John Heitinga

John Heitinga is een Nederlandse voetbaltrainer en oud-voetballer. In de zomer van 2023 neemt hij afscheid van Ajax, waarna hij in september werd aangesteld als assistent-trainer van West Ham United.

  • Heitinga is momenteel assistent-manager van West Ham United
  • In 2023 debuteerde hij als hoofdtrainer van Ajax
  • Als verdediger speelde hij voor Ajax, Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC
  • Heitinga won twee landstitels en drie bekers in Nederland
  • In 2010 speelde hij in de WK-finale tussen Nederland en Spanje

Op 15 november 1983 werd Heitinga geboren in Alphen aan den Rijn. Op dit moment heeft hij een relatie met Charlotte-Sophie Zenden, de zus van oud-profvoetballer Boudewijn Zenden. In 2010 is het stel getrouwd in Maastricht en later ook op het Spaanse eiland Ibiza.

Voetbalcarrière

In zijn geboortestad speelde hij voor SV ARC (Sportvereniging Alphense Racing Club), waar later een toernooi naar hem is vernoemd. Heitinga speelde een aantal seizoenen voor de amateurclub alvorens zijn potentie werd ontdekt door Ajax. In 1990 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Ajax

Heitinga doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Voor zijn zesde verjaardag kreeg hij een proeftraining bij Ajax cadeau. “Ik weet nog hoe ik me als zesjarige, met mijn veel te grote tas over mijn schouder, bij Ajax meldde. Ik had als kleuter al zo vaak geroepen dat ik profvoetballer zou worden en mijn moeder vond dat ik mijn grote mond maar eens moest waarmaken. Dat lukte”, zo citeert Studio Alphen. “Ik werd uitgenodigd voor de Ajax-academie en kreeg de kans mijn droom na te jagen.”

Op 21 augustus 2001 maakte de verdediger zijn officiële debuut in Ajax 1. Het betrof meteen een echte vuurdoop: de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Bij een 0-1 stand werd Hatem Trabelsi met rood weggestuurd door scheidsrechter René Temmink, waarna de pas zeventienjarige Heitinga door Co Adriaanse voor de leeuwen werd gegooid. Ajax won De Klassieker uiteindelijk met 1-2. Rafael van der Vaart zorgde voor de bevrijdende tweede treffer, waar Heitinga op zijn beurt de eerste gele kaart pakte als prof.

Adriaanse liet Heitinga in de daaropvolgende wedstrijden tegen FC Twente (0-2, uit) en AZ (1-0, thuis) negentig minuten opdraven. In zijn eerste seizoen mocht de Ajax-verdediger in totaal achttien keer opdraven: veertien competitiewedstrijden, drie UEFA Cup-wedstrijden en één bekerwedstrijd. Heitinga kwam in de laatste maanden van het seizoen 2001-2002 niet meer in actie, waarna het seizoen 2002-2003 grotendeels aan hem voorbij ging. Een zware blessure remde zijn ontwikkeling.

Juichen in Ajax-shirt (Pro Shots)

Heitinga wist gaandeweg het seizoen 2003-2004 zijn basisplaats bij Ajax te heroveren. In daaropvolgende seizoenen bleef hij veelal een vaste waarde in Amsterdam, waar hij actief bleef tot en met het seizoen 2007-2008. De rechtsbenige verdediger speelde in zijn eerste periode bij Ajax in totaal 214 wedstrijden in alle competities (24 doelpunten). Gedurende zijn eerste Ajax-periode speelde Heitinga twee landstitels, drie bekers en drie Johan Cruijff Schalen.

Atlético Madrid

In maart 2008 kondigde Heitinga het afscheid bij Ajax aan. De Amsterdamse club werd het voor tien miljoen euro eens met de Spaanse topclub Atlético Madrid. In zijn eerste seizoen voor zijn nieuwe werkgever kwam de verdediger tot 34 officiële wedstrijden (drie doelpunten). Hij werkte dat jaar onder twee trainers: Javier Aguirre en Abel Resino. Zij lieten Heitinga opdraven in drie wedstrijden tegen FC Barcelona, twee wedstrijden tegen aartsrivaal Real Madrid en het dubbele weerzien met de oude concurrent van Ajax: PSV (groepsfase Champions League).

In het seizoen 2009-2010 speelde Heitinga maar drie wedstrijden voor Atlético Madrid. Kort na de eerste speelronde van het Spaanse voetbalseizoen maakte de verdediger de overstap naar Everton, dat 6,8 miljoen euro voor hem neertelde. Bij Atlético bleef zijn teller zodoende steken op 37 officiële wedstrijden.

Everton

Heitinga speelde tussen 2009 en eind januari 2014 voor Everton. Bij de club uit Liverpool speelde de oud-Ajacied op 13 september 2009 zijn eerste wedstrijd: een 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Fulham. Heitinga werd een gewaardeerde kracht bij The Toffees, waar hij 140 officiële wedstrijden zou spelen (vijf doelpunten). In 2012 werd de verdediger door supporters van Everton verkozen tot Player of the Year.

Tijdens het seizoen 2012-2013 verslechterde het perspectief van Heitinga op Goodison Park. De verdediger was niet langer onbetwist bij Everton, waar hij regelmatig op de bank moest plaatsnemen. Dat seizoen noteerde hij uiteindelijk toch nog dertig officiële wedstrijden, maar in het seizoen 2013-2014 was zelfs een roulerende rol niet meer mogelijk. In augustus en september mocht Heitinga alleen opdraven in League Cup-wedstrijden, waar de Nederlander in januari 2014 pas zijn eerste Premier League-minuten van het seizoen maakte.

Als speler van Everton (Pro Shots)

Fulham

In januari 2014 speelde Heitinga in totaal drie wedstrijden voor Everton, meer dan in de eerste seizoenshelft, maar desondanks voelde de verdediger zich niet meer comfortabel in Liverpool. Vlak voor de winterse transferdeadline maakte hij de overstap naar competitiegenoot Fulham. Heitinga werd in dit half jaar een vaste waarde met veertien officiële optredens als resultaat (één doelpunt).

Hertha BSC

Heitinga vertrok al na een half seizoen bij Fulham, dat zijn aflopende contract niet verlengde. De verdediger vond enkele maanden later onderdak bij Hertha BSC. In Duitsland werd hij de eerste maanden regelmatig ingezet, maar gaandeweg het seizoen kwam hij steeds minder aan voetballen toe. Heitinga bleef in zijn eerste contractjaar bij de Berlijnse club dan ook steken op een schamel aantal van veertien officiële wedstrijden (één doelpunt).

Terugkeer bij Ajax

Al na één seizoen besloten Hertha BSC en Heitinga om uit elkaar te gaan. In de zomer van 2015 keerde de verdediger terug naar Ajax, waar hij een éénjarig contract tekende met een optiejaar. Zijn officiële comeback in Ajax-shirt maakte hij op 23 september 2015 in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap. In de 81ste minuut gunde trainer Frank de Boer hem een invalbeurt. Als vervanger van Riechedly Bazoer kopte hij in de 85ste minuut prompt de beslissende 2-0 tegen de touwen.

Zijn rentree bij Ajax bleek geen groot succes. De verdediger werd weliswaar gewaardeerd in de rol van mentor voor jonge teamgenoten, maar zelf speelde hij dat seizoen maar drie officiële wedstrijden in de hoofdmacht. Om wedstrijdritme op te doen werd hij zelfs drie keer opgesteld bij Jong Ajax in de Eerste Divisie. In februari 2016 besloot Heitinga zijn voetbalcarrière te beëindigen.

PeriodeClub
2001-2008Ajax
2008-2009Atlético Madrid
2009-2014Everton
2014Fulham
2014-2015Hertha BSC
2015-2016Ajax

Interlandcarrière

Heitinga werd opgeroepen voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Zijn debuut voor het Nederlands elftal maakte de verdediger op 18 februari 2004 in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (1-0 overwinning). In zijn derde wedstrijd, de met 4-0 gewonnen oefeninterland tegen Griekenland, pikte Heitinga voor het eerst een doelpunt mee. Zijn prestaties in Oranje-shirt waren zeer behoorlijk te noemen en daardoor verwierf hij een plekje in de EK-selectie van 2004. Hij had een aandeel in de gewonnen strafschoppenserie tegen Zweden, maar speelde niet in de met 2-1 verloren halve finale tegen Portugal.

Heitinga bij de opkomst van de WK-finale van 2010 (Pro Shots)

Heitinga was na het EK van 2004 op meer eindtoernooien actief. De verdediger mocht achtereenvolgens zijn kunsten vertonen op het WK van 2006, het EK van 2008, het WK van 2010 en het EK van 2012. Met het Nederlands elftal speelde de Alphenaar de finale van het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika. Heitinga behoorde onder Bert van Marwijk tot de basisploeg, maar werd tegen Spanje in minuut 109 van het veld gestuurd met een tweede gele kaart. Andrés Iniesta schoot de Spanjaarden vervolgens naar de wereldbeker.

Heitinga speelde zijn laatste interland op 11 juni 2013. Het betrof een vriendschappelijke wedstrijd tegen China, dat met 0-2 opzij werd gezet. In totaal mocht hij 87 keer opdraven voor het Nederlands elftal (zeven doelpunten).


Trainerscarrière

Na het beëindigen van zijn spelerscarrière koos Heitinga met behulp van Ajax voor het trainersvak. De oud-international werkte als assistent-trainer voor Jong Ajax, waar hij tussen 2017 en 2020 de leiding kreeg over de Onder 19-formatie van de Amsterdamse club. In het seizoen 2020-2021 maakte dit team plaats voor een Onder 18-elftal en opnieuw kreeg hij de verantwoordelijkheid toegewezen.

Via Jong Ajax naar Ajax 1

In het seizoen 2021-2022 promoveerde Heitinga naar Jong Ajax. In zijn eerste seizoen leidde hij de Amsterdamse talenten naar de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Heitinga kreeg onder meer de beschikking over Kenneth Taylor, die gaandeweg het seizoen de definitieve sprong naar de A-selectie maakte. Ook lukte het de Jong Ajax-trainer om Mohamed Ihattaren weer aan het voetballen te krijgen, al verprutste hij in de zomer van 2022 een kans in de A-selectie door randzaken.

Als Ajax-trainer (Pro Shots)

Jong Ajax stond ook in het seizoen 2022-2023 onder leiding van Heitinga. Ondertussen draaide het eerste elftal van Ajax steeds beroerder, waardoor de clubleiding besloot om in te grijpen. Aanvankelijk zou de oud-international als assistent-trainer aan de technische staf worden toegevoegd, maar na het ontslag van Alfred Schreuder werd hij als interim-trainer voor de groep gezet. Na een 1-4 overwinning bij Excelsior kreeg Heitinga groen licht om het seizoen af te maken, maar een succesverhaal bleef uit. Ajax besloot niet met hem door te gaan en nam in juni 2023 zelfs permanent afscheid.

West Ham United

In september 2023 keerde Heitinga terug binnen de voetballerij. Hij werd aangesteld als assistent van manager David Moyes bij Conference League-winnaar West Ham United.

PeriodeTeamFunctie
2016-2023AjaxJeugdtrainer
2023AjaxHoofdtrainer
2023-hedenWest Ham UnitedAssistent-trainer

Laatste update: 6 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie