Ronald de Boer

Ronald de Boer is een Nederlandse voetbalanalist en voetbaltrainer. Als voetballer kwam hij uit voor teams als Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal.

Ronaldus (Ronald) de Boer werd op 15 mei 1970 geboren in Hoorn. Hij is de tweelingbroer van Frank de Boer, met wie hij veelvuldig samenspeelde gedurende zijn voetbalcarrière. De eeneiige tweeling zette de eerste stappen op het voetbalveld bij VV De Zouaven in het Noord-Hollandse Grootebroek. Als tieners maakten de gebroeders de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, al gooide onenigheid over de kilometervergoeding bijna roet in het eten. Het was aan bemiddeling van Johan Cruijff te danken dat vader Kees alsnog zijn jawoord gaf.

De Boer heeft maar liefst zes kinderen: vijf dochters en een zoon. Op zijn zeventiende kreeg hij een relatie met kapster Sharon Cohen, die drie kinderen op de wereld zette (Brooke, Maxime en Demi). Uit zijn huidige relatie met Zuse van Rozelaar kwamen kinderen vier tot en met zes voort (Fenna, Linde en Boaz Samuel). Inmiddels mag De Boer zich zelfs al opa noemen.


Voetbalcarrière

De Boer debuteerde op 22 november 1987 in de hoofdmacht van Ajax. Cruijff liet de aanvallende middenvelder annex aanvaller opdraven in de uiterst doelpuntrijke Eredivisie-wedstrijd tegen PEC Zwolle (6-4 overwinning). In de 81ste minuut wist de voor Ally Dick ingevallen debutant de 5-4 op het bord te zetten. De Boer speelde drie officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen voor Ajax 1, dat er niet in slaagde om een prijs over te houden aan dit seizoen.

In de seizoenen 1988-1989 en 1989-1990 kreeg De Boer regelmatig speeltijd in de hoofdmacht van Ajax. Met achtereenvolgens vijf en zeven doelpunten werd de Noord-Hollander ook van waarde voor de Amsterdammers, waaronder de 4-1 tegen Feyenoord (april 1989) en een hattrick tegen MVV Maastricht (5-0, augustus 1989). De Boer won in 1990 zijn eerste prijs als profvoetballer: de landstitel.

Twee seizoenen FC Twente

De Boer bleef in het seizoen 1990-1991 steken op vijftien officiële wedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren. Zijn perspectief bij Ajax nam af en daarom stemde hij in met een transfer naar FC Twente. Hij debuteerde hier op 18 augustus 1991 in de Eredivisie-wedstrijd tegen Feyenoord (1-0 nederlaag). De Boer speelde 33 van de 34 competitieduels in het seizoen 1991-1992, waarin hij elf keer succesvol de trekker overhaalde. Zo verzilverde hij een strafschop op bezoek bij PSV (3-3).

FC Twente profiteerde in de eerste maanden van het seizoen 1991-1992 andermaal van de aanwezigheid van De Boer. In zestien competitiewedstrijden maakte de middenvelder maar liefst elf doelpunten. Zijn doeltreffendheid in Enschede dienst bleek voor Ajax voldoende aanleiding om hem begin 1992 terug te halen naar Amsterdam.

In duel met Roberto Donadoni van AC Milan (1995, Pro Shots)

Belangrijk voor Ajax

Trainer Louis van Gaal liet De Boer op 7 februari 1992 zijn Ajax-comeback maken in de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam (6-0). Op aangeven van Wim Jonk maakte hij de zesde treffer, waar tweelingbroer Frank de Boer de score had geopend. In het half jaar na zijn comeback produceerde de middenvelder annex aanvaller in totaal achttien wedstrijden en vijf doelpunten. Ajax eindigde achter Feyenoord en PSV als derde in de Eredivisie, maar won de bekerfinale tegen sc Heerenveen met afgetekende cijfers (6-2).

Het bekersucces van 1993 bleek een opmars naar meer. In 1998 won hij opnieuw de KNVB Beker met Ajax, dat zich tijdens zijn verblijf nog viermaal tot landskampioen kroonde (1994, 1995, 1996 en 1998) en driemaal tot Supercup-winnaar (1993, 1994 en 1995). In 1995 bleven de Ajacieden zelfs ongeslagen in de Eredivisie, maar dat jaar maakte het team vooral indruk door de Champions League te winnen. De Boer stond in de finale tegen AC Milan (1-0 zege) de volle negentig minuten binnen de lijnen.

De Boer won met Ajax ook de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. In 1996 bereikten de Amsterdammers nogmaals de finale van de Champions League, maar de strafschoppenserie tegen Juventus ging verloren. Zelf was De Boer inmiddels vooral uitgegroeid tot een gewaardeerde middenvelder, hoewel hij nog wel af en toe wedstrijden in de voorhoede afwerkte. Als beloning voor zijn prestaties werd hij meermaals uitgeroepen tot beste voetballer van Nederland.

Het succesteam van Ajax viel mede door het Bosman-arrest uiteen. De tweelingbroers bleven de Amsterdamse club trouw, maar eind 1998 kwam er een flinke deuk in de relatie. FC Barcelona bood Frank en Ronald de Boer een veelvoud van hun toenmalige salaris aan. De Ajax-leiding weigerde mee te werken en de arbitragecommissie stelde de club in het gelijk, maar de verstandhouding was toen al behoorlijk verziekt. Uiteindelijk kreeg de transfer van de gebroeders toch groen licht.

Nederlandse clan bij FC Barcelona

Bij FC Barcelona werden de gebroeders De Boer herenigd met trainer Louis van Gaal. In januari 1999 maakten zij de overstap naar de Catalaanse topclub. Er ontstond een heuse Nederlandse clan in Barcelona. Ook Ruud Hesp, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Phillip Cocu, Boudewijn Zenden en Patrick Kluivert maakten deel uit van de toenmalige selectie. De technische staf telde naast Van Gaal nog drie Nederlanders: assistent-trainers Ronald Koeman en Gerard van der Lem plus keeperstrainer Frans Hoek.

Vergezeld door spelers als Pep Guardiola, Luís Figo, Luis Enrique, Xavi Hernández en Rivaldo won De Boer in het seizoen 1998-1999 de Spaanse titel met FC Barcelona. Het zou diens enige prijs in Catalaanse dienst blijken te zijn. In het seizoen 1999-2000 steeg zijn totale aandeel nog wel naar 55 gespeelde wedstrijden (drie doelpunten), maar nadien besloot de clubleiding om de samenwerking te beëindigen.

Sterkhouder bij Rangers

In de zomer van 2000 gingen de gebroeders voor het eerst uit elkaar. Frank de Boer besloot FC Barcelona nog even trouw te blijven en streek pas na een Turks avontuur bij Galatasaray neer bij Glasgow Rangers (2004), maar Ronald maakte de overstap naar de Schotse topclub al in 2000. Hij werd opnieuw overtuigd door een Nederlandse trainer: Dick Advocaat. Door blessureleed bleef De Boer in zijn eerste seizoen in Rangers-tenue steken op 24 gespeelde wedstrijden (zeven doelpunten). Eén van zijn doelpunten maakte hij in een beladen Old Firm-clash met Celtic (5-1).

De Boer bleef tot en met de zomer van 2004 actief voor Glasgow Rangers. Hij speelde 108 wedstrijden voor de club en fungeerde 37 keer als afmaker. Gedurende zijn verblijf in Schotland won de Nederlander een vijftal prijzen: één landstitel, twee Schotse bekers en één Schotse League Cup.

Afsluiten in Qatar

In 2005 vertrokken Ronald en Frank de Boer gezamenlijk naar Qatar. Zij speelden hier voor Al-Rayyan (2004-2005) en Al-Shamal. Tweelingbroer Frank beëindigde zijn voetbalcarrière in 2006, waar Ronald in 2008 een punt zette achter zijn voetbalcarrière. Na een nekhernia werd hij in maart 2008 weer fit bevonden, maar hij besloot in de eindfase van het seizoen geen risico’s te nemen en leverde zijn contract in.

De erelijst van de gebroeders De Boer werd in Qatar aangevuld met een laatste trofee. In 2005 wonnen zij de Emir of Qatar Cup met Al-Rayyan.


Nederlands elftal

Bondscoach Dick Advocaat liet De Boer op 24 maart 1993 debuteren in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (6-0 overwinning). Bij een 3-0 voorsprong mocht de debutant meteen aanleggen vanaf de penaltystip en de toenmalig Ajax-speler faalde niet. De Boer werd een vaste waarde in de selectie van het Nederlands elftal en verdiende daarmee een plekje op het WK van 1994. In de Verenigde Staten speelde hij drie van de vijf wedstrijden, waaronder de met 2-3 verloren kwartfinalewedstrijd tegen Brazilië.

De Boer was actief op vier eindtoernooien: twee WK’s (1994 en 1998) en twee EK’s (1996 en 2000). Dat hadden er meer kunnen zijn, maar het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet voor het wereldkampioenschap van 2002. Hij maakte nog wel deel uit van het kwalificatietraject voor het EK van 2004, maar al in april 2003 kwam zijn interlandcarrière ten einde. De Boer speelde in totaal 67 A-interlands, waarin hij dertien keer wist te scoren.

Tweelingbroer Frank de Boer was succesvoller als international van het Nederlands elftal. Hij debuteerde al op 26 september 1990 tegen Italië en bleef actief tot en met het EK van 2004. Zijn teller eindigde op 105 A-interlands.


Mediacarrière

Na zijn voetbalcarrière bleef De Boer werkzaam in Qatar. Zijn carrière als voetbalanalist ging er van start bij Al Jazeera. Ook was hij betrokken bij het bidproces voor het WK van 2022, dat door het oliestaatje werd gewonnen. De toewijzing aan Qatar was vanwege het schenden van mensenrechten omstreden. De Boer verdedigde zijn beslissing meermaals in de Nederlandse media, maar dat viel niet in goede aarde. Sportzender ESPN besloot in 2021 zelfs om de vaste samenwerking te beëindigen vanwege zijn ambassadeurschap rond dit controversiële WK.

De Boer is als voetbalanalist voor verschillende media werkzaam geweest, waaronder de NOS. Ook verleende hij deelname aan verschillende tv-programma’s, waaronder The Masked Singer in 2022.

Frank en Ronald de Boer werden jarenlang geïmiteerd door radiopresentator Edwin Evers. De tweelingbroers konden er zelf wel om lachen.

Laatste update: 27 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie