Stekelenburg over veelgehoorde vergelijking: “Nooit fijn gevonden”

Foto: Stekelenburg over veelgehoorde vergelijking: “Nooit fijn gevonden”

Maarten Stekelenburg neemt zondagmiddag afscheid van het Ajax-publiek. De doelverdediger houdt ermee op en kan terugkijken op een mooie loopbaan, waarbij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika van 2010 zijn absolute hoogtepunt was.

Druk op Stekelenburg

Op jonge leeftijd kwam Stekelenburg bij het eerste team van Ajax terecht, waar hij na een aantal seizoenen in het basisteam stond. Bij het Nederlands elftal zat hij lang achter Edwin van der Sar. Toen de keeper er na het Europees kampioenschap van 2008 mee stopte, was Stekelenburg zijn gedroomde opvolger. De vergelijking vond hij echter niet te maken.

“Dat heb ik nooit fijn gevonden. Dat is onnodig druk leggen op een sporter”, zo vertelt Stekelenburg aan De Telegraaf. “Edwin is een van de beste keepers van de wereld geweest. Moet er altijd maar de vraag zijn of iemand die nieuwe Edwin, de nieuwe Johan Cruijff of de nieuwe Frenkie de Jong is? Dat stempel moeten we niet op een voetballer drukken.”

Teamsport bij Oranje

Stekelenburg kreeg het tijdens het toernooi in 2010 voor elkaar om onder leiding van Bert van Marwijk uit te blinken. De doelman behaalde tijdens alle wedstrijden een uitstekend niveau en was in de kwartfinale tegen Brazilië van cruciaal belang toen hij de bal bij een schot van Kaká uit de kruising haalde.

Volgens hem was destijds het collectief echter het belangrijkste. “Het blijft een teamsport. Als Arjen Robben het niet op zijn heupen had gehad of Wesley Sneijder tegen Brazilië de enige kopbal in zijn interlandloopbaan niet had gemaakt of ik de bal van Kaka niet had gepakt, hadden we niet in de finale gestaan. Je kunt het nooit aan één man ophangen.”

Wint Ajax zondag van FC Utrecht?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Was de vergelijking met Van der Sar terecht?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
150+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie