:46
544+
‘Steijn knikkert twee zomeraanwinsten uit de basiself’
12:32
235+
Giménez: “Heel raar, het is een schande”
12:19
192+
Vermoedelijke opstelling PSV tegen Volendam: Bosz wijzigt weer
12:00
63+
‘Supporters’-FLAUWEKUL, valkuil voor PSV en plan bij Ajax? | Twee Viertje met Aad #54
11:48
217+
‘Ajax wil wederom shoppen bij Antwerp’
11:23
85+
‘De KNVB heeft met holle woorden gestrooid’
10:56
24+
AC Monza trekt Argentijnse wereldkampioen aan
10:41
26+
‘Brighton blijft zicht richten op de Spaanse markt’
10:27
47+
Noppert kijkt kritisch naar zichzelf: ‘Het is Noppert-onwaardig’
10:00
637+
Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt
09:56
223+
‘Talenten bij PSV en Ajax kloppen op de deur’
09:32
271+
‘Middelmaat is niet meer genoeg dankzij Slot’
09:15
133+
‘Slot niet bezig met aantal doelpunten’
08:51
94+
‘Samenwerkingen moeten gemis De Jong oplossen bij Oranje’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie