Deyovaisio Zeefuik

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Deyovaisio Zeefuik

Deyovaisio Zeefuik is een Nederlandse rechtsback met Surinaamse roots. In augustus 2020 verruilde hij FC Groningen voor het Duitse Hertha BSC.

  • Zeefuik speelt momenteel voor Hertha BSC
  • De verdediger kwam in Nederland uit voor Ajax en FC Groningen
  • In het buitenland speelde hij ook voor Blackburn Rovers en Hellas Verona
  • Zeefuik is een voormalig Nederlands jeugdinternational
  • Ook zijn broers Género en Lequincio Zeefuik werden profvoetballer

Clubcarrière

Zeefuik werd op 11 maart 1998 geboren in Amsterdam. Hij komt uit een echt voetbalgezin. Ook zijn oudere broer Género en jongere broer Lequincio Zeefuik zijn profvoetballer geworden. De rechtsback trapte zijn eigen voetbalcarrière af bij amateurclub DWV (later gefuseerd tot DVC Buiksloot), waar hij in 2006 werd weggeplukt door Ajax. In zijn geboorteplaats doorliep de rechtspoot het volledige traject met een eerste profcontract als beloning.

Debuut voor Ajax

Trainer Marcel Keizer liet Zeefuik op 8 augustus 2016 debuteren in het betaald voetbal. Met Jong Ajax mocht hij meteen de negentig minuten volmaken in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (1-1). Op 16 december maakte de verdediger zijn eerste doelpunt als profvoetballer op bezoek bij Helmond Sport, dat met 2-4 opzij werd gezet. In 27 Eerste Divisie-wedstrijden noteerde Zeefuik in het seizoen 2016-2017 tevens vier assists.

Op 16 april 2017 debuteerde Zeefuik in de hoofdmacht van Ajax. Na 69 minuten mocht hij tegen sc Heerenveen (5-1 overwinning) invallen voor Nick Viergever. De Amsterdammer speelde in het seizoen 2017-2018 nog eens acht wedstrijden in de A-selectie van de club, waaronder de Eredivisie-topper tegen PSV (3-0 zege).

Doorbraak bij Groningen

Zeefuik werd in januari 2018 voor een half jaar uitgeleend aan competitiegenoot FC Groningen. Op 2 februari maakte de vleugelverdediger zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse (2-0 nederlaag). De Trots van het Noorden presteerde moeizaam, maar de Ajax-huurling maakte een goede indruk en verdiende daarmee een permanente overstap naar de Euroborg. Op 2 december maakte Zeefuik zijn eerste Eredivisie-doelpunt tegen NAC Breda (5-2 overwinning).

Met zijn gedreven speelwijze viel Zeefuik zeer in de smaak bij de aanhangers van FC Groningen. In zijn laatste seizoen werd hij zelfs verkozen tot Speler van het Jaar. Tot en met augustus 2020 liep zijn teller op naar 73 officiële wedstrijden, met één doelpunt en zes assists als rendement.

Miljoenentransfer naar Hertha BSC

FC Groningen raakte Zeefuik in augustus 2020 kwijt aan Hertha BSC, dat zo’n vier miljoen euro neertelde. Op 19 september maakte de verdediger zijn debuut in de Bundesliga-wedstrijd tegen Werder Bremen (1-4 overwinning). Zijn eerste doelpunt voor de Berlijnse club maakte hij op 21 maart 2021 in de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen (3-0). Met Die Alte Dame beleefde de oud-Ajacied een moeilijk eerste seizoen, maar het team speelde zich veilig door als veertiende te eindigen.

Zeefuik speelde 22 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen bij Hertha BSC. Die teller liep in de tweede helft van 2021 op met twaalf wedstrijden, maar onomstreden werd hij niet in het Olympiastadion. De clubleiding stemde om die reden in met een uitleenperiode aan Blackburn Rovers.

Huurling in Blackburn en Verona

In januari 2022 werd Zeefuik voor een half jaar uitgeleend aan Blackburn Rovers. Op 24 januari maakte de rechtsback zijn debuut in de Championship-wedstrijd tegen Middlesbrough (1-0 overwinning). “Daar zou het wel goed zijn gegaan. De coach had namelijk veel vertrouwen in me”, vertelde de Amsterdammer later in gesprek met ESPN. “Ik raakte alleen geblesseerd. Toen was het seizoen redelijk snel voorbij.” Zijn teller bleef daardoor steken op het schamele aantal van zes wedstrijden.

Hertha BSC verhuurde Zeefuik in de tweede helft van het seizoen 2022-2023 aan Hellas Verona. Ook dit werd geen succesverhaal. In de Italiaanse Serie A behoorde hij vijftien keer tot de wedstrijdselectie, maar zijn aandeel bleef beperkt tot één invalbeurt. Op 27 februari 2023 speelde de verdediger zijn enige wedstrijd voor de Gialloblù, dat ook nog eens met 0-3 verloor van Fiorentina.

In actie voor Hertha BSC (Pro Shots)

Terugkeer bij Hertha

Zeefuik keerde in de zomer van 2023 terug bij Hertha BSC. De club uit Berlijn was inmiddels gedegradeerd uit de Bundesliga, waardoor zijn zicht op speeltijd toenam.


Interlandcarrière

Zeefuik doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 16 november 2018 debuteerde de verdediger voor Jong Oranje, dat met 3-0 verloor van de leeftijdsgenoten van Duitsland. Op het EK van 2021 revancheerde het team van bondscoach Erwin van de Looi zich door het buurland op 1-1 te houden. Ondanks een 6-1 overwinning op Hongarije werd Jong Oranje al in de groepsfase uitgeschakeld.

Laatste update: 6 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie